Možemo (li) i bez (stabilno nestabilne) vlade!?

0

Piše: Dr Momčilo D. Pejović

Svi su spremni za (raz)govore i (pre)govore o formiranju „nove vlade“ bilo one iz avgusta 2020. godine ili one srušene, a još „žive“, 43. Vlade! Jedva čekaju da sjednu i za „zelenim stolom“ započnu njeno „formiranje“ uz obavezne p(o)lit(ič)ke predloge, uslove i ultimatume, a bez sugestija!? Samo što se ne kunu u svoje „iskrene“ političke namjere, jer stranački lideri imaju „dobru volju“ pa bi ili hoće da rade u interesu „izborne volje naroda“ – građana! A svi oni su „pravi predstavnici“ svoga (na)roda i to je „volja naroda“ iznad njihovih stranačkih želja, proht(i)jeva, programa i ciljeva.

Opozicija (ne)će sastavljati vladu, čuje se iz pobjedničkih tabora „manjinskih naroda“, jer oni su osvojili „najveći“ broj glasova od svoga postojanja, pa (oče)kuju da budu politički faktor koji će odlučujuće (u)ticati na formiranje „staro-nove“ 44. Vlade crnogorske“!? „Pobjednici“ proteklih izbora su i oni koji su osvojili jedno, dva ili tri poslanička mandata za budući parlamenat! Naravno, „pobjednici“ su i oni koji su po prvi put ostali bez potrebnog cenzusa za ulazak u narodni parlamenat!? Od završetka izbora svi se, cijeli mjesec dana, samo utrkuju sa „prijedlozima i ponudama“ za učešće u formiranje vlade! S druge, treće i ente političke strane čuje se da „ko nije za evropske ciljeve, natovski savez i benefite“ ne može očekivati da bude član „nove vlade“, a posebno ne oni koji nemaju (pr)ovjerenu političku (po)dršku zapadnoevropskih ambasada!?

Građani (ne) mogu bez Vlade, a lideri stranaka i parlamentarci ionako rade bez nje! A što će njima (po)slanicima i vama građani(sti)ma takva Vlada, kad i jedni i drugi bez nje ste evo će skoro godina dana? Ni nama građani(sti)ma, ama ni vama budućim narodnim (po)slanicima odnosno parlamentarcima ne treba, jer i tako vladate odnosno radite što vam je volja, dok brojni zakoni onako na gomile leže u ladicama i čekaju neko bolje parlamentarno vrijeme!

Koga je briga od poslanika sadašnjih ili onih koji će ući u novu vladu što su bivšem pastiru „najjačeg i najbrojnijeg“ političkog stada „dobrovoljno donosili“ i davali na ruke mjesečnu apanažu u iznosu, ne većem, od 300 hiljada eura, barem tako prenose mediji iz dobro nam (ne)poznate SKY prepiske, ako je tačno ili je to samo nečija politička propaganda?! A da li je to bila jedina „mjesečna donacija“ koja mu je (pri)stizala od njemu (pr)odanih i (pr)ovjerenih sigurnih „glasača“ i dobro kontrolisanog kriminalnoga miljea? Ko ima političke kuraži da to pitanje potegne sem „tehničkog premijera“ dr Dritana Abazovića, kojega sada hoćete izopštiti iz kruga poslanika?

Do danas je bilo, od stranačkih lidera, mnogo (svako)jakih „prijedloga i ponuda“ o sastavljanju vlade, bilo da su oni koji su dobili po jedan ili nekolika mandata odnosno poslanička mjesta u budućem parlamentu crnogorskom! Svi oni idu u pravcu one narodne izreke: „navrću vodu na svoju vodenicu“! Naravno, oni to čine na veoma suptilan i po njima pragmatičan način,  jer su po njima politički faktori bez kojih se neće moći ili su čak ključni igrači od kojih će (za)visiti buduća 44. Vlada!

