Kovačević: Nikšić je najtvrđi bedem srpskog jezika

0

Nikšić je najtvrđi bedem srpskog jezika, poručio je predsjednik te Opštine Marko Kovačević na otvaranju Ljetnje škola srpskog jezika za strance i pripadnike dijaspore, prenosi RTNK.

“Želim vam dobrodošlicu u naš grad Nikšić, koji je jedan od izvorišta srpskog jezika i jedan od njegovih najtvrđih bedema. Opština Nikšić je u srpskom jezičkom prostoru teritorijalno najveća opština, tako da imate privilegiju da u njoj budete”, rekao je Kovačević.

On je dodao da se na prostoru Opštine Nikšić, u Ozrinićima, rodila i majka reformatora srpskog jezika Vuka Karadžića – Jezda, a nedaleko od Nikšića, u Petnjici kod Šavnika, i njegov otac Stefan.

“I on je upravo dijalekat sa ovog prostora uzeo kao osnovu svoje reforme koju danas praktično svi primjenjuju na srpskom jezičkom prostoru”, dodao je Kovačević.

Profesorica Filološkog fakulteta Univerziteta Crne Gore Jelica Stojanović navela je kako srpski jezik kroz svu istoriju, u svim prostorima koji su ušli u sastav Crne Gore, bio prisutan kao jedini jezik, kada govorimo o slovenskim jezicima i uvijek se zvao srpskim imenom.

Kako je ocijenila, standardizacijom Pravopisa crnogorskog jezika 2009. godine napravljeno je nasilje nad imenom srpskog jezika.

“U Crnoj Gori, prosto se, nikad nije govorio nijedan drugi jezik sem srpski. Osim u posljednje deceniju i po, kada je napravljeno nasilje nad imenom srpskog jezika”, istakla je Stojanović.

Ostavite Komentar

Your email address will not be published.