Tramp: Kijev je trebalo da pristane na gubitak teritorija

1

Bivši američki predsjednik Donald Tramp izjavio je da je režim ukrajinskog predsjednika Vladimira Zelenskog mogao da izbjegne eskalaciju sukoba i da pretrpi manji gubitak teritorija.

„Kijevske vlasti su mogle da izbjegnu eskalaciju sukoba sa Rusijom da su pristale da se odreknu dijela teritorija“, rekao je Tramp u intervjuu za En-Bi-Si (NBC).

Podsjetimo, stanovnici Donjecke i Luganske Narodne Republike, Hersona i Zaporožja odlučili su se velikom većinom na referendumima održanim krajem septembra prošle godine za sjedinjenje sa Ruskom Federacijom.

Prethodno je Donjeckoj i Luganskoj Narodnoj Republici garantovana široka autonomija u okviru Minskih sporazuma, kojima je uglavnom završen sukob između novih kijevskih vlasti i proruskog stanovništva tih predjela.

Bivša njemačka kancelarka Angela Merkel je prošle godine priznala da je svrha Minskih sporazuma bilo samo kupovanje vremena za Ukrajinu kako bi ojačala za novi sukob sa Rusijom.

„Mogli su da postignu sporazum o gubitku teritorija u manjem obimu nego što je Rusija već pripojila, budimo iskreni. Mogli su da postignu dogovor i niko ne bi poginuo“, dodao je Tramp u skorašnjem intervjuu.

Prema njegovim riječima, takav sporazum bi omogućio kijevskim vlastima da spasu svoju zemlju.

Tramp je istom prilikom rekao da je spreman da riješi većinu problema zemlje za kratko vrijeme ako pobijedi na izborima 2024. godine.

„Za šest mjeseci do godinu dana, mnogi problemi, praktično svi problemi o kojima smo razgovarali biće riješeni“, rekao je on.

Otkako je najavio svoju kandidaturu za predsjedničke izbore 2024. godine, Donald Tramp je u više navrata izjavio kako bi okončao sukob u Ukrajini u najkraćem mogućem roku ukoliko bude izabran.

 

(rt.rs)

1 Comment
  1. Q komentariše

    Kijev je imao sansu da nista ne izgubi nonakon spaljivanja živi ljudi u Odesi i i ubijanja 500 djece samo zato sto su Rusi treba da nestane a ne da izgubi samo teritorije.Smrt Nato sloboda narodu !

Ostavite Komentar

Your email address will not be published.