Odalović: Gdje je kraj ludilu Aljbina Kurtija?

0

Pitanje je gdje je kraj ludilu Aljbina Kurtija, to je ono što me jako brine, rekao je predsjednik Vladine komisije za nestala lica Veljko Odalović.

Odalović je rekao da ga najviše brine ludilo Aljbina Kurtija i to što je odbio da se susretne sa Ramom, dodaje da mu i amerikanci šalju poruke da je izašao iz nekog okvira ponašanja.

– Ovo što on radi u njegovom avanturizmu prema sjeveru Kosova i Metohije, kao i gdje je kraj njegovom ludilu, to je ono što nas sve brine – rekao je Odalović.

Kako kaže, on priželjkuje sukob i ono što on vidi kao svoju šansu jeste to da se Srbija sukobi sa KFOR-om.

– On nije jedini koji zna da ukoliko bi došlo do tog sukoba, Srbija ne bi imala partnera. Protesti Srba u Zvečanima pokazali su nam kako izgleda kada KFOR spašava njih. Oni su stali između kako bi spriječili ono što je htio Kurti da izazove – rekao je Odalović.

Kako je rekao, vidimo ozbiljnu unutrašnju borbu gdje Kurti pokušava da predstavi sebe pravi liderom među kosovskim Albancima.

– Međutim, sve je više poruka da on više nije taj. Očigledno je da upravo ovo što se nije obratio na svečanosti u američkoj ambasadi, pokazuje da se plaše problema koji bi mogao da nastane sa SAD – rekao je Odalović.

Saša Milovanović, direktor Srpskog Telegrafa, rekao je da kroz Otvoreni Balkan, trgovinu i odnose, može da se gleda čitavo djelovanje zapada prema ovom prostoru.

– Taj zapad nije jedna cjelina, tu je niz podijeljenih centara, gdje se svako između njih bori za svoj interes na ovom prostoru. Njihovo mišljenje, koliko god da izgleda uniformno, ipak je različito, utoliko koliko su različiti njihovi interesi – rekao je Milovanović.

Kako kaže, apsurdno je da ne mogu da Kurtiju narede da prestane da radi to što radi, bez da mu se uvedu stroge sankcije.

– Ovde očigledno u toj borbi interesa postoji više centara, pa nekome to sve očigledno i odgovara – rekao je Milovanović.

On je rekao da je promišljanje i analiza predsjednika Srbije jako bitna. Dobro je, kako kaže, što je tražio sjednicu Savjeta bezbjednosti po ovom pitanju.

– Sjednica je jako bitna iz razloga da je to put da Srbija ne bude uvučena u konflikt. Sa ovim terorom koji srpski narod trpi, vi više nećete moći da obuzdate taj narod. Takođe ni ljudi koji žive u Srbiji neće i ne žele ovo sve više da gledaju – rekao je Milovanović.

Kako kaže, smatra da ne postoji druga politika, osim ove koju Srbija vodi.

Novinar Dejan Anđus, rekao je da ovde ima nekoliko stvari, dodaje da je glavno pitanje šta raditi i koje je rješenje ovog pitanja.

– Mi moramo da utvrdimo da li nam je zapad savjeznik ili neprijatelj. Što se tiče Kosova imamo priču u nekoliko segmenata. Treba složiti kockice, kako zaštititi političke interese Srba, kako na Kosovu, ali tako isto i u Bosni i Hercegovini, kao i u Crnoj Gori – rekao je Anđus.

Dodaje da treba primetiti da su SAD podržale Open Balkan, kako kaže, nikada od njih nismo čuli nikakav disonantan ton po tom pitanju od njih, za razliku od pojedinih zapadnih zemalja.

(pink.rs)

Ostavite Komentar

Your email address will not be published.