Medojević: Razvoj države je moralno pitanje

0

Lider Pokreta za promjene Nebojša Medojević ocijenio je da je tzv. „novi moral“ negativno uticao na ekonomski razvoj Crne Gore.

„Nema dileme, da nažalost, sada poslije 25 godina tumaranja po hodnicima tranzicije, čini se da se može zaključiti da naš sistem vrijednosti nije izdržao iskušenja tranzicije i da sada imamo drugačija vjerovanja i stavove i moralne sudove prema nekim vrijednostima, nego što smo to imali 1989.godine. To su vrijednosti u koje vjerujemo, koje opstaju i za koje smo spremni da se borimo, da ih branimo i da se žrtvujemo. Ove vrijednosti prihvatamo, bez obzira što nam ne donose neku opipljivu materijalnu korist. Recimo, patriotizam, porodica, poštenje, pravda, ljubav, čast i sl.“, saopštio je Medojević.

Nasuprot ovih, kao on tvrdi, postoje i vrijednosti koje prihvatamo samo zato što nam donose neku korist i zbog te koristi spremni smo da se odreknemo onih fundamentalnih vrijednosti u koje vjerujemo, među kojima su novac, karijera status u društvu, posao i slično.

„Vladajuća oligarhija u Crnoj Gori je na samom početku tranzicije, odbacila postojeći sistem vrijednosti, ocjenjujući ga kao retrogradni i kao prepreku modernizaciji i razvoju. Režim je iskoristio opštu ideološku konfuziju nakon pada Berlinskog zida i vakuum nakon pada komunizma da čitav sistem vrijednosti proglasi retrogradnim i opasnim. Sa prljavom vodom komunizma bacili su i “dijete” naših moralnih vrijednosti.“ – objavio je Medojević na svom Fejsbuk profilu.

Lider PZP smatra da je promovisan izopačeni, vještački sistem moralnih normi zasnovan na krajnje pojednostavljenom ekonomističkom principu. To je tzv. „mafijaški moral“ koji se ogleda u rečenici: „Moralno je sve što donosi dobro meni, mojoj grupi, partiji, porodici.“

Po njegovom mišljenju, u Crnoj Gori su se iskristalisala dva odvojena svijeta: „Jedan je formalni svijet regulisan Ustavom i zakonima koji poštuju najviše standrade demokratije i vladavine prava na papiru, a drugi je realan svijet opšte nemoralnosti hipokrizije. Realni svijet funkcioniše po zakonima džungle, zakonima najjačih koji su iznad formalnih zakona i jači od države.“

Medojević smatra i da je mafijaški režim godinama stvarao kult ličnog profita, bestidne halapljivosti i sebičnosti.

„Sve što je donosilo profit vladajućem klanu bilo je predstavljano zajednici kao moralno i pozitivno društveno ponašanje. Šverc, korupcja, kriminal, prostitucija, privatizacione pljačke, zatvaranje fabrika, prevare, pranje novca, poltronstvo, špijuniranje, politička lojalnost, slijepo služenje postali su temelji “novog morala”.“ – riječi su lidera PZP-a.

Medojevićev stav je i da država koja nije utemeljena na sistemu vrijednosti za koje smo spremni da žrtvujemo svoje živote, nije održiva i nije stabilna. Ona mora biti zasnovana na vrijednostima koje će svi željeti da brane, jer one predstvaljaju naš način života, duh nacije i smisao države.

„Naš sistem vrijednosti je utemeljen na hrišćanskim vrijednostima, na kojim je nastala i moderna evropska civilizacija i taj sistem vrijednosti treba da obnovimo, da ga čuvamo, prilagođavamo izazovima modernog vremena i da ga ostavimo generacijama iza sebe“ – zaključuje Medojević.

 

 

Ostavite Komentar

Your email address will not be published.