OPET PAKUJEMO AUTOPUTEVE

0

Dok se čeka kuljanje bijelog dima iz zgrada novih izvršnih vlasti sa skoro 30 fotelja, nekako bez pompe je prošla Informacija o zainteresovanosti crnogorske filijale Kineske korporacije za puteve i mostove (China Road and Bridge Corporation Montenegro Branch – CRBC) za potencijalne projekte, koja je nedavno usvojena na Vladi (12. Jula 2023 godine).

Naime, u ovoj julskoj informaciji se navodi, pazite sad, “da je ova kompanija sprovela detaljne elaborate, pripremila komercijalnu studiju, okvirne uslove, nacrt opštih uslova, kao i tehnički predlog za naredne dvije dionice autoputa Mateševo – Andrijevica i Andrijevica – Boljare.”

Kako, kako? Sve ove obimne stvari su završili a mi to saznajemo kroz šturu informaciju na jednoj strani?! Obzirom da znamo što se sve dogodilo i kako smo prošli sa prioritetnom dionicom autoputa od 42 kilometra koju je radila ista kompanija (ugovoren van sistema javnih nabavki na bazi idejnog rješenja, zaboravljeni dionice, petlje te trajno devastirana životna sredina i takve tričave stvari) bilo bi jako korisno da se materijali koje je pripremila kineska kompanija javno objave, kako bi makar znali koliko će koštati izgradnja preostalih dionica kao i kuda trasa autoputa prolazi.

Ali to nije sve, imamo još jednu stvarčicu.

Pazite ovu rečenicu iz informacije: “Preporuka kineske kompanije je da se dionice Mateševo – Andrijevica i Andrijevica-Boljare realizuju putem modela privatno-javnog partnerstva.”

Ođe stvari postaju poprilično finansijski zanimljive. Naime, ovakav aranžman znači da Crna Gora ne bi uzimala kredit za izgradnju preopstalih dionica autoputa (javni dug se neće povećati kao u slučaju izgradnje prioritetne dionice), već bi kineska kompanija izgradila preostale dionice po principu koncesionog aranžmana.

Međutim, tu imamo ozbiljno skup štos – kod ovih aranžmana, ukoliko ne bude dovoljno prometa na autoputu, Vlada Crne Gore se morati obavezati da će kineskoj kompaniji iz državnog budžeta plaćati razliku do očekivanih prihoda od naplate putarine.

Što će reći – opet ćemo morati plaćati iz budžeta razliku što će dovesti do manjeg izdvajanja za plate, penzije, socijalu i ostale izdatke budžeta.

Dodatnu kompleksnost ovoj priči daje podatak da se nastavak izgradnje preostalih dinoica autoputa radi i sa partnerima iz EU, koji su finansirali izradu dokumenata koji prethode izgradnji autoputa a za koji postoji realna šansa bespovratnih sredstava i jeftinih kredita od evropskih finansijskih institucija.

Na kraju, da zabrkamo ovo pakovanje autoputa geopolitikom, evo citata jučerašnjeg saslušanja izaslanika SAD za Zapadni Balkan ,Gabrijela Eksobara: “Narodna Republika Kina uparuje pefridne narative koji potkopavaju povjerenje u Zapad sa korozivnim i zarobljenim ulaganjima. Mi nudimo alternative za izgradnju otpornosti na ove uticaje koje su partnerski usklađene sa standardima EU za nabavke kritične infrastrukture I stranim investicijama, te suzbijamo dezinformacije i razvijamo čiste, pouzdane, pristupačne i raznovrsne izvore energije.”

Neka infrastrukturne igre počnu i to vožnjom AI generisane pande po prioritenoj dionici autoputa.

(Fidelity consulting)

 

Ostavite Komentar

Your email address will not be published.