Pod DPS-om ćutali, sada protestuju; Naknadna pamet, hrabrost ili nešto treće?

3

Epoha višedecenijskog ćutanja i podaništa je prošla, a sloboda u nekom svom obliku je stigla u Crnu Goru. Tako to makar izgleda, kada neko sa strane gleda najnovija dešavanja u Crnoj Gori. Zaposleni su se konačno okuražili da traže svoja prava, kriminalu se pokušava stati na kraj i slično.

Nezavisni sindikat policije Crne Gore je organizovao protest, a potom su zaposleni u Pošti Crne Gore organizovali jednočasovni štrajk upozorenja. Lijepo je vidjeti da se građani bore za svoja prava i bolje uslove rada, ali pitanje je da li su zakasnili?

Zbog čega su neki kolektivi godinama čekali da stupe u štrajk? Od čega su se bojali? Da li im je možda bilo bolje za vrijeme vladavine DPS-a i njihovih koalicionih partnera?

Protest dijela policijskih službenika ispred Ministarstva unutrašnjih poslova u Podgorici (foto:Nikola Borozan RFE/RL)

 

Građani Crne Gore imaju Ustavom zagarantovano pravo na štrajk odnosno protest, a čini se da su se neki sjetili svojih prava tek sada, jer kao da su bili u hibernaciji sve ove godine.

Razumljivo je da su neki ćutali kako bi izbjegli konsekvence u vidu mobinga ili gubitka radnog mjesta, ali kako to da su baš i tek sada skupili hrabrost da dignu svoj glas? Da li je to stvarno nezadovoljstvo koje se gomilalo godinama ili pak ponovno ispunjavanje nečijih naloga odnosno zadataka?

DPS, SDP, SD, BS su adrese kojim treba da se obrate, jer su upravo funkcioneri iz tih političkih subjekata implementirali javašluk, korpuciju i kriminal u mnogim državnim organima, ustanovama, preduzećima i agencijama.

Da su na vrijeme digli glas, prije recimo 15-20 godina, sada vjerovatno ne bi bilo potrebe za štrajkom.

Trebaće vremena i strpljenja da se ispravi sve ono što je decenijama pogrešno rađeno. Dužina tog procesa će zavisiti i od odlučnosti nove vlasti da preduzme neophodne mjere, a od sudstva i tužilaštva da procesuiraju sve one koji su odgovorni za trenutno stanje.

Svaku vlast treba kritikovati za ono šta je učinjeno za vrijeme njenog mandata, jer svako treba da snosi odgovornost za ono što je uradio ili pak propustio, kada je bio u obavezi da uradi.

3 Comments
  1. Katunko komentariše

    Jeste, čim se ne tapše nesvršenim studentima ili lažnim diplomama jastrebova nove vlasti, odmah je to sumnjivo i svi su primili pare od Bemaxa da se bune protiv neznalica i partijskih poslušnika. Iš

    1. Fen7x komentariše

      Da, i jos nesto: ko se to mogao zaposliti u posti zadnjih 30 godina???

  2. Roro komentariše

    Sramota je da radnici Pošte imaju tako bijedne plate.Sve ovo sada je rezultat slobode i protesta,koji su građani izvojevali protiv Dpesa,tako nema mjesta za kritiku zaposlenih.

Ostavite Komentar

Your email address will not be published.