Vučić poručio Hrvatima i Bugarima: Ne miješajte se u politiku Srbije i ne pravite se mnogo pametni; Mi smo suverena zemlja!

33

Predsjednik Aleksandar Vučić prokomentarisao je izjavu šefa hrvatske diplomatije Gordana Grlića Radmana da Srbija mora da uvede sankcije Rusiji i poručio i Hrvatskoj i Bugarskoj da brinu svoje brige i da se ne miješaju u politiku Srbije.

„Kako se sjetiše toga da pričaju da Srbija mora da uvede sankcije Rusiji. Od svih tema, nađoše se Hrvat i Bugarin da pričaju o tome šta Srbija treba da radi“, primetio je Vučić.

Zamolio ih je da se ne miješaju u politiku Srbije.

„Imate dosta svojih muka i problema, brinite, vi Bugari šta ćete u svojoj, Hrvati šta će u svojoj zemlji i nemojte da se miješate u poslove Srbije i da se pravite mnogo pametni“, kazao je Vučić nakon sastanka lidera Procesa Brdo-Brioni u Skoplju.

Grlić Radman je ranije danas u Sofiji, na konferenciji za novinare sa bugarskom koleginicom Marijom Gabrijel, rekao da Srbija, kao i druge zemlje Zapadnog Balkana koje su se opredijelile za Evropsku uniju, moraju slediti načela i spoljnu politiku EU, što podrazumijeva i sankcije Moskvi.

Vučić je poručio da Srbija, po pitanju sankcija, odlučuje sama kao suverena zemlja i da se po tome razlikuje od Prištine.

„Što se tiče sankcija, o sankcijama odlučujemo mi sami kao suverena zemlja i u tome se razlikujemo od Prištine, ne po pitanju Rusije, Ukrajine, ne znam čega već po pitanju toga ko jeste suverena zemlja, a ko to nije i nikada neće biti“, rekao je Vučić.

Vučić je tako prokomentarisao izjavu premijera privremenih prištinskih institucija Aljbina Kurtija za estonski medij Delfi koji je rekao da je Srbiju „nemoguće bez biča odvojiti od Rusije“.

„Za mene je interesantno kako neki ljudi smatraju da je moguće da imaju pravo da traže od nekih trećih da primjenjuju bič prema jednoj suverenoj zemlji posebno kada narušavate povelju UN i narušavate teritorijalni integritet jedne zemlje. Pošto je toliko snažan i toliko jak i određivao bi sudbinu svih naroda u Evropi, razumije se i srpskog, ne znam samo što sam ne upotrebi taj bič pa pokaže kako će to da se obračuna sa bilo kim. Sramota je da neko ko sebe smatra liderom bilo čega, ma kako mislio o sebi visoko, da takav jezik i takav rječnik koristi“, zaključio je Vučić.

Vučić je izjavio da su se na skupu u Skoplju trudili da pronađu zajednički imenitelj i razgovarali o evropskoj budućnosti, kao i da je bila konstruktivna rasprava.
„Kod nekih je nešto veći entuzijazam, kod nekih malo manji. U svakom slučaju u vrlo korektnoj i konstruktivnoj raspravi je protekao današnji dan. Nije bilo velikih svađa i tuča, pošto smo mi i Priština ostavili naše probleme za četvrtak i Brisel“, rekao je Vučić.

Povodom predstojećeg sastanka u Briselu, Vučić je rekao da očekuje da će sastanci biti teški, jer, kako je napomenuo, nijedan nije bio lak.
„To nije zato što razgovaramo sa Aljbinom Kurtijem, već zato što razgovaramo sa predstavnicima Brisela, za koje znate da šta god oni rekli, uvijek će da podržavaju nezavisnost Kosova na jedan ili drugi način“, istakao je Vučić.