Svi oni, kao u jedan glas, već crtaju ili bolje reći „vide vladu“ uz (oba)vezno prisustvo nekada „najjače i najbrojnije“ stranke svakako, iako je pogolemo (pr)osuta i (na)puštena poslije konačne a bogme i nevoljne „privremene“ ostavke njihovoga „pastira“ odnosno „Sedmaka Čobanina“! Oni bi da ga kako uguraju u tu „novu vladu“ pa sa njim da politički oru po dubini i širini, kao i do sada da (po)namještaju, i (po)zapošljavaju sve svoje „ekspertske kadrove“ i ne(za)poslene agitatore odnosno aktiviste!

A na jedvite jade, mjesec dana kasnije, „završismo“ parlamentarne izbore odnosno DIK (po)tvrdi i zvanično (o)glasi da su završeni i mandati utvrđeni!? Mada, istinu treba reći, još ponegdje i nekakvi lokalni traju, sve dok neko ne ugura onoga „svoga“ bez koga se ne može u „budućem lokalnom parlamentu“!?

Da li to znači da zaboravismo na one izbore od prošle godine u našem (po)visokom i „velikom“ Šavniku odnosno „malom Newjorku“? Ni izbori na Cetinju i(li) Kolašinu ne riješiše ono zbog čega se kasnilo sa konačnim i zvaničnim DIK-ovim (pr)oglašenjem! A „pregovori“ nezvanično zvanični, iskreni, sumnjivi i (po)tajni vode se i o njima se tobože ništa ne zna!? A „ekskluziva“ raspodjele budućih resora u „staro-novoj, manjinsko-većinskoj (pro)evropskoj vladi“ uveliko se po medijima razastire i preispituje! Da li sve to građanima odgovara i treba ili se radi o „izdaji narodne izborne volje“ odnosno interesa građana bez da ih ko i za šta pita?

Mislim da neko hoće da „izbornu volju“ građana (pre)kroji ili da ih prevesla odnosno da građane i ovaj put prevede žedne preko vode, samo zahvaljujući političkim kalkulacijama stranačkih lidera i onih stranih faktora koji se golim okom vide! A bogme se oni ni sami ne kriju već ozbiljno, glasno i jasno stavljaju do znanja ko može sačinjavati buduću vladu, u kojoj je „narodna volja“ samo politička floskula odnosno paravan iza kojega se strani faktori upliću u sastav evropske i natovske vlade crnogorske!

Ustavni  sud (ni)je nadležan za  poštovanje i primjenu zakonskih propisa o lokalnim i (van)rednim parlamentarnim izborima, i zato se i ne oglašava! A „Zakon o lokalnim izborima“ ima „pravnu prazninu“, zbog koje u nedogled mogu da traju izbori i to u mjestu gdje onih sa pravom glasa nema ni dvije tisiće! To pitanje lokalnih izbora ostaće da se „rješava“ kad formiraju poželjnu „novu-staru vladu“, a sve po „demokratskim“ principima i stranačkim prohtjevima. O tim problemima ne bi DIK htio nešto reći, ili samo ako mu oni odozgo „sugerišu“!

Takođe, izbori na Cetinju kao da nijesu još „okončani“ sve dotle dok „pobjednici“ ne dobiju tih tričavih nedostajućih 70-tak glasova pod uslovom da se izbori nastave u Kolašinu, kako nam rekoše oni koji još drmaju Prijesto(l)nicom! Kome treba više vjerovati: DIK-u, Ustavnom sudu ili onima u Prijesto(l)nici? Sve mi se čini da parlamentarnim izborima crnogorskim još se ne nazire kraj, jer „tehnička vlada“ traje a premijer ne odustaje od borbe za fotelju sve tamo do 2024. godine, kada mu ističe puni mandat! I neka ga, njemu barem basta! I tako treba kad su poslanici bivši samo jedni kalkulanti da ne kažem licemjeri, kako im po sred Skupštine „brk u brk ili dim u dim“ reče bivši, politički nestabilni, premijer Z. Krivokapić!

