Vučević: Spremni smo na izbore; Nikada nismo bili od onih koji čuvaju fotelje po svaku cijenu!

76

Predsjednik Srpske napredne stranke i ministar odbrane Miloš Vučević u intervjuu za Kurir kaže da partija koju vodi nikada nije biježala od izbora, te da opozicija može da ih dobije kad god hoće. On najavljuje da je SNS spreman da razgovara o zahtjevima i pitanjima koja stižu sa opozicione strane, iako je za njega pokušaj opstrukcije rada Skupštine Srbije bio „najbjednije pokazivanje političke nemoći i bezidejnosti“. Govoreći o situaciji na Kosovu i Metohiji i predstojećim sastancima u Briselu, Vučević je ocijenio da se teško mogu dati optimistične procjene dokle god je Aljbin Kurti glavni politički faktor Prištine.

S obzirom na dešavanja u parlamentu i opstrukciju rada koju je deo opozicije pokušao da izvede, ima li SNS razloga da bude zadovoljniji ili zabrinutiji u susret predstojećim izborima?

– Nismo uplašeni od izbora, oni nas uvek inspirišu i mobilišu, ali smo svjesni i težine izbora i izborne kampanje. Stranka koja želi da pobijedi zna koliko je to teško i koliko rada zahtijeva. Srpska napredna stranka nikada nije bila zabrinuta pred izbore, i mi smo u svakom momentu spremni da izađemo na njih, da čujemo šta narod kaže. Takođe, nikada se nismo bavili „drugima“, već smo se trudili da stignemo do svakog domaćinstva u Srbiji i da predstavimo naš program, naše planove za budućnost Srbije. Što se tiče onih sramotnih scena u parlamentu, pa to je najbjednije pokazivanje političke nemoći i bezidejnosti restlova stranaka bivšeg režima. Ja sam ponosan na moje kolege i sve predstavnike skupštinske većine koji nisu odgovarali na provokacije i time pokazali poštovanje prema narodu koji je za nas glasao. Ne mogu ni da zamislim kako im je bilo dok su oko njih urlali, trubili, vrijeđali, skakali po skupštinskim klupama… A da vas podsjetim da su se u Skupštini u tom momentu usvajali zakoni važni za bolji život građana Srbije.

Dio opozicije izašao je sa inicijativom da se što skorije raspišu vanredni parlamentarni izbori. Kako razmišljate u ovom trenutku kao predsjednik SNS, stranke koja će odlučivati o terminima i nivoima izbora?

– Mislite na one koji u parlament donose omču za vješanje, valjda da pokažu kako bi se oni obračunali s političkim neistomišljenicima, i javno pozivaju na ubistvo predsjednika Srbije? Za razliku od onih kojima je demokratija motke i nasilje, mi smo spremni da razgovaramo o zahtjevima i pitanjima djelova bivšeg režima koji sebe nazivaju opozicijom. Što se tiče SNS, izbore mogu da dobiju kad god hoće. Nikada nismo bili od onih koji čuvaju fotelje po svaku cijenu, kao što je svojevremeno radio Bojan Pajtić u Vojvodini, s podrškom od jedva pet odsto nije dao vlast. Ni Dragan Đilas u Beogradu nije bio ništa bolji. Dakle, kao što je već poznato, razgovaraće se o zahtjevu za vanredne parlamentarne izbore i s koalicionim partnerima i s predsjednikom Republike. On je najavio da će ti razgovori biti kada se vrati sa sjednice Generalne skupštine Ujedinjenih nacija u Njujorku.

Jeste li spremni da udovoljite zahtjevima opozicije i kako ste ih razumjeli?

– Nismo mi tu da bilo kome s političke scene udovoljavamo, već da radimo u interesu naroda koji nas je birao. Ponoviću riječi predsjednika Vučića – za demokratiju u Srbiji je važno da se pokaže da se poštuje volja bivšeg režima i onih koji nisu u vlasti, da je to dobra poruka stanovništvu da znaju da kod ove vlasti prava manjina moraju da se poštuju.

Gotovo niko ne vjeruje da će se ići samo na parlamentarne izbore, pa se procjenjuje da je decembar previše blizu da bi se u tom terminu organizovali i lokalni i pokrajinski izbori. Kakve su vaše procjene?

