„Afera Do Kvon“: SDT još nije saslušalo ni Abazovića, ni Kovača…

1

Iako je u susret vanrednim parlamentarnim izborima 11. juna glavna tema bilo pismo koje je južnokorejski državljanin Hjeon Do Kvon iz spuškog zatvora uputio na adrese glavnog specijalnog tužioca, premijera i ministra pravde, navodno otkrivajući svoje poslovne veze sa predsjednikom Pokreta Evropa sad Milojkom Spajićem, dva mjeseca kasnije kao da su svi zaboravili na tu priču.

Do Kvon, poznatiji kao kralj kriptovaluta, i dalje je u zatvoru u Spužu, a Spajić je mandatar za sastav 44. Vlade Crne Gore.

O pomenutoj temi nema nikakvih informacija ni iz SDT-a, iako je glavni specijalni tužilac Vladimir Novović u junu izjavio da je tužilaštvo formiralo dva predmeta koji se odnose na optužbe premijera Dritana Abazovića o Spajićevim navodnim poslovnim vezama sa Do Kvonom, koga SAD i Južna Koreja potražuju zbog prevare teške 40 milijardi dolara na kripto-tržištu.

– SDT ima dva predmeta povodom ovog pitanja i kontinuirano preduzima radnje i u jednom i u drugom predmetu. To je sve što mogu da kažem – izjavio je Novović u junu.

Specijalno državno tužilaštvo odbilo je da odgovori na pitanja „Dana“ o ovom slučaju, koje im je taj mediji, pozivajući se na Zakon o slobodnom pristupu informacijama, uputio 19. jula.

Zanimalo ih je u kojoj fazi se nalazi predmet koji je formiran povodom pisma koje je Do Kvon uputio SDT-u, ministru pravde i Vladi i koje radnje je tužilaštvo preduzelo u tom slučaju.

Pitali su ih i da li je saslušan Spajić, kao i da li je izvršena provjera Do Kvonovog laptopa.

– Članom 203a stav 3 Zakonika o krivičnom postupku propisano je ko ima pravo na uvid u spise predmeta, a to su osumnjičeni, odnosno okrivljeni i branilac, pa imajući u vidu ove odredbe, u vezi sa odredbom čl.29 st. 1 tač.3 u vezi čl. 14 st.1 tač.3 alineje 3 i 4 Zakona o slobodnom pristupu informacijama, kojim je propisano da se zahtjev za slobodan pristup informacijama može odbiti radi zaštite od objelodanjivanja podataka koji se odnose na sadržinu preduzetih radnji u pretkrivičnom i krivičnom postupku i dokaze prikupljene izviđajem, osnovano je da se u ovom trenutku ograniči pristup traženim informacijama. S prednjim je u vezi i odredba čl. 135 st.3 Zakona o državnom tužilaštvu kojom se propisuje da se informacije koje bi mogle uticati na vođenje postupka ne mogu učiniti dostupnim javnosti – naveli su iz Specijalnog državnog tužilaštva, obrazlažući odluku da ne dostave odgovore na pitanja, uz konstataciju da se mogu žaliti Agenciji za zaštitu ličnih podataka i slobodan pristup informacijama u roku od 15 dana od dana prijema rješenja.

Do Kvon je pismo koje je proslijedio iz spuškog zatvora adresirao na GST-a Vladimira Novovića, premijera Dritana Abazovića i ministra pravde Marka Kovača.

Prema nezvaničnim saznanjima „Dana“, SDT nije pozivalo Abazovića i Kovača da daju izjavu na okolnosti Do Kvonovog pisma, uprkos činjenici da je premijer iznosio u javnost i detalje u vezi sa tim slučajem.

Iz Pokreta Evropa sad su u jeku afere saopštili da su pismo Do Kvona pisali njegov advokat Branko Anđelić i glavni inspektor u Agenciji za nacionalnu bezbjednost Artan Kurti, uz tvrdnju da su to učinili po instrukcijama Abazovića.

– Anđelić i Kurti su više puta tajno posjećivali Do Kvona u pritvoru kako bi ga natjerali da potpiše sadržaj pisma u kom se, po naredbi Abazovića, dovodi u vezu sa Spajićem, u zamjenu za branjenje sa slobode, što bi mu dalo šansu da pokuša bjekstvo – saopšteno je tada iz PES-a.

Do Kvon je uhapšen krajem marta na podgoričkom aerodromu, nakon čega je, zajedno sa svojim poslovnim partnerom Hond Čan Junom, optužen za falsifikovanje isprava.

1 Comment
  1. Miko komentariše

    Glavni specijalni tužilac je procesuirao 5 predmeta za poznate ličnosti iz bivše sudske,policijske i tuzilacke i stao.Sve drugo za druge počinioce drugih krivičnih djela obavio je u gustu maglu da bi isti bili van ikakve istrage.Prošlost briše a isti i dalje rade kriminal u državi ali bolje vrabac u ruci a lešinari neka kljucaju.

Ostavite Komentar

Your email address will not be published.