Mržnja vlada BiH: Uvredljive poruke na tabli – „Srbe na vrbe“, „M`rš iz Bosne“…

0

Tabla dobrodošlice u Istočno Sarajevo na kojoj piše „Dobro došli u Istočno Sarajevo, grad 157.000 Srba koji su morali napustiti Sarajevo“, u opštini Istočna Ilidža išarana je danas uvredljivim sadržajem upućenim Srbima.

Tabla je uništena porukama „Srbe na vrbe“, „M`rš iz Bosne“ i „Alahu ekber“.

Gradonačelnik Istočnog Sarajeva Ljubiša Ćosić rekao je Srni da ovo nije prvi put da su table dobrodošlice predmet iživljavanja, kako onih koji se bave politikom i predstavljaju Sarajevo, tako i običnog naroda zavedenog mržnjom prema Srbima.

– Zabrinjavajuće je da je narod zaveden dugotrajnom mržnjom prema Srbima i da tu mržnju ispoljavaju na takav način – rekao je Ćosić i dodao da se Gradska uprava obratila Policijskoj upravi Istočno Sarajevo, kako bi se počinioci otkrili i bili procesuirani.

Prema njegovim riječima, zabrinjavajuće je ako su te poruke napisala djeca, jer to znači da se mržnja prema Srbima prenosi na nove generacije.

Ukoliko su, kako dodaje, to napisale starije osobe, to znači da mržnja i dalje traje.

– Ništa novo, ali zbog opstanka i proširenja našeg naroda mi se nećemo baviti mržnjom prema njima i cijenimo ih kao komšije koje žive pored nas – naglasio je gradonačelnik.

Život u BiH, smatra on, može biti moguć samo uz međusobno uvažavanje, kojeg trenutno nema zbog toga što se, kako kaže, signalizacija na ulazu u Istočno Sarajevo uništava.

– Imate apsurd u ovoj zemlji da je pre 15 dana gradonačelnik Sarajeva Benjamina Karić predvođena svojom svitom uništila tuđu stvar koju smo postavili i niko o tome ne govori, iako smo podnijeli adekvatne prijave – istakao je Ćosić.

Ćosić je dodao da i to govori o karakteru i onome što je BiH, a to je da je apsolutno nemoguća i neodrživa.

Predsjednica Udruženja žena žrtava rata Republike Srpske Božica Živković Rajilić ocijenila je skandaloznim uvredljive poruke upućene Srbima, ističući da je očigledno da mnogima smeta to što su Srbi, nakon preživljene torture u Sarajevu, nastavili život u novom gradu.

Poslanik SNSD-a u NSRS Srđan Mazalica izjavio je da ovo pokazuje kolika je mržnja u FBiH, prije svega bošnjačkog naroda, prema Srbima i Republici Srpskoj, ali da to ne čudi imajući u vidu da ostaju nesankcionisane ni uvredljive izjave lidera ovog naroda.

Poslanik SNSD-a u Predstavničkom domu PS BiH Miroslav Vujičić rekao je da Bošnjacima tabla smeta jer podsjeća na veliko stradanje i golgotu Srba koja se dogodila 1995. godine.

Predsjednik Saveza Srba iz regiona Miodrag Linta izjavio je da se Bošnjaci i političko Sarajevo nisu suočili sa mračnom prošlošću, te im stoga i bode oči tabla sa natpisom „Dobro došli u Istočno Sarajevo, grad 157.000 Srba, koji su morali napustiti Sarajevo“.

Načelnik opštine Istočna Ilidža Marinko Božović rekao je da osuđuje iživljavanje nad imovinom grada Istočno Sarajevo i dodao da očekuje da nadležni organi pronađu autore uvredljivih sadržaja kojima su išarane table dobrodošlice u Istočno Sarajevo.

– Kod nas je to u ovom slučaju tabla dobrodošlice, a u drugim krajevima BiH su ugroženi životi povratnika srpske nacionalnosti – rekao je Božović.

Ostavite Komentar

Your email address will not be published.