„Pokažimo koliko se voli kćerka“: Velika podrška akciji „Živjela“

0

Crna Gora se u proteklih nekoliko dana ujedinjuje, iskazujući podršku akciji #živjela.
Objavama fotografija kćerki uz očeve i majke na društvenim mrežama, ličnim i emotivnim angažmanom javnih ličnosti, influensera i savjesnih građana, ukazano je na drastično smanjivanje broja novorođenih kćerki u Crnoj Gori!

„Nedovoljno je poznato da je Crna Gora u nečasnom evropskom vrhu po broju polno selektivnih abortusa – ukoliko je fetus ženskog pola. Zastrašujuća posljedica ovog prenatalnog femicida, već danas se izražava u hiljadama nedostajućih žena reprodukivne dobi. Veliki broj građana je pozivom „Pokažimo koliko se voli kćerka“ reagovalo protiv mentaliteta koji Crnu Goru dovodi do katastrofalnih društvenih posljedica“, saopštila je Andrijana Muratović, PR-a kampanje.

Na alarmantan disbalans u broju novorođenih muških i ženskih beba, Crnu Goru već cijelu deceniju upozorava Evorska unija.

„Prenatalni testovi su naučni napredak koji već u ranoj fazi trudnoće informiše o zdravlju ploda, pa i o polu, a što se masovno zloupotrebljava i stavlja u funkciju selektivnog odabira/odbacivanja bebe u zavisnosti od pola – bez obzira na njeno zdravlje – što je u suprotnosti sa svim medicinskim i moralnim principima“, izjavila je Muratović.

Direktorica NVO Dobar život Nina Đukanović, koja je ujedno inicijator i pokretač kampanje, pozvala je cjelokupno društvo na preispitavanje savjesti kako zajedno i pojedinačno utičemo na život – ovaj koji živimo i koji tek treba da stvorimo.

„Misija multimedijalnog projekta ‘Živjela’ je poziv na buđenje cijelog društva i demontiranje stereotipa patrijarhata i kulta sina, te shvatanje važnosti i veličine kćerke. Želi se ukazati na negativan društveni kontekst u kojem se parovi odlučuju na prekid trudnoće samo zbog činjenice da je fetus buduća kći. Crnoj Gori trenutno nedostaje 3.000 žena reproduktivne dobi, a narednoj generaciji će nedostajati 8.000 žena!“, rekla je Đukanović.

Ostavite Komentar

Your email address will not be published.