– Ne bavim se procjenama, a uskoro i neće biti potrebe za to pošto će se znati da li će i kada će biti raspisani izbori.

Možete li da nam riješite najveću neizvjesnost, a to je kada će biti beogradski izbori?

– To je jedna od tema koju Šolakovi mediji namjerno pumpaju.

Ali postoje procene pojedinih analitičara da je Beograd teren na kojem vlast može biti ozbiljno izazvana, opozicija bi dodala i sigurno pobeđena. Koliko vjerujete tim prognozama?

– Istraživanja koja sam video pokazuju nešto drugo, ali nemamo problem s tim da procjenjuje ko šta hoće. Sjetite se koji to put oni pobjeđuju u posljednjih 12 godina i koliko su puta do sada na izborima deklasirali SNS? Nijednom. Neki ne mogu ni da prebace sniženi cenzus od tri odsto. A svaki put su to ozbiljno procjenjivali. Toliko o njihovim procjenama.

Šta očekujete od nastavka dijaloga Beograda i Prištine na najvišem političkom nivou u Briselu? Vjerujete li da se neki pomak može napraviti i šta je za njega potrebno?

– Za nas je dijalog jedini način za rješavanje problema. Teška je situacija jer režim Aljbina Kurtija ne preza ni od čega da pokaže silu, nastavljaju se hapšenja Srba po nekim starim optužnicama, imali smo 15 napada na srpsku djecu, isto toliko pokušaja da se spriječi funkcionisanje zdravstvenog sistema zemlje, nebrojeno napada na vjerske objekte… Blokada srpskih proizvoda traje već tri mjeseca, pokušavamo na razne načine da ne dođe do nestašice ljekova. Mi u jednoj tako teškoj atmosferi i dalje pokazujemo dobru volju i pokušavamo da nastavimo dijalog. I što je najvažnije – da sačuvamo mir. Zadatak Srbije je da sačuva srpsku zajednicu i crkve na Kosovu i Metohiji, jer kada postoje oni, postoji i Srbija.

Predsjednik Vučić je rekao da je veoma zabrinut zbog situacije na sjeveru KiM i onoga što slijedi, te da je na djelu okupacija Aljbina Kurtija, a i vi ste dijelili tu zabrinutost. Šta naš narod s KiM može da očekuje u narednom periodu? Dokle vlast u Prištini može da ide?

– Teško da neko može dati optimistične procjene dokle god je Kurti tu gdje jeste. Svakoga dana režim Aljbina Kurtija se bavi samo i jedino maltretiranjem Srba i čini sve da im oteža život. U osnovi Kurtijeve politike je etnički očišćeno Kosovo od Srba i on pokušava to da ostvari pomoću raznih alata, pritisaka, ugrožavanja života Srba. Kurti neće stati. Bojim se da će doći do dalje eskalacije na terenu, jer ne vidim ni promil volje kod njegovih saradnika i njega da odustanu od svojih ciljeva. Mi nećemo dozvoliti da Srbi napuste svoja vjekovna ognjišta. Činimo sve da im pomognemo, da ih ohrabrimo i ojačamo. Naredni dani i nedelje će biti teški. Predsjednik Vučić posle Brisela putuje na sjednicu Generalne skupštine Ujedinjenih nacija. Nadam se da će se objektivno sagledati ko proizvodi nemire i sukobe na Kosovu i Metohiji, a ko u tome ne učestvuje. Srbija nije ni provokator, niti joj je u interesu da se stalno proizvode sukobi, već je čvrsto na braniku međunarodnog prava i Povelje UN.

Očekujemo skok na listi najmoćnijih armija svijeta

Koliko ste kao ministar odbrane zadovoljni dinamikom unapređenja naših odbrambenih snaga? Šta su trenutni prioriteti?

