Zašto je instaliranje aplikacija kojih nema u zvaničnim prodavnicama prijetnja za vaš uređaj?

0

Bočno učitavanje aplikacija, poznato i kao sideloading, odnosi se na proces instaliranja aplikacija van zvaničnih prodavnica, kao što su Google Play ili Apple App Store. I dok ova praksa omogućava korisnicima pristup širokom spektru aplikacija, nosi sa sobom ozbiljne bezbednosne rizike.

Glavni problem ove prakse je mogućnost instaliranja malicioznog softvera. Aplikacije preuzete na ovaj način ne prolaze kroz stroge provjere kao one u zvaničnim prodavnicama. Postoji i povećana šansa za nekompatibilnost s uređajem, što može rezultirati lošim performansama ili nestabilnošću sistema.

Osim toga, ove aplikacije često zahtijevaju pristup osjetljivim informacijama, što može ugroziti vašu privatnost.

Važno je shvatiti da, iako sajber-kriminalci ponekad uspiju da ubace štetan softver u zvanične prodavnice, vjerovatnoća za to je znatno veća u nezvaničnim prodavnicama. S obzirom na strogu kontrolu koju Apple ima nad svojim ekosistemom, rizik je trenutno manji za iOS korisnike. Međutim, promjene koje EU razmatra mogle bi da otvore vrata za bočno učitavanje na iOS-u do 2024. godine.

Uvijek je preporučljivo preuzimati aplikacije samo iz pouzdanih izvora i koristiti zaštitne softvere koji mogu detektovati i blokirati potencijalne prijetnje.

(Telegraf.rs)

Ostavite Komentar

Your email address will not be published.