Subvencije za fosilna goriva dostigle vrtoglavih 7.000 milijardi dolara

0

Analiza Međunarodnog monetarnog fonda (MMF) pokazala je da su ukupne subvencije za naftu, plin i ugalj u 2022. bile 7.000 milijardi dolara, što je ekvivalentno 7,1% globalnog bruto domaćeg proizvoda (BDP).

Kako je navedeno na sajtu MMF-a, eksplicitne subvencije koje smanjuju cijenu goriva za potrošače porasle su, jer su vlade podržale potrošače i preduzeća tokom globalnog skoka cijena energije usled rata u Ukrajini.

MMF naglašava da su bogate porodice imale znatno više koristi od ovih subvencija nego siromašne.

Navodi se i da su subvencije za fosilna goriva porasle za 2.000 milijardi dolara u posljednje dvije godine, jer su se eksplicitne subvencije više nego udvostručile na 1.300 milijardi dolara.

‘Reforme uvoditi postepeno’

Analiza MMF-a je utvrdila i da su benzin i drugi naftni proizvodi činili polovinu eksplicitnih subvencija u 2022, fosilni plin 20%, dok je ugalj činio 30%, pri čemu je 80% uglja prodavano po cijeni manjoj od polovine njegove stvarne cijene.

Zemlje koje najviše subvencionišu su Kina, SAD, Rusija, Evropska unija i Indija, kako se navodi u analizi MMF-a,

Dodaje se i da su istraživači naveli da bi se reforme subvencija trebale postepeno uvoditi kako bi se izbjegle političke reakcije i one bile uspješne, osiguravajući pritom finansijsku podršku osobama sa niskim primanjima i produktivno koristeći povećane prihode.

Prema ocjenama MMF-a, ukidanje subvencija trebalo bi biti osnovni dio akcija za borbu protiv klimatskih promjena i time bi se svijet usmjerio ka ograničavanju globalnog zagrijavanja ispod dva stepana Celzijusa kao i sprečavanju 1,6 miliona smrtnih slučajeva usljed zagađenja zraka godišnje, uz istovremeni porast prihoda vlada za hiljade milijardi dolara.

Preporuka MMF-a je i da države, koje su veliki emiteri subvencija, koordiniraju politiku oporezivanja emisije ugljenika.

Ostavite Komentar

Your email address will not be published.