Savjet bezbjednosti UN održao prvu sjednicu o vještačkoj inteligenciji

0

Savjet bezbjednosti Ujedinjenih nacija održao je prvu sjednicu o vještačkoj inteligenciji (AI), nakon što je Velika Britanija pozvala na međunarodni dijalog o njenom uticaju na globalni mir i bezbjednost.

Kineski predstavnik na sjednici je kazao da tehnologija ne smije postati “mač sa dvije oštrice”, dok su američki zvaničnici upozorili na mogućnost korištenja vještačke inteligencije u svrhu cenzure i represije.

Britanski ministar vanjskih poslova Džejms Klever, koji je predsjedavao sjednicom, rekao je da će vještačka inteligencija “iz temelja promijeniti svaki aspekt ljudskog života”, prenosi Hina, pozivajući se na Reuters.

“Hitno moramo oblikovati globalno upravljanje vještačkom inteligencijom, jer ona ne poznaje granice”, poručio je nakon što je kazao da vještačka inteligencija može pomoći u rješavanju klimatskih promjena i podstaći ekonomije. Takođe je upozorio da ta tehnologija podstiče i dezinformacije, kao i da bi mogla pomoći državnim i nedržavnim akterima u potrazi za oružjem.

Petnaestočlanom Savjetu bezbjednosti UN-a obratili su se i generalni sekretar UN-a Antonio Guteres, zatim suosnivač AI startupa “Anthropic” Džek Klark, kao i profesor Zeng Ji iz kinesko-britanskog istraživačkog centra za AI etiku i upravljanje.

Guteres je ocijenio da i vojna i civilna upotreba vještačke inteligencije može imati velike posljedice za globalni mir i bezbjednost. Podržao je predloge pojedinih zemalja da se unutar UN-a formira novo tijelo koje bi se bavilo upravljanjem vještačkom inteligencijom.

Zamjenik američkog ambasadora pri UN-u Džefri DeLaurentis istakao je potrebu zajedničkog pristupa vještačkoj inteligencij i drugim naprednim tehnologijama u razvoju kako bi se spriječili rizici za ljudska prava.

“Nijedna država članica ne bi trebala koristiti vještačku inteligenciju za cenzuru, ograničavanje i represiju nad ljudima”, rekao je DeLaurentis.

Izvor: AGENCIJE

Ostavite Komentar

Your email address will not be published.