Galijašević: Podrška Islamske zajednice snimanju filma o Hasanu Čengiću je skandal

0

Stručnjak za bezbjednost Dževad Galijašević smatra da ideja Islamske zajednice u BiH da podrži snimanje promotivnog dokumentarca o Hasanu Čengiću, koji je održavao najbliže veze sa radikalnim islamističkim pokretima širom svijeta, predstavlja dokaz potpunog sunovrata ove vjerske zajednice.

„Uz Aliju Izetbegovića, Hasan Čengić predstavlja sinonim za vjersku radikalizaciju bosanskih muslimana“, rekao je Galijašević, a prenosi Srna.

Medija centar Islamske zajednice najavio je da planira da objavi promotivni dokumentarni film o bivšem predsjedniku Sabora Islamske zajednice Čengiću, koji je u februaru 2016. godine uvršten na američku crnu listu, zbog kontroverzne ratne prošlosti i veza sa najradikalnijim islamističkim organizacijama i pokretima.

„Sama ideja o snimanju filma o životu čovjeka koga su čak i Amerikanci ocijenili kao nepopravljivog ekstremistu, predstavlja nevjerovatan skandal i potvrdu da je Islamska zajednica u BiH potpuno izgubila kompas“, kazao je Galijašević.

Čengiću se, između ostalog, stavlja na teret njegova uloga u formiranju kampa za obuku radikalnih islamista u Pogorelici, gdje je, prema obavještajnim podacima američkih službi, održavao najtješnje veze sa iranskom obavještajnom službom.

Ostavite Komentar

Your email address will not be published.