Zenović: Rascjep PES-a pocijepao bi obećanja

0

Potencijalni rascjep Pokreta Evropa sad (PES) koji bi išao linijom identitetske polarizacije, doveo bi u pitanje cijeli projekat socioekonomskih reformi, te sposobnost te partije da ih ostvari.

To je “Vijestima” kazao profesor na Humanističkim studijama Univerziteta “Donja Gorica” (UCG), Predrag Zenović.

On je, komentarišući sukobe između čelnih ljudi PES-a Milojka Spajića i Jakova Milatovića, naveo da birači te stranke očekuju da u njoj postoje demokratski mehanizmi i “transformaciono liderstvo” kao način da se pomire nesuglasice.

“Iako se razlika u političkoj strategiji, metodu i stilu između dva lidera uočila i u toku kampanje za predsjedničke izbore, vjerujem da je većina građana koji su dali podršku PES-u očekivala da se to ne pretvori u rascjep, posebno ne personalni ili ideološki. Tim prije što je PES donio novu političku paradigmu, promijenio ključnu temu i uspio da identitetska pitanja stavi po strani – to je njihov suštinski doprinos političkom horizontu Crne Gore i vjerovatno ključ dosadašnjeg uspjeha”, istakao je Zenović.

Milatović je nedavno spočitao Spajiću da ne vodi pregovore o formiranju vlade na pravi način i da u vlast zove i one koji su prepoznati po zloupotrebama. On je optužio stranačke kolege da instruiraju dio članstva protiv njega.

Ostavite Komentar

Your email address will not be published.