Ubijaju irvase koji su pasli rusku travu; Zaharova: Ako ih neko vidi neka im kaže da se ne vraćaju

0

U Norveškoj ubijaju irvase koji su pasli u Rusiji, a sve samo da ne bi platili za štetu koju su ove životinje nanele prirodi u susjednoj zemlji, prenosi „Asošiejted pres“.

„Životinje su zaklane zbog straha da bi mogle da se vrate u Rusiju“, navodi se u tekstu.

U pokušaju da spriječi irvase da prelaze međunarodnu granicu Norveška je najavila i obnovu oronule ograde duž granice kako bi zaustavila „proces migracije“.

Krvavu odmazdu irvasima koji su „trbuhom za kruhom“ prešli na rusku stranu komentarisala je i portparolka ruskog ministarstva spoljnih poslova Marija Zaharova.

„U Norveškoj, generalno, i to pod vidom veterinarskog nadzora, cvjeta pravi zoocid. Tamo se sve životinje koje se smatraju opasnim ili su ilegalno uvedene u zemlju jednostavno ubijaju. Godine 2020. jedva su vratili čivavu našeg sunarodnika sa bugarskim veterinarskim dokumentima. Tada je čak i Žan-Klod Van Dam učestvovao u kampanji spasavanja jadnog šteneta. U avgustu prošle godine, veterinarski nadzor je ubio morža po imenu Freja, koji je često plivao do norveških gradova, čak i Osla, i postao pravi miljenik cijele Norveške. Ali to nije zaustavilo norveške ubice životinja“, navela je Zaharova.

Ona se pita gdje su aktivisti za prava životinja da na ovakve situacije reaguju, podsjećajući da se niko nije oglasio ni kada je u zoološkom vrtu u Kopenhagenu, 2014. godine osoblje vrta ubilo žirafu Marijusa pred zapanjenom djecom, da bi zatim leš žirafe bio iskasapljen i dat lavovima.

„Istovremeno, za autohtone stanovnike Norveške – mali sjeverni narod Sami, ono što se dogodilo je bogohuljenje i svetogrđe. Uzgoj irvasa zauzima centralno mjesto u kulturi Samija, a žrtvovan je totem Mjandaš, čovjek-jelen, koji je, prema legendi, predak naroda. Uvrijediti jelena znači donijeti nevolje cijelom nomadskom kampu, to ni u kom slučaju ne treba raditi, tako nešto duhovi ne opraštaju…Ali norveški neoliberali i mrzitelji zooloških vrtova iz veterinarske kontrole pljunuli su na osjećanja Samija, njihovu mitologiju, pa čak i, čini se, evropski humanizam“, primijetila je Zaharova.

Norveška vlada je dan ranije saopštila da su ove godine 42 jelena prešla granicu sa Rusijom u potrazi za boljim pašnjacima i zemljom. Zbog toga, država mora da plati odštetu u iznosu od 50.000 kruna, oko 4.700 dolara, za svaku životinju koja je pasla u prirodnom rezervatu „Pasvik“ u Murmanskoj oblasti, kao i paušalnu isplatu od oko 4,4 miliona dolara za one dane kada su jeleni bili u zaštićenom području.

Radio slobodna Evropa izvijestio je da je od 42 irvasa ubijeno njih 40.

Ako neko vidi dva preživjela irvasa, dodala je portparolka ruskog ministarstva spoljnih poslova- nek im kaže da se ne vraćaju u Norvešku.

„Tamo ih ne čeka ništa dobro“, zaključila je Zaharova.

(RT Balkan)

Ostavite Komentar

Your email address will not be published.