Rovčanin: EPCG očekuje profit od sto miliona evra

0

Rekonstrukcija Termoelektrane Pljevlja biće završena u 2025. godini, a usljed završnih radova neće raditi šest do sedam mjeseci. Tada će energetskom sistemu nedostajati 500-600 gigavat sati električne energije, a u Elektroprivredi očekuju da će se do tada završiti nekoliko solarnih elektrana i vjetroelektrana (VE) “Gvozd”, što bi umanjilo taj nedostatak. EPCG očekuje da će ove godine ostvariti neto profit od preko sto miliona evra.

To je “Vijestima” rekao izvršni direktor kompanije Nikola Rovčanin.

Rovčanin je naglasio da rekonstrukcija TE “Pljevlja” teče planiranom dinamikom, te da očekuje da bude završena tokom 2025. godine, kada će biti planiran i duži zastoj pomenutog postrojenja, u trajanju 6-7 mjeseci.

„Do sada je realizovano oko 44% vrijednosti ugovora. Ovo je jedan od najznačajnijih projekata EPCG, jer će nakon njegove realizacije TE Pljevlja ispunjavati sve kriterijume koje propisuju direktive EU za ovu vrstu objekata, čime će biti obezbijeđena stabilnost energetskog sistema države.“ – kazao je on.

Rovčanin je rekao i da je planirano da manjak proizvodnje u iznosu od 500-600 gigavat sati bude nadomješten proizvodnjom iz hidroelektrana i ulaskom u ovaj period sa što većim nivoom akumulacija.

„EPCG, takođe, razvija nekoliko solarnih projekata, kao i VE “Gvozd” čiji ulazak na mrežu očekujemo prije velikog zastoja TE. Dio energije će se svakako obezbijediti iz uvoza, a ukupnu vrijednost u ovom momentu ne možemo znati, jer se cijene električne energije na berzi svakodnevno mijenjaju. Očekujemo, takođe, da će se do 2025. godine cijene električne energije na tržištu stabilizovati i da će EPCG bez većih problema prevazići period velikog zastoja TE Pljevlja zbog priključenja u rad ekoloških postrojenja.“ – dodao je on.

Na pitanje „Vijesti“ koji su poslovni rezultati kompanije za prvih osam mjeseci ove godine, Rovčanin je naveo da je preliminarni rezultat poslovanja EPCG A.D. Nikšić za osam mjeseci 2023. godine iskazan kao dobitak u iznosu od 75 miliona evra, što je za oko 130 miliona evra bolji rezultat od poslovnog rezultata ostvarenog (-55 miliona evra) u istom period prethodne 2022. godine.

„Za osam mjeseci 2023. godine izvezeno je 869.410 MWh električne energije po prosječnoj cijeni od 149,59 eura/MWh, a u vrijednosti od 130,05 miliona evra, a u istom periodu tekuće godine uvezeno je 337.428 MWh električne energije po prosječnoj cijeni od 143,31 evra/MWh, a u vrijednosti od 48,36 miliona evra.“ – ističe on.

Rovčanin je upitan i koje rezultate očekuje u ovoj godini, na šta je odgovorio da je teško i nezahvalno sada vršiti projekciju rezultata poslovanja na kraju 2023. godine, jer će isti zavisiti od niza okolnosti u preostalom periodu tekuće godine kao što su: hidrološke prilike, nivo akumulacija, tehnička ispravnost, raspoloživost i iskorišćenost kapaciteta, prilike na tržištu, kretanje cijena na berzi električne energije.

„No, imajući sve to u vidu, a na osnovu postojećih rezultata poslovanja i stanja tehničke spremnosti i raspoloživosti proizvodnih postrojenja, uz prosječne hidrološke prilike i respektabilne cijene na berzi do kraja tekuće poslovne godine, uz brižan i posvećen odnos uprave, menadžmenta i svih zaposlenih u EPCG, treba očekivati ostvarenje rekordnih poslovnih rezultata koji bi mogli doseći, pa čak i premašiti dobit od 100 miliona evra.“ – kazao je Rovčanin.

 

(Vijesti.me)

Ostavite Komentar

Your email address will not be published.