LICE DEMOKRATIJE

0

Piše: SIBIN

Alen Badju ide direktno sa zaključkom prema kojem – „demokratsko društvo nije pravedno.“

Kako? Iz razloga što, nadalje izlaže filozof i matematičar i pisac, što svako nastoji biti – bolji demokrata. U tu svrhu, i rat je dobro sredstvo, budući da se oni vode iz – demokratskih pobuda!

Zar je tako, pa ko bi rekao?… Mišljenja smo sve dosad bili da su posredi prirodni resursi, i širenje moći u svijetu kojim upravljaju jedne, univerzalizovane vrijednosti.

Međutim, Obama je jednom, nešto poneseni na sceni pred publikom, u bijeloj košulji zasukanih rukava, pojasnio kako Ameriku uvijek zovu, od Venecuele do Sirije, da pritrči u pomoć. Na šta se ona odaziva, jer tako Amerika rola, kao dobri policajac-čuvar i branik ovoga svijeta.

Kako ne bi došlo do potpune eskalacije moći koncentrisane u prenapetom i jednako pogubnom oružju, NATO se širi u prije svega odbrambene svrhe.

Dakle: ta vojna alijansa je par excellence – demokratska org. Kao i svaka njena članica, bez obzira na stvaran doprinos u očuvanju globalnog mira.

„Bogastvo se ne koncentriše, već širi“, veli Fuko. Da je tome zaista tako pokazuju mediji koji barataju onim najskupljim, informacijom! Koja kreira sliku demokratije, sistema kojeg nema, ali na tome i počiva politika, vještina baratanja iluzijama.

Šta ako bismo sa nestankom iluzije, izgubili i jedinu istinu o demokratiji?

Napomena: Sadržaj teksta isključiva je odgovornost autora i ne odražava nužno stavove redakcije.

 

Ostavite Komentar

Your email address will not be published.