Pavlović: Učlanjenjem država Zapadnog Balkana u EU, Brisel bi izgubio politički uticaj na region

1

Politički teoretičar Feđa Pavlović ocijenio je da nije realno da Crna Gora postane naredna članica Evropske unije do 2027. godine.

On je to rekao odgovarajući na pitanje „Vijesti“ o potencijalnom članstvu Crne Gore u EU.

„Koliko se meni čini – nije realno. Istorija proširenja Evropske unije na istok govori nam da je dominantna logika ovog procesa geopolitička, a ne meritokratska – to jest, da odluka o prijemu novih članica u krajnjoj liniji zavisi od onoga što, u datom trenutku, zvanični Brisel prepozna kao svoj geopolitički interes“, rekao je Pavlović, nastavljajući:

„U tom smislu, primjeri Rumunije i Bugarske, koje su u EU primljene i pored nespornih nedostataka u domenu ispunjenja evropskih standarda, ne predstavljaju izuzetak, već ilustraciju pravila: geopolitika ispred meritokratije. Ovim ne želim da sugerišem da je sva priča o mjerilima, poglavljima i reformama zapravo farsa iza koje se krije geopolitička računica briselskih donosilaca odluka, ali smatram da, kada razmišljamo o perspektivi crnogorskog članstva u EU, te geopolitičke dimenzije moramo da budemo svjesni“, kazao je politički teoretičar.

U prilog tom razmišljanju, kako je dodao, iznio bih dva kratka zapažanja.

„Prvo: učlanjenjem država Zapadnog Balkana u EU, zvanični Brisel bi u značajnoj mjeri izgubio one mehanizme uslovljavanja i političkog uticaja na račun kojih, posljednjih godina, politikolozi države regiona nerijetko karakterišu kao de facto protektorate EU. Ova vrsta uticaja, i prestiž koji taj uticaj donosi, bez sumnje ima svoju vrijednost za ‘geopolitičku komisiju’ Ursule fon der Lajen, čija je otvorena ambicija da EU pozicionira kao igrača na globalnoj pozornici. Da biste nastupali kao imperija, neophodan vam je prostor kolonijalnog uticaja. Možda u tom ključu valja sagledati i onaj francuski prijedlog ‘evropske političke zajednice’“, izjavio je Pavlović, pa nastavio:

„Drugo: čini se da ni crnogorska politička elita, a ni crnogorska javnost još nisu ozbiljno razmotrili jednu (čini se, sasvim realnu) mogućnost – da nam, pri kraju pregovaračkog procesa, Hrvatska ispostavi neku vrstu ultimatuma po pitanju razgraničenja na Prevlaci, te zaprijeti vetom ulaska Crne Gore u EU. Šta u toj situaciji raditi i kako se postaviti? Da li je već vrijeme da formulišemo neku strategiju?“, upitao je Pavlović.

1 Comment
  1. Neko komentariše

    Realno gledano i nijeste za EU, prije za Srpski svet,
    a kasnije u Briks… Istorijski, kao i vrijednosno i pripadate Sa Rusijom, Bjelirusijom, Iranom i ostalim „demokratijama“.
    Budite dosledni pa: Izadjite iz NATO-a, obustavite EU pregovore, ujedinite se Sa Srbijom, svakako više volite Srbiju od CG-E.
    A da i za kraj, obavezno da prestanete da idete u EU i SAD, nego pravac za Rusiju npr… Uvedite rubalj ili Juan

Ostavite Komentar

Your email address will not be published.