Iz Srpskog nacionalnog savjeta poručili Ustavnom sudu: Ako ne vratite ćirilicu, uradićemo to sami

0

Iz Srpskog nacionalnog savjeta danas su uputili pismo predsjedniku Ustavnog suda Budimiru Šćepanoviću, tražeći da na ulaz u tu instituciju bude vraćena tabla sa ćiriličnim natpisom.

Oni ističu kako je tabla ranije “vandalski i protivzakonito uklonjena čime je drastično povrijeđen Ustav i identitet relativno većinskog srpskog naroda u Crnoj Gori”.

“Na prvi zahtjev koji smo Vam uputili, u skladu sa preporukama Zaštitnika ljudskih prava i sloboda, nijeste reagovali. Kao što Vam je poznato, Zaštitnik je ukazao da je ustavna garancija ravnopravnosti ćiriličnog i latiničnog pisma sadržana u odredbi člana 13. stav 2. Ustava Crne Gore. U ovoj Odredbi je propisano da su ćirilično i latinično pismo ravnopravni, što podrazumijeva da su u Crnoj Gori oba pisma matična i da nijedno od njih nema karakter pomoćnog pisma, te da imaju isti dignitet”, naveli su iz Srpskog savjeta.

Ne učini li to Ustavni sud, kako upozoravaju, uradiće to sami.

“Kako naš raniji zahtjev i molbu nijeste uvažili, ukoliko u razumnom roku ne vratite uklonjenu tablu Ustavnog suda sa ćiriličnim pismom na ranije utvrđeno mjesto, bićemo prinuđeni da to sami uradimo”, zaključuju.

Ostavite Komentar

Your email address will not be published.