Drecun: Tržište nafte nestabilno ali u tendenciji pada već duži vremenski period

0

Prosječna zarada u junu iznosila je 795 evra, što je najveća ikad zabilježena u Crnoj Gori i najveća je na Zapadnom Balkanu, saopštio je predsjednik Vlade Crne Gore Dritan Abazović. No, čini se da građani i nijesu baš oduševljeni tim statističkim podatkom posebno ukoliko uzmemo u obzir to da je u junu potrošačke korpe iznosila 818,2 evra. A sada je poskupjelo i gorivo.

U junu smo bili lideri u regionu. Imali smo, kaže šef vlade, najveću prosječnu zaradu.

„Prosječna zarada od 795 evra. Najveća je od kad se vrši metrika u Crnoj Gori i najveća je u regionu“, kazao je premijer.

Ali baš kao da se još nije rodio taj što je građanima ugodio – statističkim podatkom.

I ne čudi ovakva reakcija građana ukoliko imamo u vidu da je u junu, potrošačka korpa bila veća od prosječne zarade. A na sve se nadovezalo i posljednje poskupljenje svih vrsta goriva za po pet centi.

Ipak, da nema razloga za paniku poručuje ekonomski analitičar Predrag Drecun.

„Tržište nafte i naftnih derivata je izuzetno nestabilno i to na kratki rok ali u tendenciji pada već duži vremenski period.  Recimo u martu aprilu i maju smo imali pad cijena. Da i negdje od juna, jula opet imali neki rast sa jednim petnaestodnevnim, opet dakle ne može se biti jako precizan i reći da ovo može da utice na duži rok“, kazao je Drecun.

Kakav će biti efekat vidjećemo, kaže Drecun, za petnaestak dana.

„Ali ne postoji na svjetskom globalnom planu neki razlog koji bi doveo do značajnog skoka nafte strateški na duži rok. Dakle radi se samo o trenutnima akcijama i trenutnim reakcijama vodećeih svjetskih proizvođača i kupaca. Mislim da neće doći do nekog negativnog efetka ukoliko se to ne nastavi u sljedećih nekoliko ciklusa“, kazao je Drecun.

Sigurno je, iako neki jedva sastavljaju kraj s krajem, većina se uprkos svemu vožnje automobilima ne odriče, čemu svjedoče ove slike ali i zapažnja pojedinih.

(rtcg)

Ostavite Komentar

Your email address will not be published.