Spajiću ponestaje opcija za prekrajanje izborne volje: UCG i Alternativa stali u odbranu principa, SNP se koleba, CIVIS ranije najavio da neće u vladu bez najmanje 49 poslanika većine

1

Mandataru za sastav nove vlade i jednom od lidera Pokreta Evropa sad Milojku Spajiću ponestaje opcija za prekrajanje izborne volje. Nakon istupa Gorana Danilovića iz Ujedinjene Crne Gore juče, i zvaničnog saopštenja Alternative danas, koji su i juče i danas dobili snažnu podršku građana za odbranu principa, situacija sa stvaranjem većine više nije ista. Ako se tome dodaju i raniji, više puta ponovljeni i naglašavani stavovi CIVIS-a, da “većina ispod 49 poslanika nije prihvatljiva i funkcionalna”, dolazi se do pretpostavke da je većina za formiranje vlade po receptu Milojka Spajića veoma upitna i diskutabilna. Ako i SNP zauzme stav sličan onom koji imaju strane tridesetavgustovske većine, u tom slučaju ni tražena podrška Mehmeda Zenke sa poslaničke liste DPS-a, Spajiću neće biti dovoljna da prekroji izbornu volju.

Izborna lista PES-a (na kojoj su bili UCG, Alternativa, CIVIS, Novska lista) osvojila je 24 mandata, koalicija oko DPS 21, Za budućnost Crne Gore 13, Hrabro se broji 11 (Demokrate 7, URA 4), SNP 2 i nacionalne stranke manjinskih naroda ukupno 10 (Bošnjačka 6, Albanske stranke 3, HGI 1).

Sa 22 poslanika (bez UCG i Alternative), 7 poslanika Demokrata i 10 poslanika manjina, Spajić ima svega 39 poslanika za svoj scenario. Ukoliko ga podrži barem jedan poslanik SNP i DPS preko poslanika Zenke, Spajić dolazi do 41 ili 42 poslanika. To znači da će izbor njegove vlade direktno zavisiti od volje poslanika sa DPS liste ili od SNP-a koji bi mu u tom slučaju omogućio da formira vladu na ovaj način, sa značajnim učešćem stranaka koje su na izborima podržale Đukanovića.
Međutim, ukoliko CIVIS povuče svog poslanika i ostane dosledan ranije saopštenim stavovima, Spajiću će biti potrebna oba poslanika SNP-a i jedan sa liste DPS-a, a to bi najvjerovatnije bio Zenka.

Važan podatak je da je još uvijek je upitna i podrška Novske liste, koja je takođe nastupala na listi Pokreta Evropa sad.

1 Comment
  1. Srdjan Lonchar komentariše

    Izgleda jako NEIZVESNO, nesto kao u vreme izbora 2016, kad je Milo Lopov uz veliku pomoc Partnera organizovao LAZNI DRZAVNI UDAR. Razmishljao san nadugo i nashiroko, koji potez Ljubavnik Milojko treba sad da napravi, pa sam doshao do zakljuchka da bi mu najboilje bilo da shto pre organizuje jedan NOVI LAZNI DRZAVNI UDAR, da se zbaci Malecki Jakov.
    .
    .
    Za iole valjan LAZNI Drzavni Udar pored podrske Partnera, potreban ti je ozbiljan „Svedok Saradnik“.

    A da bi odabrali solidnog Svedoka, treba prvo da se odluchimo za NEPRIJATELJA. Partneri bi najpre podrzali „MALIGNE RUSE“. Prvo ima ih mali milion, koji su prebegli iz RF, tako da se medju njima moze lako probrati dosta dobar puchista, Saradnik, koji je kobajagi dosao iz Moskve da svrgne Milatovica.
    .
    .
    .
    Onda mora da izaberemo POLITICHARA ILI PAR POLITICHARA, koje cemo da paradiramo bar godinu dana na RTV CG.

    Za tu ulogu, moj ljubimac, prvi izbor za VODJU PUCHISTA, MALIGNIH RUSA bi bio VELIKOALBANAC DRITAN ABAZOVIC. Moj drugi izbor za Laznog Vodju puchista bi bio Ervin Ibrahimovic. Mislim da bi obadvojica fino izgledali na TV, da se podigne gledanost RTV CG. – a da se ojacha pozicija Milojka i Jakova u narodu, kako bi konachno mogli da sastave pristojnu Vladu. Tu ce biti malo chupavo da se uspostavi veza izmedju Dritana i Ervina sa „malignim“ doseljenim Rusima, ali ni Andrija i Sindja nisu bash bili neki veliki prijatelji.

Ostavite Komentar

Your email address will not be published.