Niger podigao vojsku u maksimalnu pripravnost

0

Načelnik Generalštaba Oružanih snaga Nigera Musa Salau Barmu, koga su postavili pobunjenici, naredio je da se oružane snage zemlje dovedu u stanje maksimalne pripravnosti, javljaju mediji.

„Od trenutka prijema ovog saopštenja, podići cijelu vojsku u stanje maksimalne pripravnosti“, rekao je načelnik Generalštaba.

Barmu je objasnio da je odluka donijeta u kontekstu sve očiglednije prijetnje agresije na Niger, kako bi se izbjeglo opšte iznenađenje, kao i da bi se obezbijedio adekvatan odgovor.

Ranije je objavljeno da su pobunjenici koji su preuzeli vlast u Nigeru imenovali načelnika Generalštaba oružanih snaga, koji je prošao obuku u Sjedinjenim Državama.

Nacionalni savjet za spas otadžbine kojeg su formirali pobunjenici Nigera saopštio je da Nijamej protjeruje francuskog ambasadora, Silvena Ita. On mora da napusti zemlju u roku od 48 sati.

Istovremeno, demantova e su informacije koje su ranije prenijeli pojedini mediji, uključujući i agenciju AFP, da su proterani i ambasadori SAD, Njemačke i Nigerije.

U ponedeljak je televizija „Al Arabija“ javila da su na vojnim aerodromima Ekonomske zajednice zapadnoafričkih država (EKOVAS) počele pripreme za moguću vojnu operaciju protiv pobunjenika u Nigeru. Mediji nisu precizirali o kojim zemljama je riječ.

Krajem jula, vojska Nigera je svrgla predsjednika Mohameda Bazuma sa vlasti. Lideri većine zapadnih zemalja i EKOVAS-a osudili su puč.

(Sputnik)

Ostavite Komentar

Your email address will not be published.