„Zaustavimo nasilje institucija nad žrtvama seksualnog nasilja“

0

NVO Prima reagovala je na odluku kolašinskog Osnovnog suda, koji je, postupajući u slučaju pokušaja silovanja, osim počinioca kaznio i djevojku – žrtvu, jer se pretjerano branila, udarajući ga otvorenim i zatvorenim šakama.

Poručili su da hitno moramo zaustaviti nasilje institucija nad žrtvama seksualnog nasilja.

„Žrtve silovnja se tokom napada često zamrznu, od šoka i straha, ili pak pod prijetnjom silovatelja, zbog čega nekada ne pruže jasan otpor u vidu udaranja, grebanja, otimanja, odgurivanja, vikanja „Ne“, „Upomoć“ i slično. Na sudu se ovo često uzima kao argument da se zapravo nije radilo o silovanju“, saopštili iz NVO Prima.

Kako su istakli, seksualni napad je uvijek ugrožavajući po život.

„U kolašinskom Osnovnom sudu žrtva seksualnog napada je kažnjena jer se nedvosmisleno branila, udarajući napadača silovatelja. Pitajmo se, kakva je to žrtva po mjeri suda?“, upitali su iz te NVO, pa nastavili:

„I kako to da sud pokazuje takvu senzibilnost prema napadaču, ali nema ni zeru osjećaja za pravo i pravdu kada je u pitanju napadnuta žena? Zaustavimo seksualno nasilje! Zaustavimo nasilje institucija nad žrtvama seksualnog nasilja“, poručili su iz NVO Prima.

Ostavite Komentar

Your email address will not be published.