„Kad se vojska na Kosovo vrati“

3

PIŠE: Nikola Vrzić

 

Kada su, prije dvije godine, dvojica visokih zvaničnika administracije Džozefa Bajdena s odabranom grupom novinara razgovarali o novoj strategiji američkog Savjeta za nacionalnu bezbjednost za borbu protiv korupcije širom svijeta, objasnili su im i da sve to što nazivaju borbom protiv korupcije zapravo i nije baš borba protiv korupcije. Nego obavještajna operacija u kojoj učestvuju, kako rekoše, „djelovi (američke) obavještajne zajednice”, pored ostalih i direktor Nacionalne obaveštajne službe i njihova Centralna obavještajna agencija, CIA. A uz njih i novinari i nevladine organizacije, izričito je u tom kontekstu spomenut Projekat za izvještavanje o organizovanom kriminalu i korupciji koji djeluje i ovdje, u Srbiji, i svi oni zajedno, priznali su zvaničnici, u službi „nacionalnog bezbjednosnog interesa Sjedinjenih Država”.

Lijepo od njih što su to priznali, a priznali su možda i više nego što su željeli, naime, da nije reč o istinskoj borbi protiv korupcije, nego o obavještajnoj operaciji u cilju sprovođenja američkih interesa. Dok je korupcija samo ime koje je tome nadjenuto da bi se ljepše upakovalo i lakše prodalo svima koji su dovoljno neoprezni da ne primijete kako je i inače ta tobožnja netolerancija američke obavještajno-bezbjednosne zajednice na korupciju neprimjereno selektivnog karaktera. Pa izraženu porodičnu sklonost ka korupciji pomenutog Bajdena, na primjer, nastoje da zataškaju umjesto da je, je l’, uz pomoć upregnutih istraživačkih novinara i nevladinih organizacija raskrinkaju do svih neprijatnih detalja i miliona dolara za koje su rasprodavali svoj uticaj.

Uostalom, kad smo kod priznanja, i Majk Pompeo priznao je otvoreno: „Bio sam direktor CIA-e. Lagali smo, varali smo, krali smo… Imali smo čitave kurseve (za to). „Pa i ovo treba imati u vidu. A slučaj je udesio tako da se Pompeo ovih dana sastao sa smijenjenim srpskim ministrom Radetom Bastom – smijenjen je zato što se zalagao da Srbija uvede sankcije Rusiji – i, zanimljivo premda ne i začudo, njih dvojica nisu razgovarali o korupciji već o geopolitičkim temama, i valjda ćemo tek imati prilike da vidimo kako je Bastin uvid uticao na Pompea, i obratno. Blago nama.

Nego, i Majk Pompeo i ona dvojica Bajdenovih zvaničnika i nehotice su savršeno precizno opisali o čemu se uistinu radi u slučaju direktora srpske Bezbjednosno-informativne agencije Aleksandra Vulina koji je 11. jula zvanično dospio pod američke sankcije zbog toga što je – presuđeno mu je bez suđenja – „odgovoran za (korupciju), ili je saučesnik, ili je direktno ili indirektno umiješan u korupciju povezanu sa Zapadnim Balkanom”.

Pa je čak navedeno i da je „upleten u transnacionalni organizovani kriminal, nelegalnu trgovinu narkoticima i zloupotrebu javne funkcije”.

Ovo je, dakle, ona obavještajna operacija o kojoj su govorila dvojica zvaničnika Bajdenove Bijele kuće. A direktor CIA-e je sam objasnio koliko CIA-inoj časnoj riječi – bez ijednog dokaza – treba vjerovati. Naime, ne treba.

I dalji tekst obrazloženja odluke o stavljanju Aleksandra Vulina pod američke sankcije, pritom, potvrđuje ovu sumnju utoliko što se direktoru BIA na teret stavlja i to što je „svoju javnu funkciju iskoristio da podrži Rusiju, pomažući maligne ruske aktivnosti koje narušavaju bezbednost i stabilnost Zapadnog Balkana i pružajući Rusiji platformu za unapređivanje svog uticaja u ovom regionu”.

Da bi nedjelju dana poslije objavljivanja ovakve odluke, ove srijede, američki senator Kris Marfi sve to izrekao još izričitije time što je zahtev izneo uz propratnu pretnju: „Ukoliko Srbija zaista želi da ima evropsku budućnost, ne može da ima šefa obaveštajne službe koji otvoreno koordiniše sa Rusima. Jasno smo stavili do znanja, ne samo Srbiji već svim našim prijateljima, da će biti posledica ako odluče da se ne pridruže sankcijama i ako se upuste u tajne aktivnosti sa Rusima. Očigledno, želimo da Srbija bude dio evroatlantskog pokreta i da njena budućnost bude u Evropi”.

