Predviđa se porast cijena nekretnina u svijetu

0

Očekivane stope rasta cijena nekretnina u Južnoj i Istočnoj Evropi iznose 18,4, odnosno 14,9 posto.

Očekuje se da će cijene nekretnina tokom predstojeće dekade rasti u prosjeku za devet posto godišnje, prema studiji ekonomskih stručnjaka vodećih njemačkih i švajcarskih istraživačkih institucija objavljenoj ove sedmice.

“Povećanje cijena nekretnina je više podstaknuto faktorima potražnje nego ponude”, rekao je istraživač Timo wochner s njemačkog instituta ifo, koji je sproveo istraživanje sa švajcarskim institutom za ekonomsku politiku, piše dpa a prenosi Hina.

Prognozirana povećanja cijena nekretnina u svijetu se razlikuju

Očekivane stope rasta u Zapadnoj Evropi (6,4%) i u Sjevernoj Americi (7,7%) su ispod svjetskog prosjeka. Značajno su više u Južnoj i Istočnoj Evropi, gdje iznose 18,4, odnosno 14,9%.

Očekuje se da će cijene u Južnoj Aziji narasti za 25,1%, u Zapadnoj Aziji za 22,4% i u Centralnoj Americi za 24,4%.

Stručnjaci predviđaju porast od 8,4% u Velikoj Britaniji, 7,2% u Njemačkoj, 6% u SAD, dok se u Francuskoj predviđa rast cijena od 5,5%.

Rad od kuće je jedan od potencijalnih faktora uvećanja cijena nekretnina

 

Razlozi za uzlazni trend uključuju viši životni standard i veća primanja, no i želju za većim životnom prostorom, kao i porast broja stanovnika. Sve veća popularnost rada od kuće takođe doprinosi rastu cijena, stoji u istraživanju.

Međutim, Wochner kaže da “faktori ponude poput ograničenih proizvodnih kapaciteta, viših cijena za građevinski materijal i nedostatak građevinskog zemljišta” takođe igraju bitnu ulogu.

Ukupno 1.405 ekonomskih stručnjaka iz 133 zemalja je učestvovalo u istraživanju, koje je trajalo od 14. juna do 2. jula.

Brojke nisu usklađene s inflacijom te će realna povećanja cijena vjerovatno biti manja, prema ifo-u.

 

(Al Jazeera)

Ostavite Komentar

Your email address will not be published.