Zar vam navedeno ne (s)liči samo na jedno a to je da se niko ni za šta ne pita i da tu nema ni ukaza, ni proglasa, ni propisa, ni zakona pa čak ni Ustava, iako su to nek(akv)i obavezujući pravni akti državni, a ne fizičkih lica! Svi su ti „zakonski akti“ uredno (po)složeni u Ministarstvu pravde!? Tamo su arhivirani i služe za pokazivanje, pozivanje, pozajmljivanje, isčitavanje, i na kraju da nezadovoljni poslanici sa njima visoko, uzdižući  ruke, mašu u Skupštini, kada bude (uza)vrela temperatura, jer „rashladna tehnika“ odavno im je zakazala!?

A zašto se nekome žuri sa „formiranjem vlade“ kad se ionako tekući poslovi obavljaju „vrijedno, uredno“ i na „zadovoljstvo“ svih (po)slanika koji primju dobre plate svakog prvog u mjesecu, pa i za tako ozbiljan (ne)rad! Pa gdje to(ga) ima ako ne u „zemlji čuda“, demokratskoj, uspravnoj i nebeskoj Gori Crnoj, koju sada možete cipancijelu viđeti iz „ptičje perspektive“ sa konačno izgrađene žičare Kotor – Lovćen! Sa srećom i berićetom za crnogorski „planinski turizam“ i, naravno, ukupnu crnogorsku turističku privredu!

Biće, ima kad da se počne sa formiranjem „staro – nove“ vlade!? Prvo da isteknu 15 dana za „konstituisanje Skupštine“, pa mjesec dana da se odredi mandatar i na kraju 90 dana da se formira vlada!? Zar to nije skoro pa pola godine, a „po(t)pis“ stanovništva treba da se obavi prije ili poslije formiranja vlade?! Niko tačno o tome ne zna reći, ni riječ jednu! Tek su počeli samo da se obilaze, ispituju, izviđaju, politički oblizuju, dogovore namještaju i učvršćuju, raspodjelu ministarskih fotelja i direktorskih mjesta po dubini, širini i visini, na zadovoljstvo svih političkih aktera ili učesnika, ozbiljno ugovaraju!?

„Vladu treba što prije formirati“ saglasni su svi sa stranačko-političkog pazarišta crnogorskog, i pobjednici i oni koji stoje uz njih, kao i oni koji nijesu ušli u bududući parlament odnosno ostali su bez potrebnog cenzusa; ali se nadaju nekom položaju sa kojim bi bili zadovoljni i mirno prihvatili već unaprijed raspodijeljeni politički kolač odnosno resorna namještenja! Naravno, to je naša „zemlja čuda“ i zato nam ide malo sporije. A kome je preša neka poita da formura svoju vladu sa onim kadrovima i političkim satelitima i piončićima! Svi bi u državi da se za sve pitaju  i oni da donose konačne odluke i rješenja, iako ih se to ne dotiče niti imaju uporište u zakonu, kakva god da nam je pravna država Crna Gora!? A jeste prav(n)a na papiru, iako je više ravna negoli pravna.

Ljudi, ljeto je teke počelo, puštite da se vazduh u Skupštini malo promijeni i da se prostorije okreče i dobro provjetra pa neka po vas cijeli dan i noć, ovo dok traje ljeta, budu uključeni klima uredaji da budući novi odnosno „staro-novi“ poslanici uđu u osvježeni prostor, pa da im krv malo jače procirkuliše ili neko unese malo svežeg planinskog vazduha, koji se u bocama donosi te se prodaje po bagatelnoj cijeni!?

Za koga važe ti brojni zakonski i podzakonski akti sem za one koji ih nijesu (pro)čitali? Da vam pravo rečem, ja ne razumijem svu tu žurbu da se vlada „nova-stara“ formira tako brzo kao da neće biti vremena da se i taj posao završi (k)od mandatara, koji već uveliko vodi neke svoje neformalne razgovore i ispituje politički puls svake stranke odnosno lidera sa kojim utanačuje posao, a koji može istoga časa da se izbjegne, sruši ili pođe u onu stranu za koju se nijesu dogovarali odnosno o kojoj ne može biti riječi da isti budu u parlamentu.

