Mađarska poslije posjete papi: Bliži se vrijeme mira i kraja sukoba u Ukrajini

0

Bliži se vrijeme kada za rješavanje sukoba u Ukrajini, iako još nema uslova za objavljivanje konkretnog mirovnog plana, rekla je mađarska predsjednica Katalin Novak u intervjuu italijanskom listu „Mesađero“.

„Apsolutno se slažem sa papom Franjom, čak i ako nisam u stanju da javno izjavim da postoji konkretan mirovni plan. Ostajem u uvjerenju da smo sada bliže realizaciji projekta, o čemu sam već pričala sa papom tokom njegovog poslednjeg putovanja u Budimpeštu prije četiri mjeseca. Ništa više ne mogu da kažem“, rekla je šefica države.

Novakova je naglasila da je vrijeme da se razgovara o miru, a kao signal za to je navela misiju papinog izaslanika kardinala Zupija i njegove planove da posjeti Peking nakon putovanja u Kijev, Moskvu i Vašington.

Predsjednica Mađarske je u petak posjetila Vatikan, gdje je razgovarala o humanitarnoj situaciji u Ukrajini i vjerskim slobodama. Nakon audijencije kod pape Franje, Novakova je razgovarala sa predstavnicima Državnog sekretarijata Vatikana.

Moskva je više puta naglašavala da je spremna za pregovore, ali ih je Kijev zabranio na zakonodavnom nivou, navodeći da mir može da nastupi samo pod uslovima koje Ukrajina navodi, tj. nakon što joj se vrati teritorija u okviru granica iz 1991. godine.

Kako je primijetio portparol Kremlja Dmitrij Peskov, plan koji ne uzima u obzir današnje realnosti sa teritorijom Rusije i njenim novim regionima ne može biti mirovni.

(RT Balkan)

Ostavite Komentar

Your email address will not be published.