Bešić: Spajić igrao igru, preko ZBCG namamio BS

5

Analitičar Miloš Bešić ocijenio je da je mandatar Milojko Spajić iz Pokreta Evropa sad igrao igru tokom pregovora o formiranju Vlade Crne Gore, te da je preko kolaicije Za budućnost Crne Gore (ZBCG) namamio Bošnjačku stranku (BS).

„Mislim da ću podijeliti stav većine građana da je čitav proces prilično mučan. Nekako, većina se nazirala od početka i mislim da se tu taktički desilo da je Bošnjačka stranka ‘podigla ulog’. Onda se desila klasična teorija igara, pa je Spajić proigrao DF (misli se na ZBCG), ne bi li poslao poruku Bošnjačkoj stranci da nije nužno da oni uopšte budu u Vladi. Konsekventno tome, BS je spustila cijenu svog uloga, a DF napravio pogrešnu kalkulaciju“, rekao je Bešić, prenosi Media Biro.

Kao i mnogo puta do sada, kako tvrdi, ZBCG je pogriješila u političkoj procjeni.

„Međutim, Spajić je prihvatio Bošnjačku stranku sa promijenjenim parametrima. Slijedi prihvatanje prve ponude Spajića od strane ZBCG, ali već je bilo kasno. Ponavljam, bilo je za očekivati jednu ovakvu Vladu“, kazao je Bešić.

Ono što nije bilo za očekivati, prema njegovim riječima, jeste da će predsjednik Demokrtaske unije Albanaca Mehmed Zenka dati podršku Vladi.

„Mnogi kažu da podrška od 44 poslanika nije dovoljna. Podsjetiću da ni jedna Vlada dok je DPS bio na vlasti nije imala veću podršku. Tako da je to potpuno normalno stanje u kome Vlada treba da radi. O suštinskim odlukama koje traže većinu od preko 49 poslanika, u toj situaciji morate da imate konsenzus sa strankama koje nisu u vlasti. Ja tu ne vidim problem. Ti kvorumi, kao što je kvalifikovana većina, nisu izmišljeni reda radi. Nisu izmišljeni ni da jedna partija koja ima većinu donosi takvu vrstu odluke. Težina tih odluka podrazumijeva da imate u vidu stavove opozicionih partija“, naveo je Bešić.

Kako je dodao, „ono što će biti najveći problem buduće Vlade ogleda se u dva ključna spekta“.

„Prvi je velika očekivanja građana, i to ova Vlada mora da zna. Obećanja PES-a u toku izborne kamšanje su bila krupna, i ukoliko ih brzo ne ispune, biće u ozbiljnom problemu sa stanovišta legitimiteta. Drugi problem ima dva aspekta. Imate PES kao neiskusnu stranku sa jedne strane i iskusne političke vukove sa druge. DPS sa jedne strane i DF sa druge. Kada imate tako ozbiljne opozicione i iskusne opozicione igrače, a nemate političko iskustvo u Vladi, uvijek možete imati potencijalni problem“, ocijenio je Bešić.

Ko su rezervni Spajićevi igrači u slučaju da dio poslanika, ipak, odpuči da ne podrži njegovu Vladu u znak podrške ZBCG?

„Većina partija je podržala Spajićevu Vladu ,ali uz nekoliko njih koji su uslovili Spajića da napravi Vladu sa DF-om. Da li oni mogu da ugroze stabilnost Vlade? Mogu. Da li će se to dešavati, ne mogu da spekulišem. Spajić sigurno ima neke alternative koje bi mogle skupo da ga koštaju. Ne vidim druge osim DPS ili SDP“, rekao je Bešić, pa za kraj dodao:

„Izvjesno je da određeni broj poslanika, koji može da ugrozi stabilnost Vlade, je na listi gospodina Spajića. Oni su podržavali da DF uđe u Vladu“, zaključio je Bešić.

5 Comments
  1. Plotari komentariše

    Iz istog ste lonca i ti i on ,produkt diktatora .ti da naglas analiziras sto on misli a ovaj da sprovede.dok je god takvih u cg ka vas dvojice i slicnih nema naprijed.vas treba pohapsit.

  2. Radojica komentariše

    Besic po obicajuu potcenjuje Srbe i navija za DPS i PES
    Istina je da su pregovori fingirani od pocetka u skoli Zdravka Tranje Krivokapica i da Srbi ne bi usli u Vladu da su prihvatili ni prvi ponudu niti bilo koju narednu

  3. Tomo komentariše

    Pogledajte kako Demokrate sada lukavo cute kao picketine. Samo im je vazno da uvale guzice u fotelje. Smradovi najveci

  4. Zeco komentariše

    Feminizirani Besic po obicaju laje protiv Srba

  5. Q komentariše

    Šta srbi cekaju,formirati Srpsku slogu ,ujediniti sve srpske glasove i osvojiti 45. Vladu bez Demokrata i PES-a !Na posao ,pet do dvanaest je !!!!

Ostavite Komentar

Your email address will not be published.