Starović: Nema sumnje da Kurti po svaku cijenu hoće da uvuče Srbiju u sukob sa NATO-om

0

Državni sekretar Ministarstva odbrane Srbije Nemanja Starović izjavio je da nema sumnju da premijer privremenih prištinskih institucija Aljbin Kurti po svaku cijenu hoće da uvuče Srbiju u sukob sa NATO-om.

Kako smatra, ne postoji drugo objašnjenje za jednostrane eskalatorne poteze koje povlači, a bilo ih je, ističe, više od 40 u posljednje dvije godine.

„Njegova namera je da iskoristi opštu ratnu psihozu koja je nastala nakon početka rata u Ukrajini, kako bi potpalio novi sukob, nakon čega bi logika diplomatije ustupila pred logikom rata i nikome ne bi bilo važno ko je zapravo sukob započeo i sa kojim ciljem, već bi se svrstali uz svoje štićenike. Nisam do kraja siguram da mu je računica u potpunosti ispravna, ali izvjesno je da Kurti slijedi upravo takav plan“, rekao je Starović u intervjuu za frankfurtske „Vesti“.

Na Srbiji je, podvlači, da ne naseda na svaku provokaciju i ne olakšavamo Kurtiju realizaciju planova, ali uz odlučnu odbranu svojih crvenih linija.

Kaže i da je svima u međunarodnoj zajednici jasno gdje se nalaze crvene linije Srbije, koje su povučene tačno na mjestu na kojem bi to učinila i svaka druga država evropskog kontinenta.

„Mi smo, naime, svjesni koliko značaj imaju mir i stabilnost u regionu. Spremni smo da uložimo mnogo u njihovo očuvanje. Spremni smo čak i da žrtvujemo mnogo toga kako bi mir i stabilnost bili očuvani. Međutim, postoji samo jedna stvar koju nikako ne možemo da žrtvujemo, a to su životi naših ljudi koji žive na prostoru Kosova i Metohije. Vjerujem da je ovo zdravorazumski stav koji bi svima morao biti razumljiv i prihvatljiv“, jasan je Starović.

Na pitanje kako ocjenjuje bezbjednosnu situaciju u regionu, odgovara da je Balkan i dalje opterećen brojnim problemima, od kojih je većina političke prirode, a pokušaj njihovog tumačenja u ključu geopolitike i bezbednosnih izazova neretko predstavlja smišljenu manipulaciju kako bi se takvom vrstom alarmizma realizovala neka politička agenda.

„Ipak, kao objektivnu i značajnu bezbjednosnu prijetnju moramo izdvojiti djelovanje Privremenih institucija samouoprave u Prištini, koje kontinuiranim jednostranim mjerama, svjesno i sa jasnom namjerom ugrožavaju bezbjednost Srba i drugih nealbanaca koji žive na prostoru naše južne pokrajine“, rekao je Starović.

Vojska Srbije konačno stala na noge

U Beogradu će od 25. do 28. septembra biti održan 11. Međunarodni sajam naoružanja i vojne opreme „Partner 2023“ – najveća manifestacija te vrste u ovom delu Evrope, a Starović napominje da će ove godine svoje proizvode predstaviti čak 150 domaćih i inostranih izlagača.

Ukazuje i da je srpska odbrambena industrija nesumnjivo stala na noge nakon razaranja kojem je bila izložena tokom NATO agresije, ali i potpunog zanemarivanja u deceniji koja je usledila, i danas predstavlja motor ekonomskog i tehnološkog razvoja Srbije.

„Vreme u kojem danas živimo i potražnja na svjetskom tržištu potvrđuju ispravnost pravaca razvoja naše odbrambene industrije koji su zacrtani pre desetak godine. Prioritet za preduzeća iz grupacije svakako predstavlja snabdijevanje i opremanje Vojske Srbije i drugih snaga odbrane, ali mora se naglasiti da je potražnja za našim proizvodima na inostranom tržištu veoma velika“, rekao je Starović.

Kako napominje, sljedeći koraci biće podizanje tehnoloških i proizvodnih kapaciteta odbrambene industrije.

„Srbija predstavlja jedinu državu u širem regionu koja ima praktično zaokružen čitav tehnološki lanac u proizvodnji oružja i municije. Ono na čemu trenutno radimo, uz velika ulaganja Vlade Srbije, jeste dodatno podizanje tehnoloških i proizvodnih kapaciteta naše odbrambene industrije, kako bismo zadovoljili sve potrebe Vojske Srbije, ali i izašli u susret visokoj potražnji na međunarodnom tržištu“, kazao je Starović.

Kada je riječ o daljim ulaganjima, navodi da će u narednih godinu dana srpska odbrambena industrija Vojsci Srbije isporučiti više stotina komada krupne vojne tehnike poput modernizovanih tenkova, borbenih vozila pješadije, raketno-artiljerijskih sistema…

O tome koliko su povećana ulaganja u Vojsku Srbije, uz prevashodan oslonac na domaću industriju, ponajbolje govori podatak da je u poslednje dve godine Ministarstvo odbrane ugovorilo isporuku sredstava od domaćih preduzeća u vijrednosti koja prevazilazi ukupnu vrijednost svih ugovora zaključenih u dvadesetogodišnjem periodu između 1995. i 2015. godine, napomenuo je Starović.

 

(rt.rs)

Ostavite Komentar

Your email address will not be published.