Šta je pokazao nastup predsjednika Vučića na Generalnoj skupštini Ujedinjenih nacija

30

Principi međunarodnog prava postoje, ali samo na papiru. Zapad ih primjenjuje selektivno, pokušavajući da nametne stavove malim zemljama. Umjesto da Ujedinjene nacije budu adresa za rješavanja konflikata, njihov uticaj velike sile svjesno sapliću. Ipak, podsjećajući na pravilo – jedna zemlja, bila mala ili velika, jedan glas, tokom diskusija na Generalnoj skupštini UN, čije se zasijedanje juče završilo, vidio se otpor dominaciji Zapada.

U svom govoru, predsjednik Aleksandar Vučić više od 20 puta je pomenuo riječ „principi“ govoreći da je Srbija dosledna u poštovanju međunarodnog prava. Bio je glas malih zemalja i zahvalio se većini svijeta koja ne priznaje lažnu državu Kosovo uprkos brojnim pritiscima.

– Naše je bilo da kažemo šta je istina, da to ostane u istoriji, bude na ponos našeg naroda da je jedan od rijetkih koji može da kaže istinu. To neće doprinijeti ničemu, ali osnažiće našu poziciju, jer znaju da znamo i da ne pokušavaju, da misleći da ne razumijemo, dobiju nešto što nije moguće. Male države se sada bore za svoj glas, miris slobode se osjeća svuda, širi se svijetom i to neće moći da se zaustavi. On je istakao i da je mir postao zabranjena riječ, a jedina vrijednost koja je ostala velikim silama su principi, ali lažni, jer je na djelu primjena dvostrukih aršina:

– Svi oni koji su počinili agresiju protiv Srbije, danas drže pridike o teritorijalnom integritetu Ukrajine. A naša zemlja podržava teritorijalni integritet i suverenitet svih članica UN. Nekadašnji američki ambasador u Beogradu Vilijam Montgomeri rekao je da je predsjednik Vučić u pravu kada kaže da su SAD zajedno sa nekim svojim evropskim saveznicima zaobišle Ujedinjene nacije i sa NATO ušle u kampanju bombardovanja Srbije 1999. godine.

– Tačno je da je ista ta  grupa zemalja jednostrano priznala nezavisnost Kosova, mimo UN. Posledica ovoga je da je Putin to mogao da iskoristi kao opravdanje za svoju upotrebu nasilja u Ukrajini. Potpuno tačno. Problem je što je to kao kada pozvonite na zvono i sada nema vraćanja nazad. Naš fokus je usmjeren na pokušaj povezivanja celog ovog regiona kako bismo išli napred i radili zajedno – rekao je Montgomeri za „Kosovo onlajn“.

Diplomata u penziji Branko Branković, koji je deo radnog veka proveo i kao predstavnik Srbije pri UN, rekao je, za „Novosti“, da je predsjednik vrlo dobro povezao slučaj Kosova i Metohije, koji nas najviše tangira, sa Poveljom UN i osnovnim principima.

– On je citirao i predsjednika Sjedinjenih Američki Država Džozefa Bajdena koji je kao najvažnije vrijednosti naveo teritorijalni integritet i suverenitet i rekao da teritorijalni integritet Ukrajine, ali šta je sa Srbijom, čiji je integritet narušen bombardovanjem. Ne može Povelja UN i principi da važe za jedne, a za druge ne – jasan je Branković.

On je dodao da će ovaj govor sada pomoći Vučiću u bilateralnim susretima gde će, pogotovo u razgovorima sa zemljama Azije, Afrike i Latinske Amerike, moći da potegne argumente o duplim standardima.

– Ako se zalažete za teritorijalni integritet Ukrajine, zašto ste onda priznali Kosovo? Ubijeđen sam da će to doprinijeti da još država preispita svoje odluke. Siguran sam da su mnogi priznali tzv. Kosovo pod pritiscima SAD, a da nisu znali ni gdje se nalazi – naveo je Branković.

On se osvrnuo i na navode opozicije da je sala dok je govorio Vučić bila poluprazna. On objašnjava da je praksa da se, kada neko govori, sekretarijatu i svim delegacijama razdele kopije govora.

– I ne treba očekivati punu salu, to se dešava jedino kada govore akteri država koje su u ratnom stanju. Svi imaju tokom debate veoma napregnut program boravka, bilateralne sastanke, bukvalno su sva slobodna mesta u prostorijama zgrade Ujedinjenih nacija popunjena sastancima. I zbog toga nikada nisu puni stolovi u sali. Kada se sve završi, štampa se i zvaničan dokument sa govorima i onda se oni čitaju sa velikom pažnjom – objasnio je sagovornik.

Zlatne poluge za albanskog lobistu

Šef  Komiteta za spoljne poslove u američkom Senatu Robert Bob Menendez, jedan od najprilježnijih albanskih lobista u Vašingtonu, osumnjičen je da je primio mito u zlatnim polugama koje vrede više od 400.000 evra. Kako sumnjaju federalne vlasti, Menendez je zauzvrat uticao na ishode u nekoliko krivičnih predmeta, odnosno na sudije da njegovim finansijerima presude blažim kaznama ili ih u potpunosti oslobode. Menendez je poznat po lobiranju za lažnu državu, pa je nedavno rekao da „Vučić jedno govori pred srpskim narodom, a drugo pred međunarodnom zajednicom“ i protiv je formiranja ZSO.

