Spajić ne može da obezbijedi Bečiću potpise podrške za predsjednika Skupštine, jedina nada im je DPS

5

Predsjednik Pokreta Evrope sad (PES) Milojko Spajić nije obezbijedio svom nesuđenom strateškom partneru Demokratskoj Crnoj Gori (DCG) potpise podrške poslanika sa svoje liste za izbor Alekse Bečića za predsjednika Skupštine.

Demokrate su, kako piše „Glas naroda“, započele prikupljanje potpisa da lider ove partije bude imenovan za predsjendika paralamenta, ali sa glavne savezničke adrese nije stigao očekivana podrška.

Razlog je lako prepoznati – Spajić se nije usudio da od svojih stranačkih kolega zatraži potpise za Bečića, jer bi se onda otkrilo koliko mu je poslanika Pokreta Evrope sad već okrenulo leđa.

Lider Alternative Vesko Pejak tvrdi da da Spajić nema više od 15 poslanika spremnih da podrže njegov plan formiranja Vlade sa “satelitima” Mila Đukanovića.

Kako u svom statutu imaju zabranu bilo kakvog paktiranja sa DPS-om, Demokrate su se našle u “nebranom grožđu”, jer se pokazalo da njihovog lidera na čelu Skupštine ne želi značajno više od polovine poslanika, među kojima su i oni sa kojima su koaliciono nastupali iz GP URA.

Ovakva reakcija URA-e bila je i očekivana, s obzirom na ćutanje lidera Demokrata na odbijanje Spajića da formira Vladu sa ovom strankom zbog svog ličnog sukoba sa Dritanom Abazovićem.

S obzirom na rok dat za izbor predsjednika parlamenta, i opcijom da Vlada sazove vanredne parlamentarne izbore ukoliko Skupština u predviđenom roku ne bude funkcionalna, jasno je da Spajić trenutno ima dva izbora da izbjegne blisko suočavanje sa voljom naroda: da spas potraži u manjinskoj Vladi koju bi podržao DPS, ili da uvede u Vladu predstavnike ZBCG ili URA-e.

Izbor manjinske vlade ili još otvorenije paktiranje sa DPS-om, označiće uvod u strahovitu krizu u Crnoj Gori, koju ne žele ni Spajićevi mentori sa Zapada. Zato se sada traži adekvatan izlaz iz aktuelne krize koji lider PES-a očigledno ne može da ponudi.

Poslednja istraživanja javnog mnenja, koja je radila jedna britanska agencija, nisu dali željene rezultate za naručioca koji, lako je pretpostaviti, traži formulu kojom bi se došlo do vlasti u kojoj nema antizapadnih snaga. Prema rezultatima ove ankete u koju smo imali uvid, Evropa sad uživa podršku od 15-ak odsto. Zanimljiv detalj s tim u vezi je da predsjednik države i drugi čovjek PES-a Jakov Milatović uživa duplo veću podršku od svoje političke organizacije!

Anketa pokazuje rast podrške partijama bivšeg DF-a, ali i radikalan pad tzv. prozapadnim srpskim organizacijama i pojedincima čija je popularnost mjerena u procentima sada svedena nivo statističke greške.

Ovakvi rezultati ukazuju na to da će narednih dana biti preduzeti još snažniji koraci u cilju “slamanja” poslanika Evrope sad koji misle svojom glavom i ne pristaju na izdaju izborne volje i paktiranje sa teško poraženim DPS-om i satelitima.

Biće zanimljivo narednih dana vidjeti i reakciju Demokrata, kojima bliski izbori nikako ne idu na ruku zbog odnosa prema Spajićevom izboru budućih članova Vlade i mirenju sa tretiranjem Crne Gore kao kolonije od strane pojedinih političara sa Zapada.

5 Comments
  1. Aleksa Spajić komentariše

    E kukavno srpstvo ugašeno!!!

  2. Marinko komentariše

    Koalicija Demokrate, URA i Milatvicevo krilo PESa bi na sledecim izborima osvojila 40% glasova u CG!

  3. Q komentariše

    Aleksa Bečić je glavni krivac za sav haos u Crnoj gori ,on ne zaslužuje da sjedi na podu u skupštini a ne na mjestu predsjednika koje njemu ne pripada po niti jednoj osnovi.Nek se samo jave svi oni koje je zaj…o taj lgbt i koliko je ljudi obecao pomoći i prevario sve će vam biti jasno.

  4. Stevo komentariše

    Svaka cast Milatovicu koji je nokautirao Lazojka!
    Zivela Crna Gora!
    Dole Eskobar i ambasade!

  5. Srdjan Lonchar komentariše

    Marinko,

    Na novim izborima bi se ti tvoji akteri umanjili; Nikako se ne bi namnozili, kako ti mislish. Milatovic bi odneo veci deo sadashnjih glasacha PES.

    Demokrate i URA bi Milatovicu doneli sigurnih 5% do 7%. Gde vidish preostalih 33% do 35%?
    .
    .
    .
    Na sledecim izborima, shto vreme dalje odmiche, bivshi „bombarderi“-Ambasade bi izgubile veliki broj %.

Ostavite Komentar

Your email address will not be published.