Vlada se formira na osnovu volje naroda: Dvije funkcije se ne dovode u pitanje, premijer iz Evrope sad, predsjednik Skupštine iz ZBCG!

1

Skupština Crne Gore konstituinisana je danas, međutim do izbora njenog predsjednika nije došlo, jer najjača politička grupacija nije uspjela da obezbijedi većinsku podršku za izbor lidera Demokrata Alekse Bečića na tu funkciju.

Mada, ako bi se držali demokratskih principa nosilac četvrtoplasirane (odnoso trećeplasirane iz redova pobjednika izbora od 30. avgusta 2020.) liste na izborima 11. juna ni u jednoj varijanti ne bi mogao zauzimati funkciju predsjednika zakonodavne grane vlasti.

Ustanovljena demokratska načela su nedvosmislena, ukoliko bi buduću izvršnu vlast formirale snage koje su razvlastile DPS 30. avgusta, a to je želja većine građana, mjesto predsjednika Skupštine bi u raspodjeli pripalo koaliciji Za budućnost Crne Gore koja je po snazi druga politčka grupacija iza Pokreta Evropa sad.

Među svojih deset principa za formiranje Vlade budući mandatar Milojko Spajić je naveo da će struktura vlasti biti definisana proporcionalno izbornom rezultatu koji su postigli njeni konstituenti. Dakle, premijersko mjesto pripada Evropi sad kao najjačem subjektu, a pozicija čelnika Parlamenta koaliciji ZBCG, naravno, pod preduslovom da budu dio vlasti, što je sve izvjesnije.

Ukoliko svaka vlast počiva na slobodno izraženoj volji naroda, onda se dvije funkcije ne bi smjele dovesti  u pitanje – premijer iz Evrope sad, a predsjednik Skupštine iz ZBCG!

U novonastalim okolnostima koje uključuju ZBCG u izvršnoj vlasti, lidera Demokratske Crne Gore ne može sledovati mjesto predsjednika Skupštine koje mu je obećano u prvobitnom dogovoru PES-a, Demokrata i manjinskih partija.  S obzirom da je taj dogovor, u međuvremenu, zbog međusobnih neslaganja i megalomaskih zahtjeva samih aktera, propao i da je u toku proces formiranja Vlade koja bi imala podršku najmanje 49 poslanika, predsjedničko mjesto u Skupštini, po svim demokratskim principima, mora pripasti drugom najjačem konstituentu vlastu – u ovom slučaju koaliciji ZBCG.

Uostalom, po istom princupu, Aleksi Bečiću je nakon izbora 30. avgusta 2020, kao nosiocu drugoplasirane liste iz redova pobjednika, pripala pozicija predsjednika Skupštine.

Na isti način su izabrani i predsjednici lokalnih parlamenata širom Crne Gore.

Ako bi se sada napravio presedan, pa Demokrate kao 4. najjača partija u Skupštini (a treća u redovima nove većine koju bi činili tridesetoavgustovci) dobiju čelnu poziciju zakonodavne vlasti, onda bi po istom ključu trebalo postupiti u lokalnim samoupravama koje su se dosada  držale demokratskog aksioma prilikom izbora čelnika parlamenta.

Nema sumnje da će se u narednom periodu tokom pregovora rekonfigurisati pozicije unutar buduće vlasti i prilikom tog procesa mora se voditi računa o osnovnim postulatima demokratije koji proističu iz volje naroda.

1 Comment
  1. Q komentariše

    Dal je vama jasno da se danas oglasio i Zdravko Govno Krivokapić!!Ja sam sve očekivao i da se odnekud u Skupstini pijavi.Zao ni je što su Srbi u Crnoj gori i po hiljaditi put ispali glupi dajuči glas PES ocito jos jednoj u nizu naci-sovinistickih stranki i opet su zahvalhujući tim nerazumnim ljudima Srbi vračeni unazad u ropstvo.Nista od 1000€ a i država lagano tone zahvaljujući koaliciji zla URA-SNP-BS.Dragi moji Srbi do novih izbora ,mozda i nesto napokon shvatite .

Ostavite Komentar

Your email address will not be published.