Bušatlija za BORBU: Pojedini ambasadori su već trebali biti vraćeni svojim kućama, jedino im se Mandić i Knežević suprostavljaju; Spajić dokazao da ne može da upravlja vladom

1

Zabrinjavajuće je da zvanična Podgorica toleriše brutalno miješanje pojedinih zapadnih ambasadora na političke procese u državi, ocijenio je ekonomista Mahmut Bušatlija.

Bušatlija je za BORBU istakao da je Crna Gora trebala nekolicinu ambasadora odavno da vrati svojim kućama i podsjeća da je za daleko manji „grijeh“ protjerala ambasadora Srbije Vladimira Božovića.

Primijetio je da se jedino lideri koalicije Za budućnost Crne Gore usuđuju suprostavljati diktatu ambasadora, zbog čega ispaštaju tako što im se zabranjuje ulazak u vlast, što je zabrinjavajuće i nedopustivo.

– Ambasadori su države, oni ne iznose lične stavove, već stavove država iz kojih dolaze. Oni mogu to da rade, zavisno od reakcije zemlje u kojoj su akreditovani. Bilokakvo miješanje u političke procese zemlje u kojoj ste delegat trebalo bi da rezultira njihovim vraćanjem kućama. Ne znam ko se u Crnoj Gori može suprostaviti, to jedino rade Milan Knežević i Andrija Mandić ali oni nisu vlast, oni samo žele da budu vlast. I to je veliki problem da njih dvojica ne mogu da budu u vlasti direktno ili indirektno. Možda bi se neki problemi u državi sa strancima i mogli riješiti. Zabrinjavajuće je da nema reakcije na takvo nediplomatsko ponašanje. Ako se neko od diplomata ne ponaša diplomatski, onda država da reaguje i stavi do znanja da ne prihvata takvo ponašanje i da po jasnim diplomatskim protokolima taj problem riješi. Za daleko manji grijeh je Srbija ostala bez svog ambasadora u Crnoj Gori – naveo je Bušatlija.

Bušatlija, koji je potomak dinastije Crnojević i kum blaženopočivšeg mitrpolita Amfilohija, smatra da je mandatar Milojko Spajić u prethodne tri godine dokazao da nije u stanju da upravlja tako složenim sistemom kao što je vlada.

– Mandatar nema iskustva, ni političkog, a ni tog iskustva koje je neophodno za upravljenje. Bez obzira na te priče o iskustvu u Japanu, Kini itd. sumnjam da je on ikada bio u situaciji da formira i da vodi tim i to je njegov najveći nedostatak, naročito u situaciji kada nema nikakvo političko iskustvo. On nije ušao u igru 2020. godine kao političar, nego kao stručnjak, ali već na samom startu nije pokazao svoju stručnost činjenicom da je prva stvar koju je uradio bilo dodatno zaduživanje Crne Gore. Neko ko treba da bude premijer, mora odgovornije da se ponaša, a Spajić se u prethodna tri mjeseca, a i duže pokazao nesposobnim da bude premijer – kazao je Bušatlija.

Ukoliko Spajić bude istrajan u namjeru da formira vladu kakvu je naumio, Crna Gora će nastaviti da tapka u mjestu, nesposobna da se istrgne iz DPS-ovih „kandži“.

– Ukoliko se formira takva vrata to znači da se ništa ne mijenja u suštini. Već 2020. godine je napravljena jedna ogromna greška, nije se išlo na takve dogovore koji bi omogućili da u Skupštini imate više od jadne većine od 41 poslanika. Sada je ista situacija i ako se dogodi da Vlada ima 41 ili 42 poslanika koji će je podržati, to nije stabilno i u bilo kom slučaju imate mogućnost da dva ili tri poslanika odbiju da glasaju za zakon, ako im se ne sviđa i onda dolazi do problema. U situaciji u kojoj je Crna Gora buduća vlada bi morala da ima dvotrećinsku većinu da bi mogli nešto da mijenjaju, počevši od onih ustavnih promjena koje je Milo uveo i kojima je jednu državu upodobio prema svojim ličnim potrebama. Sve to treba popraviti, ukoliko sadašnji mandatar to smatra za zgodno. U Crnoj Gori je zahvaljujući tridesetogodišnjem rastakanju je vrlo opasno Milovim putem dalje ići – naveo je on i dodao da se Pokret Evropa sad, poput svog lidera, ne snalazi najbolje u teškoj političkoj situaciju kakva je u Crnoj Gori.

– Vrlo olako i često se pominje demokratija ali bez svijesti da demokratija donosi mnogo više obaveza nego prava. Tek kada se neke obaveze ispune onda se mogu ispuniti neka prava. A meni se čini da je ideja o nacionalnoj isključivosti Srba dominantna u formiranju ove vlada. Tu se Evropa sad ne snalazi kao partija i to je razumljivo jer je to partija nastala nedavno i to na bazi ljudi koji gotovo da se nisu bavili politikom, barem sam vrh partije. Situacija je takva da veoma teško može da se napravi jedna dobra vlada – poručio je Bušatlija.

Kako ističe, Crna Gora neće napredovati sve dok Srbi i Crnogorci kao najbrojniji narod ne preuzmu odgovornost za budućnost države. Prema njegovom mišljenju, ni u jednoj ozbiljnoj državi manjinski narodi ne nameću svoje političke svjetonazore kako to rade politički predstavnici manjina u Crnoj Gori.

– Suština demokratije je da se pitaju oni koji su u većini, a u Crnoj Gori su to Crnogorci i Srbi, koji su konstitutivni narodi (zvali se tako ili ne).  Oni moraju da vode računa o manjebrojnim narodima i po svim demokratskim standardima oni moraju da budu zaštićeni i prisutni u bilo kojoj vlasti. Ali da budu prisutni na pozicijama koje im omogućavaju da brinu isključivo o stvarima koji se tiču njih i ništa drugo. Oni ne mogu da dolaze do takvih političkih pozicija u vladi  poput šefa diplomatije kako su pojedini tražili u pregovorima. To je besmisleno i neprihvatljivo. On kao ministar inostranih poslova ne bi zastupao sve građane – zaključio je Bušatlija.

 

1 Comment
  1. mornar komentariše

    U svakoj slobodnoj drzavi bi takve ambasadore koji se ponašaju kolonijalno imperijalisticki vec odavno najurili !.
    Samo u Crnoj Gori mogu da vršljaju kako i gde hocu !.
    Nema u slobodnoj drzavi nekakvih „partnera“ koji tu istu drzavu usporuju u svom razvoju !.
    Niko od tih partnera ne radi u korist Crne Gore nego gleda samo svoju korist, bez osjecaja za zrtve te male drzave na Balkanu !.
    Plaši se svojih neprijatelja, ali plaši se mnogo više „samozvanih“ prijatelja i partnera !!!.

Ostavite Komentar

Your email address will not be published.