Peking: SAD da se pridržavaju Konvencije o biološkom oružju, narušavaju globalnu bezbjednost

0

Kina poziva Vašington da ispunjava svoje obaveze u oblasti biološke bezbjednosti, izjavio je danas portparol kineskog Ministarstva spoljnih poslova Vang Venbin, prenose RIA Novosti.

„Sjedinjene Države često fabrikuju izvještaje o takozvanim geopolitičkim prijetnjama da bi odvratile i suzbijale druge zemlje, sve u cilju zaštite sopstvenih hegemonističkih interesa“, rekao je Vang, komentarišući izvještaj Pentagona koji se odnosi na razvoj biološkog oružja u Kini.

Izmišljanjem laži o Kini, dodao je Vang, SAD izazivaju konfrontacije i narušavaju globalni sistem upravljanja biološkom bezbjednošću.

„Kao što svi znamo, SAD sprovode najviše biološko-vojnih aktivnosti na svijetu i preduzimaju akcije koje izazivaju najviše sumnji“, rekao je Vang.

Prema riječima ovog diplomate, SAD nikada nisu odgovorile na opravdanu zabrinutost međunarodne zajednice.

Portparol kineskog Ministarstva spoljnih poslova naveo je niz pitanja koja opravdano postavlja međunarodna zajednica: „Da li SAD nastavljaju da tajno razvijaju biološko oružje i nakon što su se pridružile Konvenciji o biološkom oružju? Koja je prava svrha sprovođenja aktivnosti zaštite od biološkog oružja u SAD? Da li SAD koriste druge zemlje za obavljanje aktivnosti koje nisu u skladu sa Konvencijom o biološkom oružju i domaćim američkim zakonima. Konačno, koja je prava svrha korišćenja bio-informacija i uzoraka koje SAD prikupljaju širom svijeta?“.

Portparol je dodao da Kina podržava zahtjeve međunarodne zajednice da se razmotri da li se SAD pridržavaju Konvencije o biološkom oružju i da je potrebno podstaći SAD da ispunjavaju svoje međunarodne obaveze.

Ostavite Komentar

Your email address will not be published.