Eto o čemu se ovde radi. Geopolitika, a ne korupcija. Ona je samo izgovor, pokušaj da se Vlasi ne dosjete, tim prije što ih preko četiri petine izričito ne podržava ma kakvo uvođenje sankcija Rusiji.

I još nešto. Ovaj udar na Vulina predstavlja prijetnju i drugim pripadnicima aktuelne vlasti u Srbiji da bi i sami mogli da prođu na sličan način ukoliko se usude da ne izađu u susret zahtjevu Amerike; razumije se da je svaka subverzija po definiciji podla.

Hoćemo da kažemo da američke optužbe – sve one što su iznijete bez ijednog dokaza – ne govore ni dobro ni loše o Vulinu, već govore o američkim namjerama prema nama. Premda Vulinu stvarno ne može za zlo da se uzme hrabrost da u ovakvim okolnostima ne odustane od saradnje s Rusijom, jer to jeste interes Srbije. Taman u mjeri u kojoj nije interes njenih osvedočenih neprijatelja.

Ali sve je ovo i mnogo više od Vulina ili bilo kojeg drugog predstavnika vlasti u Beogradu. Sankcionisanjem jednog srpskog zvaničnika, Amerika je (ponovo) uvela sankcije Srbiji a ne (samo) Aleksandru Vulinu. I to je učinila da bi je naterala da postupi u skladu s američkim geopolitičkim interesima, koji su u tradicionalnom neskladu sa srpskim nacionalnim interesima a uz to i sa demokratski iskazanim opredjeljenjem srpske javnosti da ne bude protiv Rusije.

Drugim riječima: ne žele nam oni dobro, nego žele da uradimo ono što nam kažu da moramo da uradimo.

Imajući sve to u vidu, za dalje snalaženje u situaciji u kojoj se nalazimo i te kako je važno da razumijemo značenje reakcija koje su uslijedile na vijest o američkim sankcijama Srbiji.

Ukratko: svi koji su konstatovali da bi istog dana „u svakoj normalnoj državi vlada pala, a predsjednik države podnio ostavku”, da je Vulin „čovek zbog kojeg crveni Srbija”, da je „jedini odgovor države da momentalno smijeni Vulina”, ili neduhovito prigovorili što se „Vulin saginjati neće” i upitali „na kojim si drogama” i tako dalje, da ne dužimo, svi koji su iskazali kolaborantsku spremnost da se bace kamenom čim im je iz Amerike pokazano na koga da ga bace, zapravo su se prijavili za rad u službi tuđeg interesa protiv sopstvene, to jest, naše zemlje. A Vulin im je tu samo izgovor, i to prilično providan.

Naravno da su se u ovakvom pregnuću naročito istakli predvodnici prozapadne opozicije i korporativni mediji koji se lažno predstavljaju kao nezavisni. Sada su se svi oni legitimisali mnogo istinitije; svima im je jedino načelo u kome su dosledni ta spremnost da učine sve što se iz Amerike od njih zatraži.

Nasuprot tome, patriote su uglavnom državotvorno izbjegle priliku da im se u tome pridruže, i eto još jednog pozitivnog aspekta ovog kruga američkih sankcija Srbiji.

Na simboličkom planu, ovo neproglašeno i samo djelimično, ali bolje išta nego ništa, objedinjavanje oko elementarnog nacionalnog interesa – da učinimo ono što je potrebno nama a ne drugima, tim prije kad je drugima korisno ono što je nama štetno – trenutno se Srbijom širi u obliku murala „kad se vojska na Kosovo vrati”.

Grobari su ga ranije iscrtali na Slaviji, nevladini i drugi slični aktivisti ga prekrečili jer su mu zamjerili da je isuviše nacionalistički, za njihov ukus svakako, iako je to – kad se vojska na Kosovo vrati – samo stih iz prelijepe narodne pesme, koji je uz to potpuno u skladu s Rezolucijom 1244. I ona, podsjećamo, traži da se srpska vojska, i policija s njom, na Kosovo vrati. A da i ne govorimo da ti mirovni aktivisti, kojima takva mogućnost smeta jer je, kažu, ratoborna, baš nikakvog prigovora nemaju na stvaranje vojske Albanaca na tom istom Kosovu, to je ona doslednost koju spomenusmo.

