Lavrov: Srbija sa čeka, a naciste preko reda treba da primamo u EU, to je skandal!

0

Ministar spoljnih poslova Rusije Sergej Lavrov je u svom obraćanju Savjetu bezbjednosti Ujedinjenih nacija rekao da Zapad selektivno koristi principe Povelje Ujedinjenih nacija zarad  „svojih parohijskih geopolitičkih potreba“, te je kritikovao napore da Ukrajina bude primljena u Evropsku uniju preko reda, kao i izjavu šefa evropske diplomatije Žozepa Borelja da Kijev treba što prije da bude primljen u Alijansu.

– Srbija, Turska i ostali će sačekati, ali mi prihvatamo naciste u redove EU preko reda. Kažu, da nije rata, za to bi bile potrebne godine, ali to je moguće i potrebno bez ikakvih kriterijuma – rekao je Lavrov i istakao da bi to narušilo globalnu stabilnost i stvorilo nova žarišta i napetosti zbog kojih raste opasnost od globalnog sukoba.

– Rusija je insistirala i nastavlja da insistira da se sve odredbe Povelje UN ne primjenjuju selektivno, već u cjelini i međusobnoj povezanosti, uključujući i principe suverene ravnopravnosti države, nemješanja u unutrašnje stvari suverene države, poštovanje teritorijalnog integriteta i prava naroda na samoopredeljenje dodao je Lavrov, prenose RIA Novosti.

Lavrov je istakao da su „mnogobrojni zapadni lideri direktno podstakli antivladine demonstracije i akte nasilja, i da su uskratili prava ruskojezičnom stanovništvu Ukrajine i stanovnicima Krima“ – prenosi „Gardijan“. Primetio je i da se čini da se „zapadni predstavnici plaše razgovora koji razotkrivaju njihovu demagogiju, a govoreći o teritorijalnom integritetu Ukrajine, zaboravljaju na odluke UN o potrebi da Pariz vrati „francuski“ Majot u Savez Komora, a da London napusti arhipelag Čagos i započne pregovore sa Buneos Ajresom o Folklandskim ostrvima.

Kako navodi Lavrov, „zastupnici“ teritorijalnog integriteta Ukrajine sada se pretvaraju da se ne sjećaju suštine Minskih sporazuma, odnosno ujedinjenja Donbasa sa Ukrajinom uz garancije poštovanja osnovnih ljudskih prava.

– Zapad, koji je osujetio njihovu primjenu, snosi direktnu odgovornost za kolaps Ukrajine i raspirivanje tamošnjeg građanskog rata – rekao je šef ruske diplomatije.

Uprkos protokolu i protivljenju Rusije, predsjednik Ukrajine Vladimir Zelenski prvi se obratio se liderima zemalja članica Savjeta bezbjednosti, gdje je tražio reformu Savjeta i ukidanje prava Veta Rusiji u Generalnoj skupštini.

Ostavite Komentar

Your email address will not be published.