Državni teror nad pripadnicima Ukrajinske pravoslavne crkve

0

Svima je već poznato da je 2019. godine vaseljenski patrijarh Vartolomej Prvi priznao autokefalnost tzv. Pravoslavnoj crkvi Ukrajine, koja je sklepana od ukrajinskih raskolničkih grupacija. To je bio eklatantan primjer razbojničkog upada u jurisdikciju kanonske Ukrajinske pravoslavne crkve Moskovske patrijaršije. Time su zapadni centri moći (CIA i Stejt department) otpočeli sa realizacijom plana o ubacivanju klice razdora, prevashodno u crkve slovenskih pravoslavnih naroda.

Cilj je bio da se izazove ratni sukob i razore tradicionalne vrijednosti koje su prisutne u pravoslavnim zemljama.

Realizator je bio Carigradski patrijarh, pošto je odavno poznato da su američke bezbjednosne strukture (prvo OSS – Office of Strategic Services a kasnije i CIA) tokom cijelog XX veka održavale „veoma prisne kontakte“ sa Carigradskom patrijaršijom. Čak su imale i odlučujuću riječ u njihovom postavljanju, počevši od patrijarha Melentija, preko Atinagore pa sve do Vartolomeja Prvog.

Kao rezultat toga, danas u Ukrajini imamo otvoreni teror koji se sprovodi nad vjernicima i svještenoslužiteljima kanonske Ukrajinske pravoslavne crkve.

U tom kontekstu, portal Orthodox Christianity je 14. avgusta prenio da je progonjeni iguman Uspenske Kijevsko-pečerske lavre „hospitalizovan i hitno operisan na kardiološkom odjeljenju bolnice u Kijevu“. Kao iguman čuvene Kijevsko-pečerske lavre, mitropolit Pavle je postao glavna meta ukrajinskih vlasti, koje su ga optužile „za podsticanje vjerskog neprijateljstva i opravdavanje ruske agresije“.

Od tada se mitropolit nalazi u kućnom pritvoru ili istražnom zatvoru. Bez obzira na činjenicu što je nedavno pušten iz pritvora uz ogromnu kauciju od 900.000 dolara, on je i dalje primoran da poštuje mjeru kućnog pritvora. Na sajtu Orthodox Christianity se navodi da je prije neki dan mjera kućnog pritvora produžena za još dva mjeseca. Uprkos molbama ljudi iz najbližeg okruženja mitropolita, koji su pozivali na pomilovanje ukazujući na njegovo loše zdravstveno stanje, ukrajinski zvaničnici su te molbe ignorisali.

Još jedan jerarh kanonske UPC, mitropolit tulčinski Jonatan, takođe je meta državnog progona. Gradski sud u Vinici je 7. avgusta doneo presudu kojom ga osuđuje na pet godina zatvora uz konfiskaciju imovine.

U tom kontekstu je pres služba patrijarha moskovskog i sve Rusije izdala saopštenje u kome se kaže da su ovoj nezakonitoj odluci prethodili mnogi pokušaji pritiska na vladiku Jonatana, koji je uprkos svemu „ostao vjeran svojoj Crkvi i sabraći u vjeri Hristovoj“.

Tim povodom se oglasio i patrijarh Kiril koji je rekao: „Lično poznajem mitropolita Jonatana sa studija i rada na Lenjigradskoj duhovnoj akademiji. Još krajem osamdesetih godina prošlog vijeka bezuspješno su pokušavali da ga zastraše organi državne bezbjednosti tadašnje ateističke države. Danas su njihovi sljedbenici, ‘savremeni borci protiv Crkve Hristove’ nastavili ovo sramno djelo, donevši nepravednu presudu. Ostareli i teško bolesni episkop, inače poznati crkveni kompozitor u pravoslavnom svijetu, osuđen je na pet godina zatvora uz oduzimanje imovine, i to pod apsurdnim optužbama, kao što je preduzimanje radnji u cilju nasilne promene i rušenja ustavnog poretka radi preuzimanja državne vlasti, što direktno zadire u narušavanje teritorijalnog integriteta Ukrajine.“

S tim u vezi patrijarh Kiril konstatuje da su optužbe apsolutno ništavne jer su svi izvedeni dokazi bili falsifikovani.

Ova sudska presuda koja je vođena patološkom mržnjom prema Ukrajinskoj pravoslavnoj crkvi, predstavlja eklatantan primjer kršenja vjerskih sloboda i progona vjere. Na kraju saopštenja patrijarh Kiril je pozvao svjetsku zajednicu, vjerske i političke funkcionere kao i brojne organizacije za ljudska prava, da ulože svoj autoritet u pravcu sprječavanja ukrajinskih vlasti koje su usmjerene na uništenje Ukrajinske pravoslavne crkve, njenih arhijereja i klirika, monaštva i laika.

U kontekstu ovakvog varvarskog i kriminalnog ponašanja državnih organa Ukrajine prema crkvenim velikodostojnicima i vjernicima kanonske Ukrajinske pravoslavne crkve Moskovske patrijaršije, morale bi da se oglase Ujedinjene nacije kao međunarodna organizacija koja se deklariše kao „globalno udruženje vlada koje sarađuju na polju međunarodnog prava, globalne bezbjednosti, ekonomskog razvoja i socijalne jednakosti“.

Vrhunac cinizma koji vlada u međunarodnim odnosima i poštovanju normi međunarodnog prava, ogleda se upravo u zvaničnom saopštenju ove međunarodne organizacije u vezi sa situacijom oko kanonske Ukrajinske pravoslavne crkve.

Tim povodom je, naime, portparolka Kancelarije visokog komesara Ujedinjenih nacija za ljudska prava Elizabet Trosel izjavila: „Kancelarija je zabrinuta zbog ovih dešavanja i analiziramo njihov uticaj na ljudska prava. UN pozivaju sve uključene strane da se uzdrže od bilo kakvih koraka koji bi mogli dodatno da pogoršaju tenzije ili dovedu do pogoršanja situacije u pravcu nasilja.“

Ovako sročena izjava dodatno iritira i ukazuje da su Ujedinjene nacije odavno izgubile značaj, ulogu i kredibilitet organizacije koja je nekada uživala ugled u cijelom svijetu. Više je nego očigledno da gotovo nikakav uticaj nemaju 193 zemlje članice na odluke ove svetske organizacije, već se saopštenja sastavljaju u Vašingtonu.

Povrh toga, posebno zabrinjava i zbunjuje ledena tišina i odsutnost reakcije Svjetskog savjeta crkava kao i mnogih pomjesnih pravoslavnih autokefalnih crkava, s obzirom na to da je ugrožen opstanak svještenstva i monaštva, klirika i laika sestrinske kanonske Ukrajinske pravoslavne crkve.

Imajući sve to u vidu, više je nego jasno da je kreiranje geopolitike i geostrategije u današnjem vremenu, gotovo nemoguće bez uključivanja pitanja religije.

(rt balkan)

Ostavite Komentar

Your email address will not be published.