Beogradski stručnjaci prvi u Evropi pretvorili putnički avion u teretni

0

Grupacija za održavanje aviona „Avia Prime“ u Beogradu je završila konverziju putničkog aviona Boeing „767-300“ u teretni, što je prvi takav poduhvat u Evropi.

Prva konverzija širokotrupnog aviona tog tipa je obavljena u proizvodnim pogonima Jat Tehnike u Beogradu, u saradnji sa izraelskom avioindustrijom. Posao je obavljen u Tehnikinom hangaru koji, sa preko 9.000 kvadratnih metara, predstavlja jedno od najvećih postrojenja te vrste u ovom dijelu sveta, prenijela je Beta.

Prvi konvertovani avion registarskih oznaka 9H-CAC, poletio je nakon uspješnje „operacije“ sa beogradskog aerodroma u pravcu La Valete, glavnog grada Malte.

Prvi konvertovani avion poletio je po završetku posla sa beogradskog aerodroma u pravcu La Valete (Tanjug)

 

Prvi projekt u nizu

Pjotr Kačor, glavni izvršni direktor firmi Avia Prime i JAT Tehnika izjavio je da je „smjela vizija koja je nastala prije šest godina postala stvarnost“.

„Dugo smo se spremali za ovo prolazeći najzahtjevnije kontrole vazduhoplovnih vlasti i ponosni smo na novu tehnologiju i znanje koji su prvi put primenjeni u Beogradu“, kazao je Kačor.

On je istakao i da je to „početak novog poglavlja u istoriji firme Avia Prime i evropske avijacije, koje će učvrstiti poziciju kao glavnog evropskog dobavljača za konverziju širokotrupnih aviona tipa Boeing i Airbus“.

Avion isporučen na Maltu je prvi u nizu širokotrupnih letilica koje će se konvertovati u novom evropskom centru za tu namjenu u Srbiji.

 

(Al Jazeera)

Ostavite Komentar

Your email address will not be published.