Evo, tek je prošao samo mjesec dana od „završenih“ i bogme zamršenih izbora, a na političkoj stazi postavljaju se takmičari koji će nositi štafetnu palicu i trčati po nekoliko krugova dok se ne (re)izaberu ili dok ne kažu svoje iskrene političke želje, zahtjeve, prohtjeve i otvorene ponude sa kojima će biti zadovoljni u „novo-staroj“, (ne)evropskoj, pogodnoj i na zadovoljstvo stranih kreatora i.partnera 44. Vladi crnogorskoj i nadasve „demokratskoj“, jer je sve „sklopljeno“ po želji svih aktivnih sudionika a najviše će obradovati one koji su svoje političke pione ubacili u nju i preko njih će ponovo burgijati za svoga gospodara, glodara i grobara crnogorske privrede odnosno  „Sedmaka Čobanina“!

Ovo pitanje formiranja „nove-stare“ vlade evropske, demokratske i bošnjačko „napredne“ je toliko isprofanisano da ne zavređuje da se ozbiljnije bavimo njime niti dalje da elaboriramo o tome. Neka rade šta god hoće! Samo ćemo još nešto reći, a to je da on(akv)u vladu koju u medijima „ekskluzivno“ objavljuju, a niko da je demantuje, jeste stabilno najnestabilnija vlada koja će postojati sve dotle dokle bude ispunjavala zahtjeve manjinskih stranaka, koje su bile deceniju i više sastavni dio D(R)PS-ovaca i u njihovom interesu sve radili odnosno opsluživali zarad brojnih zapošljavanje po dubini svojih stranačkih pripadnika i tako će nastaviti i u ovoj koju kane formirati.

Samo se postavlja jedno zdravorazumsko pitanje, onima koji misle sa njiima formirati 44-tu vladu, kako mogu imati političkog povjerenja u one koji su svim bićem bili uz „Sedmaka Cobanina“ i njegovu „najjaču i najbrojniju stranku“ i radili sve protiv onih koji su bili opozicija! Koji su to sada politički razlozi koji sve nas građane mogu ubijediti da oni i dalje tako neće nastaviti odnosno da će opet ćurak okrenuti naopačke, ako im se ne bude politički udovoljavalo, jer su oni kao „faktor pomirenja i tas na političkoj vagi“ za formiranje „staro-nove“ vlade?

Ajde da ne idem u toliku krajnost i kažem da „nova-stara vlada“, ako bude formirana bez poslanika iz političkoga tabora „ZBCG“ odnosno ostane bez resora bilo bi to političko samoubistvo onih koji su odlučivali da tako bude! Međutim, hoću reći da će to biti veliki i teški politički promašaj za budućeg mandatara i njegovu vladu, a što će se pokazati vrlo brzo. I još jedan veliki politički promašaj te „nove-stare vlade“ biće ako makar poslanik odnosno sadašnji „tehnički premijer“ ne bude u toj vladi, jer bez njega nećete imati nikoga ko će biti tako odlučan, kategoričan, otvoren i istrajan u političkoj borbi protiv šverca i organizovanog kriminala i ujedno protiv bivšeg predsjednika države odnosno budućeg ili samozvanog „počasnog predsjednika“! Ako tako bude onda su to dva velika i značajna propusta buduće novoformirane vlade, koja će biti kratkoga političkog daha i sa kojom će politički poraženi DRPS-ovci ponovo oživjeti, a njihov politički lider ponovo se popeti na stranačko odnosno lidersko postolje.

Vi pobjednici, kako se mislite obračunati sa nekim ko je tri decenije uništavao državu odnosno njenu privredu i oglodao njene građane, a sebi i svojoj porodici stvorio finansijsku imperiju sa kriminalnim okruženjem i podrškom od koje je imao mjesečnu apanažu od 300 hiljada eura, navodno prema onome što se u SKY prepisci prenosi i u što čovjek zdravog razuma mora povjerovati! Radite kako hoćete, vi se pitate i odlučujete u „ime izborne volje građana“ koji su vam dali povjerenje a vi ga sada, bojim se, hoćete da potpuno (iz)gubite!

Ostavite Komentar

Your email address will not be published.