– Vojska Srbije nikada nije bila bolje opremljena, niti su ikada bila veća primanja naših oficira i vojnika. Vidjeli ste koliku je pažnju u regionu izazvala lista za 2023. godinu koju je objavio Global fajerpauer, koji rangira nacionalne vojske. Na toj listi Srbija je bolje pozicionirana od svih zemalja nastalih na prostoru bivše Jugoslavije, a po tom istom indeksu Hrvatska je prije tri godine bila jača on nas. Za nas je to bilo očekivano, jer je to rezultat desetogodišnje politike ulaganja u našu vojsku, snaženja i reformi našeg odbrambenog sistema, i sledeće godine očekujemo da ćemo imati još veći skok na toj listi. U kojoj mjeri je rat u Ukrajini poremetio planove za nabavku naoružanja i sredstava za našu vojsku? Kako smo se adaptirali na nove okolnosti? – Zamislite da smo uspjeli da dobijemo sve ono što smo kupili, a što nam zbog ovih novih geopolitičkih okolnosti nije isporučeno, da nam je stiglo sve ono uz Rusije i Kine što je trebalo da nam stigne, koliki bismo skok imali na listi Global fajerpauera. Oslanjamo se na sopstvenu proizvodnju, na našu namensku industriju – 300 miliona evra ide za opremu i naoružanje kroz namjensku industriju. Sa svjetskog tržišta stižu prve isporuke dronova-kamikaza, nekoliko stotina, i time se drastično menjaju sposobnosti u odbrani države. Ali najveća snaga su naši ljudi, mlade snage koje nam dolaze, a neke od njih ste juče mogli da vidite na veličanstvenoj svečanosti povodom promocije najmlađih oficira Vojske Srbije.

(pink.rs)

76 Comments
  1. Keti komentariše

    Sadašnja vlast nikad nije bežala od izbora. Ako opozicija želi izbore, dobiće ih.

  2. Mitarpavlovic komentariše

    Opozicija će opet uvideti da je SNS stranka najjača i nepobediva .

  3. Marko komentariše

    Aktuelna vlast je spremna na izbore jer zna da gradjani cene njen rad i dela

  4. Nina komentariše

    Sns je uvek spremna na izbore jer su gradjani uz nju.

  5. Djujic komentariše

    Zasto onda kradete na izborima !?

  6. Ena komentariše

    Što pre na izbore da se razbuca ova razularena opozicija.

  7. Danka komentariše

    Istina! A izbori će pokazati volju naroda!

  8. Nataša komentariše

    Vlada je uvek spremna za izbore.Oppzicija ih nije htela.

  9. nina komentariše

    Sns je uvek spreman za izbore, za Kosovo i Metohiju ćemo nastaviti borbu uprkos strašnim pritiscima.Opozicija beži od izbora jer zna da će na njima doživeti debakl.

  10. tina komentariše

    SNS je uvek spreman za izbore, a opozicija nikad nije bila slabija.Opozicija je ta koja nema ni politički program ni plan pa onda ni glasače.

  11. mima komentariše

    SNS-a može da izađe na izbore u bilo kom trenutku. Iza nje stoje rezultati i podrška građana.Jasno je da građani vide ko se i koliko bori za njih. Podrška SNS-i je nemerljiva.

  12. gaga komentariše

    Opozicija se bori još jednog debakla na izborima

  13. milos komentariše

    SNS je spreman da izadje na izbore čime pokazuje to da je stranka koja nije vezana za fotelju, tu je zbog naroda i radi za dobrobit države.

  14. milos komentariše

    SNS je uradio dosta za narod, to se vidi kroz razne investicije kao i kroz liste koje objavljuju svetske organizacije o tome kako je država napredovala, zbog toga će narod uvek podržati ovu vlast.

  15. milos komentariše

    SNS je uvek spraman za razgovore kao i za to da čuje mišljenje druge strane, problem kod opozicije je taj što nema ni jedan konstruktivan predlog već samo gleda kako da se dočepa fotelje.

  16. Vuk komentariše

    Sadašnja vlast na čelu sa predsednikom Vučićem nema čega da se boji što se izbora tiče. Vidimo koliko ulažu u narod i zemlju i koliko će tek ulagati.

  17. Nino komentariše

    Održavanje izbora je od izuzetnog značaja, jer omogućava da šira javnost ponovo pokaže da sve vidi, podrška Vučiću.