On je naveo da ne očekuje ništa dobro od sastanka na najvišem nivou u okviru dijaloga Beograda i Prištine 14. septembra u Briselu, ali i istakao da će Srbija uvijek da pokušava da dijalogom i razgovorom rješava probleme.
„Mi ne bismo da koristimo bič, kao što bi Kurti da koristi bič protiv Srbije, mnogo je jak, da ponese još jedan bič, možda mu taj jedan ne bude dovoljan“, rekao je Vučić.

Danas se, dodao je Vučić, više govorilo o odnosu samog regiona Zapadnog Balkana prema EU, nego o bilo čemu drugom.

„Šta je to što bismo mogli da tražimo od različitih roming inicijativa prema cijeloj Evropi do uspostavljanja ‘zelenih linija’ do zajedničkog tržišta, do onoga, kako piše u samoj deklaraciji – što je ranije moguće da se postane članica EU, odnosno da se dobije članstvo najkasnije do 2030. godine. To su po mom mišljenju lijepe želje, ali ko sam ja da rušim optimizam kod nekih drugih i da umanjujem ambiciju nekih drugih, tako da je moje bilo da prihvatim – super ako tako bude, a da li će da bude, nisam siguran“, naveo je Vučić.

Dodaje je da ne očekuje da ćemo ubrzo ući u Evropsku Uniju, iako mnogi navode suprotno.
„Ja sam politički veteran. Ne mogu da vjerujem da ćemo ući u EU 2026. godine, neće nas primiti ni 2027. ni 2028. godine, ni da dubimo na glavi. Neću da lažem narod ni zbog izbora ni zbog čega“, kazao je Vučić.
„Opozicija će odgovor o izborima dobiti do kraja meseca“

Vučić je najavio da će opozicija, koja je danas predala zahtjev za održavanje vanrednih parlamentarnih i beogradskih izbora do kraja godine, dobiti odgovor do kraja mjeseca.
On je rekao da je čuo da je dio opozicije dostavio pismo danas u Predsjedništvu, dodajući da će ga pročitati kad se bude vratio.
Istakao je da će do kraja mjeseca dobiti odgovor koji će, kako je naveo, biti najbrži i najkonkretniji odgovor.
„Pošto vidim da traže parlamentarne i beogradske izbore najbrži i najkonkretniji odgovor koji jedan predsjednik koji je nadležan ako ništa drugo da raspisuje parlamentarne izbore će im pružiti u skladu sa demokratskim principima i načelima, ali i im odgovoriti na sve gluposti. Dobiće i usmeni i pismeni odgovor“, rekao je Vučić.

Vučić je dodao da veruje da će se opozicija obradovati njegovom odgovoru.

(Sputnjik)

33 Comments
  1. Srđa komentariše

    Srbija će nastaviti da vodi svoju politiku, neka svako gleda u svoje dvorište.

    1. Ana komentariše

      Srbija je nezavisna I samostalna zemlja i ne dozvoljava bilo kakve pritiske na donošenje odluka!

  2. Sanja komentariše

    Srbija je jaka zemlja koja zna sta hoce,i nema potrebe da se ostale drzave mesaju u vodjenje Srbije

  3. Sanja komentariše

    Hrvati i Bugari treba da se bave svojim drzavom,a ne da se mesaju u vodjenje Srbije.

  4. Marko komentariše

    Iskreno i odlučno bez imalo ustezanja Vučić je poslao jasnu poruku. To je stav vlade Srbije i neće ga menjati za sad. Znači, odluku o tome da li će nekom uvesti sankcije kao i sve druge odluke donosi Srbija jer je slobodna suverena zemlja i ne želi da se neko meša u njene unutrašnje stvari.

  5. Marko komentariše

    Srbija brani svoj suverenitet i teritorijalni integritet, kao sto postuje nezavisnost i teritorijalnu celovitost svake zemlje

  6. Sandra komentariše

    Bolje da gledaju svoja posla Srbija je suverena zemlja i sama bira svoju politiku

  7. Milenko komentariše

    Hrvati i Bugari neka gledaju svoje dvorište.