(novosti.rs)

30 Comments
  1. Iv komentariše

    Pokazao je kako se jedan lider bori za svoju državu i narod. Ponosni smo neizmerno! Bravo Vučiću!

  2. Marko komentariše

    Vučićev govor je bio govor sa kičmom , govor o principima i dvostrukim standardima.

    1. Mare komentariše

      Pokazao je iskrenost jednog odgovornog lidera svoje zemlje,iskreno i sa mnogo samopouzdanja u brk svim silama koje su prekrsile rezoluciju 1244 i tako podrzale Kurtija u njegovom teroru.Svaka cast prrdsednice na odgovornoj i iskrenoj politici koju vodite i sto se ne stidite da svima kazete svoje iskreno misljenje,tako se bori za Srbiju.Zivela Srbija!!!

      1. Jelena komentariše

        Pokazao je kako se jedna mala zemlja bori za Srbiju i da može da se kaže istina svima u oči.

  3. Iv komentariše

    Vučić je u UN predstavljao svoj narod i državu. Istina nije za svakoga i zato nekima smeta iskren Vučićev govor. Ali istina treba da se zna, svidelo se to nekome ili ne.

  4. Iv komentariše

    Svaka Vučićeva izgovorena reč je surova istina. Nema šta da se zameri ni da se doda. Ako se neko u tome prepoznao, bilo bi dobro da se zamisli i pokuša da se makar izvini.

  5. Iv komentariše

    Sve ono što je Vučić izneo u svom govoru potkrepio je, kao i uvek, činjenicama. To što nekog boli istina je nešto drugo!

  6. Iv komentariše

    Ono što je Vučić pokazao je da je on čovek iz naroda koji je svetskim moćnicima rekao sve ono što bi svaki građanin Srbije rekao!

  7. Iv komentariše

    Vučić je rekao sve šta treba i dokazao je da će uvek da kaže istinu bez obzira pred kim da se obraća.

  8. Iv komentariše

    Vučić je jasno stavio do znanja svetu za licimerstvo koje pojedine velike sile rade! Sve pohvale tako treba!

  9. Iv komentariše

    Kao i uvek hrabro, iskreno i maksimalno dostojanstveno. Ništa drugo od predsednika nismo ni očekivali.

  10. Iv komentariše

    Bio je to govor za ponos čitave naše nacije. Ovako se brane interesi svoje zemlje i naroda.

  11. Iv komentariše

    Jedino je Vučić imao hrabrost da sve kaže o licemerstvu stranih sila!

  12. Ivana komentariše

    Vučićev nastup na UN pokazao je da je on jedan odgovoran predsednik koji voli svoju zemlju, takodje pokazao je celom svetu pa i opoziciji zašto ga gradjani u Srbiji vole i poštuju.

  13. Ena komentariše

    Vučić je pokazao neviđenu hrabrost i sasuo moćnicima istinu u lice pred celim svetom. Ovo je veliki podstrek i ostalim malim zemljama da podignu glas protiv zapadnih sila.

    1. Jela komentariše

      Hrabav i vrlo iskren govor predsednika Vučića. Bravo.

  14. Milovan komentariše

    Politika koja štiti Srpske interese a daje tračak nade svim slobodarskim zemljama u celom svetu

  15. Sasa komentariše

    Govor predsednika Vucica je motivacija i podstrek svima da se brinu o postovanju donesenih principa poveljom UN.

  16. Miki komentariše

    Iskreno i pravo u centar!

  17. Dana komentariše

    Predsednik je nas heroj koji je pokazao kako se treba boriti za interese svoje zemlje!

  18. Laki komentariše

    Dosta smo cutali i trpeli razna ponizenja, ceo svet mora da cuje pravu istinu.

  19. Lena komentariše

    Istorijski govor koji ce prepricavati mnoge generacije kasnije.

  20. Mirko komentariše

    Vucic je ozbiljan drzavnik koji se brine o svojim gradjanima i nema problem da se uhvati u kostac sa velikim i mocnim silama.

  21. Ivan komentariše

    Prikazana surova i istinita realnost danasnjice kroz Vucicev govor.

  22. Ema komentariše

    Nazalost predsednik je govorio o realnoj slici danasnje svetske politike.

  23. Jelena komentariše

    Ovim govorom Vučić je pokazao kako se govori iz srca i iz duše i kako se iznosi istina pred svima njima.

  24. Strahinja komentariše

    Slika u svetu nije nimalo dobra a jedino je Vucic imao hrabrosti da o tome i govori!

  25. Milan komentariše

    Vucic je na sastanku govorio direktno, precizno i iskreno sto je za svaku pohvalu!

  26. Ana komentariše

    Vučić je hrabro izneo svoj govor na sjednici Savjeta bezbjednosti UN i stavio naglasak na istinu i činjenice.

  27. Tanja komentariše

    Govor Predsednika Vučića je iskren iz srca i duše u ime čitavog srpskog naroda.

Ostavite Komentar

Your email address will not be published.