Kineski ambasador u Vašingtonu: Kina ne želi trgovinski ili tehnološki rat, ali će odgovoriti ako SAD uvedu nova ograničenja za sektor čipova

0

Kina ne želi trgovinski ili tehnološki rat, ali će sigurno odgovoriti ako Sjedinjene Američke Države uvedu nova ograničenja za sektor čipova, izjavio je u srijedu kineski ambasador u Vašingtonu, prenosi Rojters.

Na Bezbjednosnom forumu u Aspenu, ambasador Si Feng rekao je da Kina ne biježi od konkurencije, ali da način na koji je definišu SAD jednostavno nije pošten, navodeći zabrane za kineski uvoz opreme za proizvodnju naprednih čipova.

„Ovo je kao da ste nekom na plivačkom takmičenju propisali da nosi zastareli kupaći kostim, dok vi nosite spido“, dodao je.

Ambasador Si se pozvao na izvještaje prema kojima Vašington razmatra nove mehanizme za kontrolu investicija i nove zabrane izvoza naprednih čipova u Kinu.

„Kineska vlada neće moći da sjedi skrštenih ruku. Kineska izreka kaže da nećemo provocirati, ali nećemo ni da ustuknemo od provokacija“, rekao je ambasador.

„Kina će definitivno odgovoriti“, dodao je ambasador. „Ipak, ne očekujemo probleme. Ne želimo trgovinski i tehnološki rat, želimo da se oprostimo i od Gvozdene i od Silicijumske zavese.“

Vašington „zabrinut za nacionalnu bezbjednost“

Bajdenova administracija priprema izvršnu uredbu kojom će ograničiti ulaganja u pojedine sektore, uključujući napredne poluprovodnike, kvantno računarstvo i vještačku inteligenciju (AI).

Kineske vlasti su imale na umu američkog proizvođača čipova „Majkron tehnolodži“, nakon što je Vašington nametnuo seriju kontrola za izvoz komponenti i opreme za proizvođače čipova. Kako se navodi, razlog je zabrinutost Vašingtona da će napredni čipovi biti korišćeni za unapređenje vojnih sposobnosti Kine.

U maju, kineska administracija za sajber bezbjednost je saopštila da „Majkron tehnoodži“ nije uspio da izvrši reviziju bezbjednosti i da je zabranio operaterima ključne domaće infrastrukture da kupuju kineske proizvode.

Na kraju svoje četvorodnevne posjete Kini, američka ministarka finansija Dženet Jelen izjavila je da je razgovarala sa kineskim kolegama o predlogu ove uredbe, dodajući da će ograničenja ulaganja biti „jasno usmjerena na nekoliko sektora zbog kojih smo zabrinuti za našu nacionalnu bezbjednost.“

Ona je izjavila da će naredba biti donesena na transparentan način, uz jasna pravila koja će omogućiti javnu raspravu.

(rt balkan)

Ostavite Komentar

Your email address will not be published.