Američki tehnološki giganti napuštaju Kinu

0

Američke kompanije „HP“, „Dell“ i „Apple“ počele su sprovođenje strategije umanjivanja zavisnosti od kineskih snabdijevača, radne snage i tržišta.

Mediji u Istočnoj Aziji javljaju da je američki proizvođač Hjulet-Pakard („HP“) donio odluku da dio proizvodnje i nabavke djelova, koju vrši u Kini, prebaci u Vijetnam i na Tajland, pa i bliže Sjedinjenim Državama, u Meksiko.

„HP“ je drugi najveći proizvođač računara na svijetu iza kineskog giganta „Lenovo“. Prošle godine svojim mušterijama „HP“ je isporučio 55 miliona kompjutera.

Američka kompanija posjeduje postrojenje u kineskom gradu Čongćinu, koje je otvoreno 2008. godine. Taj grad na rijeci Jangce najveći je centar proizvodnje kompjutera u Kini, budući da su u njemu prisutni i mnogi drugi proizvođači elektronike, kao što su tajvanski „Acer“ i „Foxconn“.

Američke kompanije žele da smanje zavisnost od Kine

 

U poređenju sa konkurentima, kompanijama „Dell“ i „Apple“, koji su već prebacili dio svoje proizvodnje kompjutera u Vijetnam, te traže snabdijevače delovima i na Tajlandu, „HP“ je relativno sporo počeo da reaguje na geopolitičke trzavice između SAD i Kine.

Američka vlada, odnosno, državna administracija i škole, su velike mušterije kompanije „Dell“, što je i rezultiralo odlukom ovog tehnološkog giganta da počne za odaljavanjem od kineskih kompanija. „Dell“ posjeduje ukupno tri fabrike u Kini, ali već radi na planu da do sledeće godine iz svojih kompjutera u potpunosti eliminiše čipove proizvedene u ovoj azijskoj državi, te drastično umanji udio i drugih komponenti koje se proizvode u Kini.

Takođe, američka kompanija „Apple“, za čije potrebe najveći dio proizvodnje zapravo obavlja tajvanski „Foxconn“ u kineskim gradovima Čengduu i Šangaju, u saradnji s tom tajvanskom firmom već sprovodi plan uspostavljanja novog lanca proizvodnje van teritorije Kine, u kojem bi se „ajfoni“ proizvodili u Indiji, a laptopovi, „ajpedovi“ i pametni satovi u Vijetnamu.

 

(RTS i agencije)

Ostavite Komentar

Your email address will not be published.