Ovih dana, elem, na sve strane po Srbiji, počev od Beograda, svima koji se onako osjećaju stiže adekvatan odgovor: Sad „Zvezdine” Delije poručuju „kad se vojska na Kosovo vrati”. Novi murali nastaju svakodnevno.

Pa da potraju barem dok se to i ne ostvari, uostalom, za to su u Savjetu bezbjednosti glasali i Amerikanci. Ispostavilo se, naravno, da su nas tom prilikom prevarili, ali, zašto bi njihova podvala i laž nama predstavljali bilo kakvu obavezu?

Naprotiv. Naša je odgovornost da na te njihove laži, od vojske do direktora BIA-e, ne nasjedamo. Jer time samo služimo njihovom interesu, računica je neporeciva, u korist sopstvene štete.

(rt balkan)

3 Comments
  1. Srdjan Lonchar komentariše

    Taker Karlson je pravi GENIJE.

    Evo par njegovih parafraziranih ideja, koje je izneo pre neki dan na skupu mladih (R):
    .
    .
    Demokrate (D) su za vreme ove Administracije dosli na glupu ideju da ce oni da brane drzavu od Republikanaca, DA BI KOBAJAGI ZASTITILI DEMOKRATIJU U US, od Trampista (koji bi da proglase da su izbori pokradeni i potom da preuzmu vlast), koji hoce da uniste demokratiju. Tu ideju su sproveli u praksu, tako sto niko nije smeo da pisne posle 2020 izbora, da i zucne da su izbori bili pokradeni. Jednostavno su se pozvali na SUDOVE, koji su u 40 slucajeva odbili sve zalbe (R). Taj deo je OK. Ono sto nije OK je da su zabranili SLOBODU GOVORA DA SE TEMA POKRADENIH IZBORA UOPSTE POMINJE U JAVNOSTI.
    .
    .
    Taker navodi cifru da je za Bajdena glasalo 81 milion biracha, sto je 15 miliona vise nego sto je Obama dobio nas vrhuncu svoje popularnosti pri re-izboru. Taker kaze da je za Obamom bio CEO JEDAN POKRET OBOZAVALACA, dok Bajden nije imao nikakve vatrene pristalice. Usto svoi vreme 2020 (pod kamuflazom covida() Bajden je svo vreme kampanje proveo u PODRUMU svoje kuce, plus ne moze da prica!! Kako je on mogao da dobije 15 miliona vise od Obame. Mnogo vise crnaca je navodno glasalo za Bajdena nego za Obamu. Medjutim kako te sumnje pretvoriti u crno-na belo dokaze, koje bi sud prihvatio. U svim sudskim odlukama, sud je prihvatao zalbe u smislu mopravdanosti, ali je donosio odluku DA NIJE BILO DOVOLJNO NEPRAVILNOSTI DA BI PREOKRENULE ISHOD IZBORA!!!
    .
    .
    Posle izbora se saznalo za Hanter „lep top iz PAKLA“. FBI je upozorio drustvene mreze da OCEKUJU DA CE RUSI DA PLASIRAJU L;UDACKU, IZMISLJENU VEST O HANTEROVOM LEP TOPU!!!

    Strucna grupa je sracunala, dsa je sadrzaj tog lep top iz pakla objavljen pre izbora (kad je bio u posedu FBI) – samo taj skandal bi doneo Trampu dodatnih 16% (izguvio je za 5 miliona glasova razlike (sa svojih 75 miliona). Znaci samo to je dovoljno da se prosli izbori proglase u najmanju ruku „POD SENKOM/ HIPOTEKOM“. Umesto toga, ako neko pomene kradju izbora u US, gledaju na njega kao VANZEMALJCA-TEORETICARA ZAVERE!!! Sve se to svodi na SLOBODU GOVORA.
    .
    .
    Ako izbori nisu bili pokradeni, onda B-Administracija treba da bude toliko sigurna u tu istinu da ne treba da SE OSVRCE NA SUPROTNE TVRDNJE. Primer bi bio da neko pocne da tvrdi da je zemlja ravna ploca, ljudi vide da se tu radi o besmislenoj fabrikaciji. U tom slucaju ne treba kao u vreme Inkvizicije da pale na lomaci svakoga ko tvrdi da je Zemlja plocha.
    .
    .
    Ista Administracija je pogurala preko VP u BH da se stavi van zakona da NE SMESH DA KAZESH DA SE U SREBRENICI DESIO VELIKI ZLOCHIN ALI NIKAKO GENOCID!
    .
    .
    Taker kaze da JE SLOBODA GOVORA (kao poricanje „genocida“ u Srebrenici) PRIREKVIZIT ZA DEMOKRATIJU. Ne mozes u mesari da prodajes nesto drugo, ali da ne prodajes meso. To nije vise MESARA. NEMA DEMOKRATIJE BEZ SLOBODE GOVORA.