  18. Ivan komentariše

    SNS će uvek da izađe na izbore jer izlaze pred narod sa istinom

  19. Olivera komentariše

    SNS će uvek da dobije sve izbore jer narod vidi trud i rad Vučića i politike napretka

  20. Rade komentariše

    Srbija je bolja zahvaljujući SNS-u i narod će uvek da glasa za Vučića i napredak

  21. Srki komentariše

    Srbija će uvek da glasa za Vučića i SNS na svim izborima

  22. Marko komentariše

    Izbori su ključni za demokratiju jer omogućavaju narodu da pokaže svoj stav, i da opozicija konačno shvati da nemaju podršku.

  23. Zoran komentariše

    SNS će uvek da izađe na izbore sa istinom i dobrim rezulatatima koje narod ceni

  24. Miloš komentariše

    Srbija vidi da Vučić i SNS rade u korist naroda i države i stoga će svi uvek da glasaju za politiku napretka i jačanja

  25. Sofija komentariše

    Srbija se razvija ubrzano sa SNS na čelu i Vučić pred narod izlazi sa istinom i stoga će uvek da imaju podršku naroda

  26. Vlada S komentariše

    SNS je ukoliko dođe do želje opozicije u Srbiji da se oproba na izborima spreman da potvrdi svoju poziciju i ogromnu podršku koju uživa među biračima u Srbiji.

  27. Vladimir komentariše

    Srbija ne staje sa razvojem i narod to vidi i ceni i svi će stoga uvek da glasaju za Vučića i SNS

  28. Dušan komentariše

    Izbori su od prekog značaja da se javno pokaže koga narod želi za svog lidera. Politika mira i stabilnosti Aleksandra Vučića se i te kako pokazala na delu

  29. Srđa komentariše

    Sns je uvek spreman za izbore, jer ima dela iza sebe.

  30. Slobodan komentariše

    Srbija se razvija i daleko je bolja zahvaljujući SNS i narod to ceni i podržava na svim izborima

  31. Natalija komentariše

    Narod vidi Vučićev trud i rad i svi će uvek da glasaju za SNS i razvoj države

  32. Olivera komentariše

    Opozicija posle zadnjih skandala u skupštini je pred raspadom i neće da dobije nikakve glasove naroda na izborima

  33. Stevan komentariše

    Izbori će da pokažu da Srbija i anrod Srbije žele napredak i bolju budućnost a ne lošu političku prošlost opozicije

  34. Draško komentariše

    Loša opozicija nikada neće da dobije podršku na izborima jer se svi sećaju loše prethodne vlasti i toga vremena

  35. Mihaela komentariše

    Izbori će da dokažu da narod želi Vučića i razvoj Srbije i bolju budućnost

  36. Vida komentariše

    Srbija neće da stane u razvoju i narod će uvek da glasa za Vučića na svim izborima

  37. Spomenka komentariše

    Narod želi bolju budućnosti I SNS će uvek da dobije glasove naroda stoga

  38. Neven komentariše

    Izbori su najbolja opcija, opozicija je počela da ne bira sredstva kako bi se domogla vlasti. Izbori će jasno iskristalisati stav naroda

  39. Želimir komentariše

    Srbija je bolja zahvaljujući SNS i SNS će da izađe i ima podršku naroda na svim izborima

  40. Simonida komentariše

    Svi u Srbiji će uvek da podržavaju SNS i njenu politiku koja želi da se država razvija i ide napred ka boljoj budućnosti

  41. Stojanka komentariše

    Narod je ponosan na uspehe koje je SNS uradio i svi će uvek da glasaju politiku napretka

  42. Sanja komentariše

    Sadašnja vlast je uvek spremna za izbore,jer gradjani prepoznaju i cene sve ono sto predsednik Vucic i saradnici Cine za Srbiju.

  43. Petar komentariše

    Svi vide da SNS radi u korist naroda i uvek će svi da podrže naprednu politiku Vučića

  44. Milosava komentariše

    Srbija je bolja država zahvaljujući SNS-u i narod će to da podrži na svim izborima

  45. Bobana komentariše

    SNS je uvek bio za izbore kad god je to zahtevala opozicija, iz razloga sto ima sta da ponudi gradjanima, dok opozicija nema nista.

  46. Ivica komentariše

    Vučević pokazuje odlučnost SNS-a i narod zna da je SNS uradio velike promene na bolje za državu

  47. Kosta komentariše

    Za razliku od opozicije koja se plasi izbopra, Vucevic nema rzloga za strahom.

