„Šolak želi da u Grčkoj stvori sliku o Srbiji koja odgovara njemu i onima koji su ekonomski uništavali zemlju prije dolaska na vlast Aleksandra Vučića“

2

Dragan Šolak treba da shvati da je Grčka jedna ozbiljna i demokratska zemlja sa zakonima, pravilima i moralom, ali možda je njemu sve to nepoznato, jer je navikao da funkcioniše na ovakav način u vrijeme kada su Srbijom gospodarili neki drugi, pa ga navikli na ovakvo ponašanje, saopštio je prof. dr. Hristos Aleksopulos.

On je objasnio šta srpski medijski tajkun Šolak trenutno radi u Grčkoj.

„Očigledno je da su sve njegove velike investicije u Grčkoj ostale samo na papiru. To je zaključeno poslije studiozne analize koju je publikovala MEGA TV. Taj takozvani investicioni plan Nove od dvije milijarde evra veoma je sumnjičav, jer se čini da se njegova kompanija suočava sa nepremostivim finansijskim problemima“, rekao je Aleksopulos, pa nastavio:

„Investicioni plan United grupe vrijedan dvije milijarde evra, koji je trebao da razvije 5G mreže, ostao je na papiru od prošle godine, a bio je prezentovan i premijeru Micotakisu i trebalo je da transformiše grčku privredu, a od čega, kako vidimo, nema ništa“, objasnio je Aleksopulos.

Odakle novac?

„Nova je obezbijedila 100 miliona evra iz evropskih fondova, ali ni nakon deset mjeseci ništa nije napravljeno. U međuvremenu, Šolak je uspio da u taj projekat pridruži, osim fonda za oporavak, i dvije banke, iako je u tom periodu njegov kreditni profil bilježio značajne gubitke, što je rezultiralo gubitke od 100 miliona evra u bankarskom sistemu. Sve ovo navedeno je prema procjenama novinara VIMA“, rekao je Aleksopulos, pa dodao:

„Postavlja se pitanje kako je firma Nova uspjela da uđe u evropske fondove i nađe da je finansiraju dvije banke, iako je njen kreditni profil bilježio značajne gubitke?“, pita se Aleksopulos.

Mediji i građani u Grčkoj sa pažnjom prate „slučaj Šolak“.

„Grčki mediji i građani komentarišu sa jakim tonovima kako može jedna firma da realizuje tako vrijedan projekat od dvije milijarde evra, a u tom trenutku ima ozbiljne finansijske probleme. Ne treba zanemariti finansijski izvještaj od 2021. godine, kada nije mogla da servisira dugove blizu 4,7 milijarde dolara i morala je da prodaje važnu imovinu. Najveće pitanje se postavlja kako će firma koja ne proizvodi pozitivan protok novca biti u mogućnosti da proizvede investicione poslove od dvije milijarde evra do 2027. godine, posebno kada su njene kreditne obaveze povećane i do 2024/25“, rekao je Aleksopulos.

On je zatim i objasnio:

„Dolazimo do zaključka da Šolakova ambicija u Grčkoj nije isključivo finansijske prirode, već da ugrozi odnose Srbije i Grčke. Poznato je da njegovi mediji u Srbiji napadaju predsjednika Vučića i njegovu politiku napredne i prosperitetne Srbije i predpostavljamo da on upravo u Grčkoj želi da stvori sliku o Srbiji koja odgovara njemu i onima koji su prije dolaska na vlast Aleksandra Vučića lomili ekonomsku kičmu Srbije“, zaključio je Aleksopulos.

2 Comments
  1. Bajro komentariše

    Ovaj je montirao sat antene … Odakle sad on srna. Zgazite tu buvu.

  2. ...? komentariše

    Ološ !

Ostavite Komentar

Your email address will not be published.