Zajednička akcija „bezbjednjaka“ Crne Gore i Srbije: Istražuju ko odaje informacije „Kavčanima“ i „Škaljarcima“

0

Komunikacija između bezbjednosnih službi Crne Gore i Srbije u posljednjih mjesec dana je intenzivirana, a meta zajedničkog djelovanja su takozvane „krtice“ u redovima policije, Agencije za nacionalnu bezbjednost (ANB) i Bezbjednosno-informativne agencije (BIA), prenosi „Dan“.

Prema istom izvora, razmjenom informacija i operativnih podataka pokušava se doći do takozvanih „prljavih policajaca“ koji i dalje dostavljaju povjerljive podatke pripadnicima dva najjača kriminalna klana na Balkanu, ali i šire. R

iječ je, naravno, o „kavačkom“ i „škaljarskom“ klanu, u čijem ratu je dosad ubijeno preko 60 osoba.

Bolje konekcije u policiji, ANB-u i BIA, kako objašnjava naš dobro obaviješteni sagovornik, definitivno imaju „Kavčani“, čiji navodni vođa, Kotoranin Radoje Zvicer, i dalje uspijeva ne samo da izbjegne hapšenje, već i da vodi poslove sa ko zna koje svjetske destinacije.

– Da bi se poslovi neometano odvijali, potrebne su, podrazumijeva se, pravoremene informacije iz policije, zbog čega se ta mreža uvijek dodatno širi i osvježava novim kadrovima – rekao je sagovornik.

Uprkos činjenici da je njihov vođa Jovan Vukotić ubijen prošle godine u Istanbulu, i „Škaljarci“ su se, kako se navodi, dosta brzo konsolidovali i nastavili s poslovima.

I njima su, naravno, neophodne veze u policiji, a nedavno se javnost iz skaj prepiske uhapšenog bivšeg tajnog agenta Petra Lazovića mogla uvjeriti da su neki policajci uspješno sjedjeli „na dvije stolice“, tj. radili su i za „konkurenciju“.

Barem je tako Lazović, sudeći prema skaj prepisci, govorio Pljevljaku Darku Šariću o nekim kolegama u čiju je lojalnost sumnjao.

Iako je u poslednjoj godini uhapšen veliki broj pripadnika policije, naročito u Crnoj Gori, koji se sumnjiče za saradnju sa „Kavčanima“, čini se da bezbjednosne službe i dalje nisu očišćene od „krtica“.

Navodno, došlo se do operativnih podataka da službene informacije i dalje cure prema kriminalnim klanovima, pa su i neke policijske akcije propale upravo zbog toga što su „mete“ na vrijeme obaviještene o planovima istražitelja.

Policajac Ljubo Milović, koji je, prema sumnjama Specijalnog državnog tužilaštva (SDT), bio jedan od ključnih Zvicerovih saradnika u Upravi policije Crne Gore, i dalje je u bjekstvu, ali se ne isključuje mogućnost da preko nekih kanala i dalje uspijeva da dobije informacije od svojih nekadašnjih saradnika koji su zasad izbjegli ruku pravde.

Čak i da nije tako, u službi i dalje postoje oni koji su u prethodnom periodu bili dio mreže koju je Milović, kako tvrde iz SDT-a, formirao u policiji, i koji, kako se sumnja, dostavljaju povjerljive podatke onima koje bi trebalo krivično da gone.

U spisima SDT-a piše da su Lazović i Milović u drugoj polovini 2020. godine postali članovi kriminalne organizacije koju je formirao Zvicer, jedan kao službenik ANB-a na radu u Upravi policije, a drugi kao službenik UP.

– U cilju realizacije kriminalnog plana prihvatili su da izvršavaju naredbe i uputstva organizatora kriminalne organizacije, okrivljenog Zvicer Radoja, koja su im prenesena direktno ili preko drugih članova kriminalne organizacije, da prate pripadnike suprotstavljene kriminalne organizacije za koje je organizator odredio da se liše života i da o tome obavještavaju organizatora i ostale članove kriminalne organizacije – piše u spisima tužilaštva.

Predmet u kom je Lazović uhapšen ponovo je formiran početkom maja prošle godine po nalogu glavnog specijalnog tužioca Vladimira Novovića.

Četiri mjeseca ranije, specijalni tužilac Saša Čađenović, analizirajući iste dokaze, ocijenio je da nema elemenata krivičnog djela za koje se gonjenje preduzima po službenoj dužnosti.

Čađenović je u decembru prošle godine uhapšen zbog sumnje da je sarađivao sa „kavačkim klanom“ i trenutno je u pritvoru.

Zbog sumnje da je postao pripadnik kriminalne organizacije, u martu ove godine uhapšen je i vršilac dužnosti pomoćnika direktora Uprave policije za borbu protiv organizovanog kriminala, Dejan Knežević.

I njemu su lisice na ruke stavljene po nalogu Specijalnog državnog tužilaštva.

Kako je tada saopšteno, akcija u kojoj su uhapšeni Knežević i više bivših i aktivnih pripadnika policije sprovedena je na osnovu višemjesečnog djelovanja Specijalnog državnog tužilaštva, Specijalnog policijskog odjeljenja (SPO) i Agencije Evropske unije za saradnju organa za sprovođenje zakona – Europola.

Kneževićevo hapšenje zapravo je bilo nastavak operacije u kojoj su prethodno lišeni slobode bivši i aktivni službenici crnogorske policije Goran Stojanović, Milan Popović, Vladimir Bajčeta, Mileta Ojdanić, kao i Tihomir Adžić.

Šef SPO Predrag Šuković saopštio je tada da je to tek početak akcije.

– Krivičnom prijavom obuhvaćeno je 17 lica, a od toga su velika većina policijski službenici – bivši i sadašnji, za koje smo mi nedvosmisleno utvrdili da su izvršioci raznih krivičnih djela iz oblasti organizovanog kriminala – rekao je Šuković u martu, nakon vanredne sjednice Vijeća za nacionalnu bezbjednost.

On je objasnio i za šta se sumnjiči sedamnaestočlana ekipa.

– Riječ je o tri tone kokaina, odnosno više transporta te droge iz Južne Amerike koji se vezuju za ova procesuirana lica. Akcija se nastavlja. I narednih dana ćemo nastaviti sa aktivnostima. Velika većina osumnjičenih su policajci – kazao je tada Šuković i dodao da tragaju za jednim brojem visokopozicioniranih službenika Uprave policije, ne precizirajući o kome je riječ.

Ostavite Komentar

Your email address will not be published.