Nepoštovanje državnih simbola: Poslanici DPS-a udarili na pečenje i pivo, a zastavu zakačili na drvo da im čuva leđa! (FOTO)

3

Prethodnih dana bili smo svjedoci zgržavanja DPS-ovih patrijota nad time što predsjednik Opštine Nikšić Marko Kovačević namješta sat tokom intoniranja himne sa obilježavanja 13. godišnjice rada Dnevnog centra za djecu sa smetnjama u razvoju i osoba sa invaliditetom u Nikšiću.

Prvo i drugofamilijaški podanici su Kovačevićevo namještanje sata interpretirali kao pokazivanje srednjeg prsta i vrijeđanje nacionalnog crnogorskog ponosa koji su oni maksimalno srozali tokom tridesetogodišnje vladavine.

I dok uvrijeđeni „bacaju drvlje kamenje“ na Kovačevića, svoje licemjerstvo su pokazali na nedavnom partijskom pikniku.

Tokom ovog izleta u prirodu na kojem su prisutni bili funkcioneri DPS-a Andrija Nikolić, Ivan Vuković i Milan Tičić jasno se na fotografiji uočava državna zastava okačena na granama drveta.

Nemamo informaciju da li su državnu zastavu na granama okačili (i time prekršili Zakon o državnim simbolima) upravo DPS-ovi funkcioneri – domobrani ili neko drugo lice sa ovog izleta.

Pitamo se da li su Nikolić, Vuković i Tičić bili svjesni da je kačenjem zastave na granama unižena država za koji su spremni i ritualno da se žrtvuju, odnosno da li su upozorili domaćine ovog piknika da sklone obilježje sa mjesta na kom mu ne priliči isticanje.

Ako je suditi po njihovom širokom osmjehu, u pauzi između konzumiranja pršute, pečenja i alkohola, DPS-ov trojac nije mnogo mario što je njihova sveta zastava tokom ovog piknika poslužila kao improvizovani suncobran ili zavjesa, što je zakonom striktno zabranjeno.

Vidjećemo da li će nadležni organi pokrenuti postupak za nepoštovanje državnih simbola, kao u slučaju Marka Kovačevića.

 

Podsjetićemo ovom prilikom na neke odredbe Zakona o državnim simbolima i Danu državnosti Crne Gore koje jasno propisuju u kojim prilikama se smije isticati državna zastava i zašta ona ne smije služiti.

Zastava se ističe:

1) na Dan državnosti Crne Gore i u dane drugih državnih praznika Crne Gore, na zgradama u kojima su smješteni državni organi i organi lokalne samouprave;

2) na zgradama predstavništava Crne Gore u inostranstvu;

3) na vazduhoplovima, brodovima i drugim plovilima u skladu sa posebnim propisima;

4) na glasačkim mjestima za vrijeme izbora i referenduma;

5) u dane žalosti, koje odredi Vlada, Zastava se ističe na pola koplja.

Član 17

Zastava se može isticati:

1) prilikom međunarodnih susreta, političkih, naučnih, kulturno-umjetničkih, sportskih i drugih skupova, na kojima je Crna Gora predstavljena, u skladu sa pravilima održavanja tih skupova;

2) prilikom proslava, svečanosti, kulturnih, sportskih i drugih manifestacija;

3) u drugim slučajevima predviđenim zakonom.

Član 20

Zastava ne smije biti postavljena tako da dodiruje tlo, niti kao prostirka, zavjesa i sl.

3 Comments
  1. Svako u svoj obor komentariše

    Ako vam smeta vi pisite o necem drugom

  2. Miko komentariše

    Ne avetajte se 😁

  3. Mnejsk komentariše

    Kakvi sve je to regularno kad je DPS. Svaka cast Borbi. Odma da se procesuiraju, nepostuju zastavu ne no su je trebala ka musemu staviti. Sramota

Ostavite Komentar

Your email address will not be published.