  48. Jovana komentariše

    Iako su mnogi pritisci prisutni SNS će da dobije punu podršku naroda Srbije na izborima

  49. Tara komentariše

    Narod će da glasa za SNS uprkos svim propagandama i pritiscima

  50. Miki komentariše

    SNS je pokazao kako se bori i vodi drzava, zato ih narod i podrzava

  51. Zoran komentariše

    Sva propaganda neće da zaustavi narod da glasa za SNS

  52. Marko komentariše

    Opozicija misli da se do vlasti dolazi tek tako, e pa nije bas tako, mora da se pomuci da bi se postiglo nesto.

  53. Svetozar komentariše

    Mnogi plasiraju raznu propagandu protiv SNS-a ali ne uspeva im jer će narod da glasa za SNS

  54. Vidosava komentariše

    Srbija se razvija i ide ka uspesima zahvaljujući Vučiću i SNS i svi će to da podrže na svim izborima

  55. Rada komentariše

    Kad god da dodje do izvora Vucic i Vucevic se ne plase, jer su napornim radom zasluzili podrsku naroda

  56. Vlastimir komentariše

    Srbija neće da stane u razvoju i narod će uvek da podrži SNS koji pred narod izlazi sa istinom

  57. Svetogor komentariše

    Nikakva propaganda neće da zaustavi Srbiju u razvoju i svaki izbori će da pokažu da narod podžrava SNS

  58. Ana komentariše

    SNS je mnogo toga uradio za nasu drzavu i mi smo im vecno zahvalni, za razliku od opzocije koja nije ni prstom makla.

  59. Alimpije komentariše

    Srbija se razvija i ide ka napretku zahvaljujući SNS i narod to vidi i narod će na svim izborima to da glasa

  60. Milan komentariše

    SNS iznosi realne rezultate koje narod vidi i podržava

  61. Dragan komentariše

    SNS i Vučić su ostvarili mnogo i Srbija je bolja dražva stoga i ide ka još većim uspesima

  62. Sasa komentariše

    Ko kaze da SNS nije zasluzio da bude na mestu gde je trenutno, taj ili je ljubomoran ili mu nesto fali.

  63. Kosta komentariše

    Onaj ko se ne plasi izbora nece nikada izgubiti

  64. Mitar komentariše

    Razvoj Srbije je vidljiv svugde i svi vide da je Srbija bolja država

  65. Branko komentariše

    Nikada nikakva propaganda koja se plasira protiv SNS neće da zaustavi naroda da glasa za ovu stranku

  66. Miki komentariše

    Sabzirom da SNS radi iskljucivo u korist naroda, narod ce ga uvek podrzati

  67. Vijoleta komentariše

    Uspeh Srbije je zaslugama SNS i narod to vidi i nikakva propaganda to ne može da razuveri

  68. Marko komentariše

    Opozicija je imala prilike da se pokaze, ali to nije uradila, zato sada niko je nece ni podrzati

  69. Stanislav komentariše

    Nikada nikakva propaganda protiv Vučića i SNS-a neće da naštete napretku i jačanju države i narod to vidi

  70. Rada komentariše

    SNS-u je bitan narod Srbije, dok opozicija gleda samo kako da se docepa fotelje,

  71. Lovorka komentariše

    SNS je stranka koja je uvek uz narod i neplaši se izbora jer izlazi pred narod sa istinom i realnim rezultatima

  72. Stole komentariše

    Nikada nikakvi pritisci i propaganda protiv SNS-a neće da razuvere narod jer narod vidi realne rezultate SNS-a

  73. Olja komentariše

    narod ne želi lošu prethodnu vlast i opoziciju koja želi da krade narod već SNS i naprednu poliitiku Vučića

  74. Ena komentariše

    Spremni smo na izbore da dokažemo opoziciji koliko je dno dotakla.

  75. Teodora komentariše

    Iako su ogromni pritisci Srbija se razvija zahvaljujući SNS-u i narod će uvek to da podržava na izborima

  76. Mila komentariše

    SNS je uvek za istinu i dogovor, nema cega aadasnja vlast da se boji uvek ce imati ppdraku naroda iza njih su godine rada i truda koje su pokazale rezultati a opozicija ce sotaci dno dna

Ostavite Komentar

Your email address will not be published.