Estonija i Letonija kupuju njemačke raketne sisteme

1

Estonija i Letonija potpisale su sa Njemačkom sporazum o kupovini raketnog sistema protivvazdušne odbrane srednjeg dometa koji otvara put za dvije baltičke države da se pridruže zajedničkom sistemu PZO koji je Njemačka predložila prošle godine, prenosi Tanjug pozivajući se na Rojters.

Sporazum je potpisan na sastanku ministara odbrane u njemačkom gradu Roetenbahu i uključuje, kako su naveli zvaničnici, prodaju odbrambenih sistema IRIS-T u vrijednosti od milijardu evra koje proizvodi njemačka kompanija Diehl Defence.

Estonija i Letonija su ranije potpisale pisma o namjerama da se pridruže Inicijativi Nebeski štit, zajedničkom sistemu protivvazdušne odbrane koji je Njemačka predložila 2022. godine nakon početka rata u Ukrajini.

Jačanje evropske odbrane

Projekat trenutno uključuje 16 država članica NATO, Švedsku pozvanu u NATO, kao i neutralne države Austriju i Švajcarsku. Potpisivanjem najnovijeg sporazuma Njemačka će zamijeniti SAD kao najvećeg odbrambenog partnera Estonije, rekao je estonski ministar odbrane Hano Pevkur.

Letonska ministarka odbrane Inara Murniece rekla je da je za njenu državu to bila najveća vojna kupovina od sticanja nezavisnosti. Njemački ministar odbrane Boris Pistorius pozdravio je zajedničku kupovinu rekavši da će to “bez sumnje ojačati europsku protuzračnu odbranu”.

1 Comment
  1. No name komentariše

    Pitanje je vremena kada će i te kvazi države biti vraćene Ruskoj imperiji.

Ostavite Komentar

Your email address will not be published.