Vuk-Stanković: Crna Gora trenutno liči na postpetoktobarsku Srbiju, nova vlada je u obavezi da popravi odnose sa Beogradom!

0

Nova Vlada Crne Gore je u obavezi, da pored rješavanja brojnih unutrašnjih problema, popravi odnose sa Srbijom i da iz hermentizovanog nacionalizma Mila Đuknaovića iskorači ka regionalnoj saradnji, ocijenio je politčki analitičar Dejan Vuk – Stanković.

– Oni su u obavezi da poprave odnose sa Srbijom i ekonomsku situaciju koja je prilično teška, da se pozicioniraju u odnosu na regionalne izazove i unutrašnje etno-političke izazove i da zadrže taj kurs ka evrointegracijama ma šta to značilo, s obzirom na pauzu koja je evidentna. Neće biti Crnoj Gori jednostavno, posebno što će prije ili kasnije morati da iz hermentizovanog Đukanovićevog nacionalizma da iskorače ka regionalnoj saradnji, naročito sa Srbijom. To je u odnosu na Otvoreni Balkan nagovijestio predsjednik Jakov Milatović kao jednu racionalnu opciju za produbljivanje saradnje u regionu – naveo je Vuk – Stanković.

Gostujući na TV Hepi on je konstatovao da se trenutna politička situacija u Crnoj gori može opisati kao „postporođajna depresija“ gdje politički akteri treba da se naviknu da funkcionišu u jednoj potpuno drugačijoj političkoj klimi bez stega jednog autokratskog aparata koji je kontrolisao sve institucije i formalne i neformalne moći.

– Toga u ovom trenutku nema, ali ima onoga što liči na postpetoktobarsku Srbiju, a to je ekstremna politička raznovrsnost. Đukanovića nije pobijedio jedan subjekt, već se vlade prave od više različitih stranaka koje imaju neke uzajamne rivalitete i distance, ali i obavezu da građanima izađu u susret, zadovolje njihove interese i nametnu neke vrijednosti koje je Đukanovićev režim u potpunosti devalvirao – kazao je on i dodao:

– Komplikovana je situacija sa time što vi nemate jednog subjekta koji ima čiste račune sa građanima, već imate te koalicione vlade koje stalno počivaju na nekim kompromisima i dogovorima koji nisu jednostavni i koji su često iznevereni. Po analogiji onoga što smo imali u prve tri godine u Srbiji posle 5. oktobra, u Crnoj Gori se lako prave medijski ratovi, a kada napravite medijski rat između kolaicionih partnera to onda nadgriza stabilnost institucija (Vlade i Skupštine) kojima upravlja ta koalicija. A onda se polako ali sigurno promalja ideja o restauraciji DPS-a bez Mila Đukanovića u retuširanom obliku – zaključio je Vuk – Stanković.

Ostavite Komentar

Your email address will not be published.