Zvezdi 60 minuta euforije, Sitiju kapa dolje – sila je to!

0

Šampion Srbije skupo prodao kožu na Etihadu, domaćin u drugom poluvremenu pokazao da je druga fudbalska dimenzija (3:1)

Reakcija Zvezdinih čelnika tokom žreba u Monaku, kada su kuglice ukrstile puteve šampiona Srbije i Evrope govorila je u ime svih zvjezdaša. Želja svih klubova iz drugog, trećeg i četvrtog šešira nije se ispunila crveno-belima i poslala je izabranike Baraka Bahara na noge šampionu Evrope. Tim koji izaziva strah i samom kremu današnjeg fudbala, sa razlogom je predstavljao strijepnju za Beograđane koji su uprkos porazu (1:3) ostavili dobar utisak, pa će se, iako praznih šaka, u Ljutice Bogdana vratiti uzdignute glave.

Za borbeno prvo poluvrijeme, uprkos inferiornoj ulozi, Zvezda je neposredno pred odmor nagrađena vodećim golom Osmana Bukarija, međutim pogodak ofanzivca crveno-belih samo je predstavljao povod Građanima da pokažu pravo lice, preko Hulijana Alvareza režiraju preokret i demonstriraju da su zaista najveća fudbalska sila na svijetu danas.

Pokušao je Barak Bahar određenim rotacijama da ojača defanzivni blok, odrekao se birajući startere Žan Filipa Krasoa i Pitera Olajinke, a pružio od prvog minuta priliku Naseru Đigi da debituje. Upravo štoper crveno-belih je uspio da doprinese defanzivnoj čvrstini crveno-belih, uz Srđana Mijailovića,na poziciji desnog ving beka i u trećoj ulozi ove sezone. Visoko podignutog garda crveno-beli su sat vremena mučili Siti, ali je pritisak ubojite ofanzive premijerligaša uticao da Zvezda poklekne u nastavku i da Mančester napusti praznih šaka, ali sa punim pravom da bude ponosna na sliku ostavljenu na Etihadu.

Ostaće Crvenoj zvezdi ne tako beznačajna satisfakcija da je uspjela da na odmor ode uz gol prednosti u odnosu na šampiona Evrope, kao i da je uradila sve što je bilo u njenoj moći da što skuplje proda kožu.

Grčevito su se crveno-beli branili pred naletima atomskog napada Građana koji su kad god bi vezali više od dva dodavanja izbijali pred Omrija Glazera. Ipak, čak ni dvocifren broj prijetnji nije bio dovoljan da Sitijevi fudbaleri bace Glazera na kolena. Sjajnog Izraelca razbranili su Rodri i Alvarez udarcima u njega i tako ga pripremili na seriju zahtjevnih intervencija. Jedinica crveno-belih maestralno je reagovala u nekoliko situacija prije odmora, a najteže zadatke imala je prilikom prijetnji glavom Nejtana Akea i Fila Fodena.

Sa druge strane, crveno-beli su rijetko imali priliku da spuste visoki gard i eventualno iz brze tranzicije ukradu priliku da nakratko uzmu dah. Prvi put je srpski klub zaprijetio u 30. minutu kada je Osman Bukari u kontri sa šest igrača uposlio Hvana na desnom krilu, ali je centaršut Koreanca presekao Ederson.

Upravo prvi pokušaj gostiju kao da je probudio Erlinga Halanda, pa je Norvežanin samo četiri minuta kasnije izmamio uzdahe većine gledalaca na Etihadu udarcem glavom koji je prilično uzdrmao prečku. Sve propuštene šanse očigledno su razljutile Pepa Gvardiolu koji nije imao strpljenja da sačeka kraj prvog poluvremena i već u 44. minutu posegao je za prvom promjenom. Kao da je predosjetio kaznu za nerealizovane šanse Španac je umjesto Bernarda Silve, kreatora brojnih prijetnji po desnom boku, i izvora glavobolja Stefana Mitrovića i Milana Rodića, uveo Dokua. Ipak, rezervista Građana nije praktično stigao ni da se oznoji, a Crvena zvezda je režirala scenario kakav je malo ko mogao da predvidi.

Drugu loptu na sredini terena uspio je da osvoji Ivanić, odigra dupli pas sa Hvanom i potom pošalje fenomenalan pas u prostor za Bukarija. Reprezentativac Gane demonstrirao je brzinu, izbjegao ofsajd zamku i matiravši Edersona natjerao branioca trofeja da pognute glave ode na odmor.

Zvezdin gol predstavljao je nagradu za borbeno izdanje, ali i razlog da se tim sa neke druge planete probudi, ubaci u brzinu više i režira preokret na krilima fenomenalnog Hulijana Alvareza. Sjajni Argentinac je posle manje od dva minuta igre u nastavku uspio da proigravanje Halanda na desnoj strani iskoristi i nakon što je prošao Glazera potpiše izjednačenje.

Šampion Starog kontinenta nastavio je u istom ritmu sa pritiskom na crveno-bele, međutim umjesto ofanzive rivala Zvezdu je preokreta koštala greška najboljeg aktera. Želeo je Glazer da slobodan udarac Alvareza sa lijevog boka izboksuje, ali ga je let lopte prevario. Loša reakcija Zvezdinog golmana, posle dvocifrenog niza intervencija, uticala je da lopta završi u maloj mreži i da posle sat vremena borbe crveno-bela euforija iščezne i ostane samo misao da se Etihad napusti uz časni poraz.

Iako je Bahar pokušao da probudi ofanzivce uvođenjem Olajinke i Krasoa samo pet minuta posle promjena uslijedila je reakcija Rodrija.

Pogodak Španca u 73. minutu, podsjetio je na majstoriju kojom je odlučio finale Lige šampiona i tako podsjetio koga je Zvezda uspjela da dovede u podređeni položaj, pa makar i na nekoliko minuta.

Bodove će, ipak, crveno-beli morati da potraže protiv timova kvaliteta bližeg sebi, Jang Bojsa i Lajpciga.

Ostavite Komentar

Your email address will not be published.