  2. Srdjan Lonchar komentariše

    Taker Karlson dalje iznosi primer ZATVARANJA I TORTURE NAD HRISCANSKIM SVESTENICIMA U UKR. Majk Pens , koji je predstavnik Duboke Drzave u nedavnom intervjuu sa Karlsonom je rekao da ga hriscanski svestenici u UKR ne zanimaju, jer oni vode Putinovu politiku.
    .
    .
    Taker se pita, zad svestenik nema pravo na slobodu govora, da podrzi bilo koga?
    .
    .
    .
    Taker nastavlja – zar mi nemamo PRAVO DA ODLUCHIMO, KOGA CEMO DA MRZIMO? Niko ne moze da nas NATERA DA MRZIMO RUSE, KOJI NISU UBILI NIJEDNOG AMERA.

  3. Srdjan Lonchar komentariše

    Svi oni, koji misle da su Rusi dragi, bratski Pravoslavni narod se grdno varaju. 1999 Jelcin je u (prema svojim memoarima) nudio Bilu Klintonu da ucutka SM.
    .
    .
    Potom su Rusi glasali u UN-u da se udare teske sankcije (najgore moguce UN sankcije) Srbiji, da bi se udvorili US, dobili obecane kredite!!
    .
    .
    Sad svi kazu da je Jelcinova RF bila na kolenima, nije kao danasnja Putinova RF!!!! Kakav je to ukakani izgovor, kad su Rusi na kolenima, oni prodaju svoju bracu da bi se pridigli na kolena?
    .
    .
    SSSR je drzao u ROPSTVU CELU ISTOCNU EVROPU 50 godina. Treba da si Poljak, Madjar, Chek, Litvanac, Istocni Nemac, Rumun, pa da te onda pitam – sta mislis o DRAGOJ BRACI RUSIMA.
    .
    .
    Pa cak i sto sad rade u UKR, zar narod UKR nema pravo da se pridruzi civilizovanom Svetu? Naravno da bi time NATO dosao do praga RF, ali i taj argumenat je ukakani argumenat, jer su Finska i Svetska sad usle (Svedska samo sto nije usla) u NATO i time se NATO priblizio na prag RF, pa sta? Zasto mora RF da osvaja GRUZIJU, MOLDAVIJU, OSETIJU DA IH SPRECI DA SE PRIBLIZE EU, da bi time ugrozili RF???? Kakva je to svinjarija, da RF ne samo da mora da osvoji UKR da bi se odbranila od NATO, vec plus oni mora da tenkovima umarsiraju u Gruziju, Osetiju, Moldaviju da ih namoraju da zive pod novim SSSR????
    .
    .
    Lako je tebi da iz BG/BL navijas da Rusi pokore te sve bivse drzavice SSSR, da bi se bolje odbranile od NATO, ali zamisli da si Ukrajinac, Moldavac, Gruzijac, Tadzikstanac, itd. Kome ti treba da se zalish, da kazesh da ti okupacija RF ne odgovara?
    .
    .
    Dakle, dolazimo do zakljucka da ISTINA NIJE TAKO JEDNOSTAVNA I SAMO PROTIV NATO-BAJDENOVE ADMINISTRACIJE. I jedni i drugi su vrlo slichni u NAMETANJU ZAKONA DZUNGLE – ZAKONA SILE, kako je to Taker Karlson lepo objasnio, a ja sam ga samo dopunio da malo vratimo jezicak na vagi na stranu Bajdenove Administracije (slucaj sa RF), koju naravno ne podrzavam, ali samo iznosim da i draga braca Rusi, nisu ni dragi, ni braca, vec im je to bratstvo trenutno u interesu, sto nije bio slucaj 1999 i vremenu posle toga (kad su podrzali secesiju Mila Lopova u CG itd…).

Ostavite Komentar

Your email address will not be published.