Milov plaćenik preko Šolakovog i Đilasovog glasila pomaže Spajiću i poručuje: Vrijednosti, nekompatibilne sa prozapadnom politikom, ne moraju se praktikovati u izvršnoj vlasti

1

Izvjestilac Evropskog parlamenta za Crnu Goru, Hrvat Tonino Picula, izjavio je da je u demokratiji glas onih koji misle drugačije legitiman, ali da to ne znači da oni svoje vrijednosti moraju praktikovati i kao izvršna vlast, prenose „Vijesti“.

Mandatar za sastav Vlade Milojko Spajić saopštio je da njegov Pokret Evropa sad ima većinu za formiranje vlade i da će ona biti formirana bez predstavnika koalicije Za budućnost Crne Gore, koju čine bivše članice, kaku su navele „Vijesti“, prosrpskog Demokratskog fronta.

Kako se u Briselu gleda na formiranje crnogorske vlade? Da li to može imati uticaja na izvještaj o napretku?

„Mi u Evropskom parlamentu ne radimo na takvim dokumentima, tako da unaprijed akomodiramo bilo čija očekivanja. Pozitivna ili negativna. Vjerujem da to vrijedi i za izveštaj Evropske komisije. Bez obzira na različite zahtjeve, najvažnije je što o sastavu buduće vlade govori onaj ko ima neposrednu političku odgovornost za njeno formiranje, a to je mandatar. A on je, koliko vidim, vrlo kritičan o mogućnosti saradnje s tom opcijom. Ali svakako nije jedini. Kako u Crnoj Gori, tako i izvan nje“, izjavio je Picula.

Hrvatski izvjestilac je na taj način potvrdio miješanje „sa strane“ u sastavljanje Vlade, i to baš onih koji prozivaju neistomišljenike za „miješanja“.

„Moje mišljenje je da buduća vlada mora biti što koherentnija oko temeljnih ciljeva i poznate spoljnopolitičke orijentacije Podgorice. U demokratiji je i glas onih koji misle drugačije legitiman, ali to ne znači da svoje vrijednosti, nekompatibilne s prozapadnom politikom, moraju praktikovati i kao izvršna vlast. Ta vrsta ideološko-interesnog konfrontiranja unutar vladajuće većine već je dovoljno koštala Crnu Goru u posljednje tri godine“, kazao je Picula.

I tako smo još jednom čuli Piculin „glas“ oko formiranja buduće vlade, ovog puta preko medija kojem očigledno smetaju „prosrpski“ predstavnici.

S druge strane, Picula je u svom propagandnom stilu ponovio stav da u Crnoj Gori „ništa ne valja“ posljednje tri godine, očigledno smatajući da je za vrijeme režima DPS-a, SD(P)-a i satelita „sve bilo idilično“.

Naravno, „krivac“ za to je (a ko bi drugi bio) koalicija Za budućnost Crne Gore, iako, zbog raznih „izvjestilaca“, kao i onih koji su slušali njihove naloge u našoj zemlji, predstavnici tog saveza nisu dobili mogućnost da kroz rad u Krivokapićevoj i Abazovićevoj Vladi sprovedu u djelo ono zbog čega im je narod ukazao povjerenje – a to je borba za pravnu državu.

Uostalom, čini se da je u EU rijetko kome stalo da li će Crna Gora postati država jednakih šansi za sve, već je najvažnije pronaći one koji „klimaju glavom“.

1 Comment
  1. Plotari komentariše

    Godinama je dovodio belosvecki sljam i otpad ljudski. Ali ima ona narodna ,,,svaka ptica svome jatu,,.a i ona pjesma lopov lopova ….

Ostavite Komentar

Your email address will not be published.