Uprava prihoda i carina: Elektronsko podnošenje zahtjeva i izdavanje odluka!

0

Realizacija projekta za primjenu Sistema carinskih odluka (CDS) na nacionalnom nivou napreduje u skladu sa planiranom dinamikom.

Cilj projekta je modernizacija carinskog sistema kroz efikasniji elektronski carinski postupak, čime će se postići jednostavnija trgovina i efikasnija naplata prihoda. Ovo podrazumijeva elektronsko podnošenje zahtjeva i elektronsko izdavanje odluka/ odobrenja za 29 carinskih postupaka.

Pojedini postupci predstavljaju novinu u carinskom sistemu, dok je za veći broj postupaka do sada sve obavljano ručno (odobrenja – za postupak privremenog uvoza, postupak pasivnog i aktivnog oplemenjivanja, carinsko skladištenje, ovlašćenog izvoznika i dr).

U narednom periodu se očekuje realizacija planiranih aktivnosti, koje podrazumijevaju nastavak rada na aplikaciji, kao i povezivanje aplikacije sa ostalim carinskim aplikacijama (NCTS, migrirani CIS). Nakon toga, planirana je obuka privrednog okruženja i carinskih službenika koji će raditi na pojedinim odlukama.

Realizacija projekta, koji se finansira iz IPA II sredstava, zvanično je počela 8. decembra 2021. godine, a rok završetka je 8. februar 2024.

Ostavite Komentar

Your email address will not be published.