  8. Vesna komentariše

    Lepo je rekao Vučić, svako od njih neka brine o svojoj zemlji, nama ne treba spoljni faktor da se meša u unutrašnje stvari naše zemlje

  9. Masa komentariše

    Srbija je neutralna zemlja I gleda svoja posla ne meša se u politiku drugih zemalja. Takodje to isto zahteva i od drugih.

  10. Vesna komentariše

    Lepo im je poručio Vučić nadamo se da će poslušati savet

  11. Мали ђаво komentariše

    Niko nema prava da se meša u politiku Srbije pogotovo ne Hrvati i Bugari. Srbija je suverena,samostalna ,slobodna i nezavisna država koja je sposobna da sama vidi svoju politiku .

  12. Ena komentariše

    Srbija je nezavisna i vojno neutralna zemlja i u skladu sa tim vodi svoju spoljnu politiku.

  13. Ana komentariše

    Srbija je suverena zemlja i nezavisna, nema potrebe da se neko meša u politiku Srbije. Svako neka gleda svoju zemlju.

  14. Iv komentariše

    Srbija se ne meša u spoljnu politiku ni jedne zemlje i nećemo dozvoliti da se bilo ko meša u politiku Srbije.

  15. Una komentariše

    Hrvati i Bugari neka vode politiku svojih država, a ne da se mešaju u politiku Srbije.

  16. Iv komentariše

    Neka Hrvati i Bugari vode brigu o sebi i svojoj državi, a Srbiju neka zaobiđu.

  17. Andjela komentariše

    Svako nek gleda u svoje dvoriste.

  18. Andjela komentariše

    Vucic nikoga ne dira, samo smo mi trn u oku.

  19. Misterijanemoguca komentariše

    Ne treba u našu unutrašnju politiku niko da se meša.

  20. Misterijanemoguca komentariše

    Ako se Srbija nemeša nekome u unutrašnju politiku nemaju prava ni drugi da se mešaju u našu.

  21. Misterijanemoguca komentariše

    Srbija je nezavisna zemlja i svoje unutrašnje uređenje i drugima nema mesta

  22. Misterijanemoguca komentariše

    Poruka komšijama je vrlo jasna i mislim da ne treba dalje bilo šta da deluju.

  23. Misterijanemoguca komentariše

    Komšije bi mnogo više da znaju nego što bi trebalo.

    1. Misterijanemoguca komentariše

      Možemo da sarađujemo sa okolnim zemljama ali da se mešamo jedni drugima u posao to nikako

  24. Misterijanemoguca komentariše

    Da bi sačuvali dobre odnose neka svako gleda u u svoje dvorište.

  25. Misterijanemoguca komentariše

    Nekad pomislimo da se istorija ponavlja kada imamo ovakav naslov,uvek se neko mešao u Srbiju i njena unutrašnja posla a to je sve tako jer imamo mnogo izdajnika u zemlji.

  26. Misterijanemoguca komentariše

    Ne damo da se iko meša u naša unutrašnja pitanja i odluke,to je smao naše i nema mesta za druge.

    1. Misterijanemoguca komentariše

      Hrvatima uvek nešto koje jasno pa moraju svoje prste da umešaju ali i Bugari postaju zanimljivi,toliko su ćutali i sad od jednom su radoznali

  27. Mira komentariše

    Nasu zemlju ima ko da predvodi ,u sigurnim je rukama.

  28. Ema komentariše

    Od toliko tema za razgovor i mogućnosti za produbljivanje međusobne saradnje oni sugerišu Srbiji šta treba da radi na međunarodnom planu. A kod njih problema koliko hoćete.

  29. Nataša komentariše

    Srbija vodi nezavisnu i samostalnu politiku i ne meša se nikome od drugih zemalja.

  30. Emilija komentariše

    Svako treba da gleda svoja posla. Vucic apsolutno nikoga ne dira. Covek ima pametnija posla.

Ostavite Komentar

Your email address will not be published.