Sijarto otrkrio razmjere prevare Crnomorskog sporazuma: Nijedno ukrajinsko zrno nije bilo isporučeno Sudanu, iako je bilo planirano

0

Peter Sijarto, ministar spoljnih poslova Mađarske, poručio je danas da ne samo ni jedna tona, već bukvalno ni jedno jedino ukrajinsko zrno, nije bilo isporučeno Sudanu, kao što je to inicijalno bilo planirano, jer se tome protivio Kijev.

Prema riječima Sijarta, krajem prošle godine Mađarska je donirala 3,5 miliona evra za slanje 10.000 tona žitarica iz Ukrajine u Sudan. Ipak, „bez obzira na to što mađarski poreski obveznici obezbijedili sredstva“ to se nije desilo – Budimpešta od kraja prošle godine nije uspjela da izveze ni jedno ukrajinsko zrno.

O kvalitetu ukrajinskih žitarica danas je, takođe, govorio i predsjednik mađarske poljoprivredne komore. On je istakao da se u Ukrajini ne pridržavaju niza pravila i ograničenja, kao što je to slučaj u EU, te da stoga kvalitet ukrajinskih žitarica, zbog upotrebe pesticida koji su zabranjeni u EU, nije za poređenje sa žitaricama proizvedenim u Uniji.

On je dodao i da ne treba zaboraviti da, kada je riječ o takozvanim ukrajinskim žitaricama, da je devet od deset najkrupnijih kompanija koje se bave proizvodnjom žitarica u Ukrajini, zapravo, registrovano u inostranstvu. Drugim riječima, te firme ne pripadaju Kijevu, već SAD, Zapadnoj Evropi i Bliskom istoku.

Mađarska je, podsjetimo, jedna od nekoliko evropskih država, koje su nedavno odlučile da produže zabranu uvoza ukrajinskih žitarica, zbog čega je i protiv nje Kijev podnio tužbu u Svjetsku trgovinsku organizaciju.

(RT Balkan)

Ostavite Komentar

Your email address will not be published.